Hamilelik kiloları zor veriliyor

Hamilelik döneminde alınan kilolardan kurtulmak her zaman kolay olmuyor. Uzmanlar, hamilelikte kazanılan kiloların doğum sonrasında makul bir süre içinde mutlaka verilmesi gerektiğini söylüyor.

Kilolu kadınların çoğunda kiloların "hamilelik sonrasında kalan fazlalıklar" olduğu biliniyor. Birçok kadın hamilelikte kazandığı kilolardan uzun süre kurtulamıyor. Her hamilelik bıraktığı 3-4 kilo ile 40’lı yaşlara gelindiğinde 8-10 kilo gibi ciddi kilo fazlalıklara yol açıyor.

Sorun sadece hamilelikte kazanılan kilolarla da bitmiyor. Hamileliği takiben emzirmeye başlayan anneler, bebeklerini daha iyi beslemek için gereğinden fazla kalori tüketebiliyor. Daha çok süt üreteyim çabasıyla tüketilen kalorilerin, süt üretimine ciddi bir katkısı olmuyor ama şişmanlamaya yol açtıkları çok iyi biliniyor!

Beslenme uzmanları daha çok kalori tüketerek daha çok süt üretmenin mümkün olmadığını belirtiyor. Hamilelik sürecinde süt üretimi için lazım olan ek kalori, zaten vücutta yağ olarak önceden depolanıyor. Süt veren anneler gereğinden fazla kalori tüketmezlerse, yani ihtiyaçlarından fazla yemezlerse, süt vermeyenlere oranla hamilelik kilolarından daha kolay kurtuluyor. Emzirme süreci, kilo kaybını hızlandırıyor.

EMZİRMEK KİLO KONTROLÜNÜ KOLAYLAŞTIRIR

Bebeği emzirirken de kilo vermek isteyen annelerin ihtiyaçları kadar kalori tüketmeleri gerekiyor. Ayrıca egzersiz yapmaları da tavsiye ediliyor. Kısacası düzenli ve etkin emzirme, düzenli bir aktivite planı hem kilo vermeyi kolaylaştırıyor, hem de sütü artırıyor.

Hamilelikte alınıp doğum sonrasında verilemeyen kilolar, kadınlarda kilo sorununun önemli bir nedenidir. Bu sorunu en kısa zamanda çözmek gerekiyor. Bunun yolu da dengeli ve çeşitli beslenip, kalorisi az yiyecekler tüketmekten ve aktif bir hayat tarzını benimsemekten geçiyor.

Yeşil çay zayıflatır mı

Yapılan araştırmalara göre yeşil çayın metabolizmayı yüzde 4-5 oranında hızlandırdığı ortaya çıktı. Yeşil çayı kilo kaybı süresince tavsiye etmemizin başka nedenleri var. Yeşil çay kalori içermiyor, yani herhangi bir enerji değeri olmayan içecekler arasında yer alıyor.

Ayrıca yeşil çayın E vitamininden en az 200 kat daha güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu biliniyor. E vitamininde bulunan antioksidanlar kalbi koruyor, kansere karşı direnci artırıyor. Ayrıca yeşil çayın bağırsakta kolesterol emilimini azaltabildiği de gösterildi.

Biz kilo yönetimi programına aldığımız herkese günde 2-3 bardak yeşil çay içmesini ve olanak varsