Hamur dinlenmeyi çok sever!

Hamur deyip geçmeyin. Güzel bir hamur hazırlamanın da püf noktaları var. Önce, un ve tuzu karıştırın.

Sonra ortasını çukurlaştırıp, havuz gibi açın ve yumurta, mayalı su, süt ve yağ gibi sıvıları koyarak yoğurmaya başlayın. Hamurun niteliği yapacağınız yemeğe göre değişeceğinden örneğin, milföy, tart gibi yağ oranı yüksek hamurları 2-3 dakika yoğurmanız gerekir. Mantı, su böreği, gözleme, katmer gibi az yağlı hamurları kıvama gelmesi ve malzemelerin birbirini kabul etmesi, gevrek ve lezzetli olabilmesi içinse mutlaka 8-10 dakika gibi uzun bir yoğurma süresine ihtiyaç vardır. Bütün püf noktaları hamurun yoğrulmasıyla ilgili değil elbette. Her tür hamurun en az 25-30 dakika, üzeri nemli bir bezle örtülerek dşnlendirilmesi gerekir. Hamur istirahat etmeyi, şöyle bir toparlanıp dinlenmeyi sever. Tıpkı bir sporcu gibi, hamur da dinlendikten sonra daha iyi bir performans sergiler.


Kaparili külbastı

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 60 dakika

Malzeme listesi

6 dilim dana rosto (en fazla 0,5 santim kalınlığında olmalı)

1 adet orta boy kuru soğan

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

8-10 su bardağı ılık su

2 küçük kutu konserve ton balığı (150 gr)

1 çay bardağı dolusu kapari çiçeği

4 yemek kaşığı mayonez

1 tatlı kaşığı limon suyu

Haşlanan etin suyundan 1 su bardağı

Varsa 2 adet konserve ançuez filetosu

Bu yemeği yapmak için dana rostoyu bütün olarak da kullanabilirsiniz. Ancak, dilimlenmiş olarak kullanmanız daha pratik olacaktır. Yaklaşık 3-4 milimetre ya da en fazla yarım santim kalınlığındaki rosto dilimlerini düdüklü tencereye aktarın. Pişirme işlemi için normal tencere kullanacaksanız, haşlama süresini de uzatmanız gerekir. Etlerin üzerine ılık su, dörde bölünmüş kuru soğan ve zeytinyağını ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirin. Etler iyice yumuşayıncaya kadar, en az bir saat kadar pişirin. Bir saat sononda etler hala yumuşamadıysa pişirme işlemine devam edebilirsiniz. Diğer taraftan, yağını süzdüğünüz ton balığını mutfak robotuna aktarın. Varsa, 2 adet ançuez ekleyin. Kapari çiçekleri, mayonez ve limon suyunu da ilave edin. Son olarak, haşlanan etin suyundan 1 su bardağı alarak robota aktarın. Tüm malzemeleri koyu bir sos elde edinceye kadar robottan geçirin. Haşlanmış rosto dilimlerini tencereden çıkarıp servis tabağına yerleştirin. Hazırladığınız sosu, ılık haldeki etlerin üzerinde gezdirip servise sunun. Çok lezzetli olan bu İtalyan antre yemeğinin sosundaki balık kokusu hiç hissedilmez.

Tahinli yulaflı denge keki

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 50 dakika

Malzeme listesi

4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

2 su bardağı toz şeker

1 su bardağı sıvıyağ

3 yemek kaşığı tahin

1/2 su bardağı çekilmiş fındık içi

2,5 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

2 yemek kaşığı yulaf unu (müsli veya kronflakes de kullanabilirsiniz)

Kremşanti veya çikolata sosu

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp mikserin yüksek devriyle 3-4 dakika çırpın. Üzerine, sıvıyağ ve tahini ekleyyip 1-2 dakika daha çırptıktan sonra fındık içini de ilave edin. Un ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırıp tel süzgeçten geçirerek malzemeye ilave edin. Tüm malzemeler birbiriyle iyice karışıncaya kadar mikserle çırpmaya devam edin. Boza kıvamındaki kek hamurunu yağlanmış büyük boy kek kalıbına aktarın. Üzerine yulaf unu, müsli ya da mısır gevreği serpiştirin. Eğer büyük boy kalıbınız yoksa, iki ayrı kek kalıbı kullanabilirsiniz. Çünkü bu, çok kabaran bir kektir. Keki, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında en az 50 dakika pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekleyip üzerini kremşanti ve hazır çikolata sosuyla süsledikten sonra dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları