Hamileyken de hayvan besleyebilirsiniz

Bir kadının hayatındaki en telaşlı dönemlerden biri olan hamilelik, evinde hayvan besleyen anne adayları için daha da telaşlı geçiyor. Köpeği olanlar hamilelik boyunca oyunlardan nasıl kaçacaklarını, evin yeni ferdini köpeğe nasıl alıştıracaklarını düşünürken; kedisi olanlar toksoplazma korkusu yaşıyor.

Korkuları yüzünden özellikle kedisinden vazgeçen anne adaylarının sayısı oldukça fazla. Oysa hamilelik dönemi, özel durumlar olmadığı sürece dört ayaklılarla birlikte de sağlıklı ve rahat bir şekilde geçirilebilecek bir dönem.

KÖPEĞİ HAZIRLAMAYA 6 AY ÖNCE BAŞLAYIN

Bebek doğduğunda evdeki köpeğinizle sorun yaşamamak için yapılması gerekenler doğumdan 6 ay önce başlıyor. Unutulmaması gereken ise, bebek doğduktan sonra köpeğin bakımının ve sevgisinin ihmal edilmemesi gerektiği. 

Gebeliğin ilk aylarından itibaren anne adayı köpekle oyun oynamaya, zamanının çoğunu onunla geçirmeye süresi giderek artan aralar vermeli. Böylece hamileliğin ilerleyen dönemleri ve doğum sonrasında annenin mecburen azalacak olan ilgisi köpek için ciddi sorun olmaz. 

Küçük çocuklara alışık olmayan köpekler, uzaktan da olsa küçüklerle tanıştırılmalı ve çocuklarla bir araya daha sık getirilmeli. Köpeğinizi diğer çocuklarla kurduğu olumlu iletişim sonucu ödüllendirilmelisiniz. 

Anne adayının, köpeğin göreceği şekilde kucağında bir şeyler taşıması iyi bir alıştırma. Oyuncak bir bebekle ilgileniyormuş gibi yapmak da, köpeğin bebeği kıskanmaması için çok faydalı. 

Köpeğin kendi ve bebeğin oyuncaklarını birbirine karışmaması için ‘bırak’ komutunu üzerinde çalışabilirisiniz. 

Hamileliğin ilk dönemlerinde köpeğinizin üzerinize zıplamasını, sert oyun ve sevinç gösterilerini bırakması gerekiyor. Köpeğinizi buna alıştırmak için üzerinize doğru hamle yaptığında ona sırtınızı dönmeniz ve ilgiyi kesmeniz doğru. İlk başlarda bozulur belki ama zamanla alışacak.

KEDİYE ÇİĞ ET YEDİRMEYİN VE KUMUNU SİZ DEĞİŞTİRMEYİN

Evinde kedi beslemeyenlerde de görülebilen toksoplazmanın tek taşıyıcısı kediler değil. Çiğ ete çıplak elle dokunmak, meyve ve sebzeleri iyice yıkamadan yemek, ya da az pişmiş etlerden de toksoplazma bulaşabiliyor.

Toksoplazma her kedide bulunmuyor. Ancak özellikle sokağa çıkan ev kedilerinde, şarküteri gıda ve çiğ yemekle beslenenlerde daha çok rastlanıyor. Hamile bir kadının toksoplazmaya karşı alması gereken ilk önlem, kedinin beslenme ve aşı düzenine dikkat etmek.

Toksoplazma kontrolü için gebeliğin 22. haftasına kadar düzenli test yaptırmak çok önemli. Yani, gebeliğin ilk döneminde bir kez yaptırılan testin negatif çıkması yeterli değil. Doktor kontrollerinde, evdeki kedinin hamilelik süreci için başka bir risk oluşturması söz konusu değilse ve toksoplazma düzenli olarak negatif çıkıyorsa kedinin bir zararı olmuyor. Kedinin kist gibi periyodik aşılarını da ihmal etmeyin.

Hamileliğiniz süresinde çiğ eti çıplak elle tutmamanız gerektiği gibi, kedinin kumunu siz temizliyorsanız, özellikle dışkısı ile temas etmemelisiniz. Kumu temizleyecek başka biri yoksa, elinize bir poşet geçirerek veya eldiven giyerek yapabilirsiniz kum temizliğini. Gerekli olan minik küreği kullanarak tabii!

Bu dönem içinde kedinin sokağa çıkmamasını sağlayıp, oyunlarınıza da biraz mesafe getirebilirsiniz. Veteriner hekim ile doktorunuzun da bilgi alışverişinde bulunması rahat bir hamileliğe yardımcı olur. Toksoplazma riskine karşı özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde kullanılabilinen antibiyotikler de önleyici ve düzenleyici olabiliyor. Toksoplazmanın sınır değerlerine yakın çıkması durumunda ya da doktorun özellikle gerekli gördüğü durumlarda ise kedinin doğuma kadar evden uzaklaştırılması gerekir.

Gülsüm Nurik

DÜZENLİ TESTLERİ İHMAL ETMEYİN


Kedi sahibi olan aileleri en çok düşündüren sorun olan toksoplazma, her kedi besleyen anne adayını etkilemiyor. Toksoplazma, çiğ etlerde, iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerin üzerinde ve özellikle sokağa çıkan kedilerin dışkısında bulunan bir parazitle yayılan bir enfeksiyon.

Gerekli önlemleri aldıktan sonra sağlıklı bir hamilelik geçinilebiliyor. Toksoplazmaya karşı alınabilecek birçok önlem var.

21 yıl önce veterinerlik hizmetleri bugünkünden daha kısıtlıyken doğum yapan Gülsüm Nurik, hamileliği boyunca kedilerinden vazgeçmeyip sağlıklı bir doğum yapmış bir anne. Hamilelik süresince sürekli doktoru ve veterineri ile temasta olan ve düzenli testleri ihmal etmeyen Nurik’in toksoplazma sonuçları hep negatif çıkmış. Test sonuçlarının düzenli olarak negatif çıkmasındaki sebeplerden en önemlisi, kedilerin aşılarının ihmal edilmemesi ve asla çiğ etle beslenmemeleri. Şimdi 21 yaşında olan kızı ve kedileri ile yaşayan Gülsüm Nurik, çevresinde kedisi olup da sağlıklı doğum yapan pek çok kişinin olduğunu, hamile kadınların doktor ve veteriner kontrollerini aksatmazlarsa sorun yaşamama ihtimallerinin yüksek olduğunu söylüyor.Sırma GÜLBAHAR

Köpeklerde ağrısız şişlikler

Hygroma denilen ve köpeklerde deri altında oluşan içi sıvı dolu, dışı sert bir doku ile çevrili kese şeklindeki şişlikler en çok dirsek bölgesinde, kalça ve diz arkasında oluşur. Genellikle küçük, yumuşak ve köpek için sorun ve ağrı oluşturmayan bu şişlikler, köpeğin hayatı boyunca vücudunda kalabilir. Ancak bazı durumlarda büyüyüp sertleşebilir veya enfekte olabilir, ki bu durumda tedavi edilmesi gerekir.

Hygromalar, genellikle kemiklere yakın bölgelerde tekrarlayan travmalar sonucunda oluşur. Sert zeminde, özelikle dirsek ekleminin altında kalan bölgenin uğradığı basınç ve travma da hygroma oluşumuna sebep olur. Aşırı kilolu ve büyük ırk köpeklerde ve uzun süreli iyileşme dönemi olan hastalıklardan veya ameliyatlardan sonra da görülürler.

Tedavide ilk yapılmasın gereken, şişliğin olduğu bölgede meydana gelen basınç ve travmanın azaltılmasıdır. Bunun için köpeğin yattığı ve uzun süre hareketsiz kaldığı zemine yumuşak bir altlık koyabilirsiniz. Ayrıca bandaj ve özel yastıklı pedler uygulanarak zeminle teması engellenir. Eğer hygroma büyük ve sertleşmişse veya enfekte olmuşsa cerrahi yöntemlere gidilmesi gerekir.

Bu şişliklerin oluşmasını engellemek için köpeğinizin yumuşak bir zeminde yatmasına imkan sağlayacak bir köpek yatağı kullanabilirsiniz. Sağlık sebepleri yüzünden uzun süre yatması gereken hayvanların yattıkları tarafın belli aralıklarla değiştirilmesi de hygroma oluşmasını engellemeye yardımcı olur.
Yazarın Tüm Yazıları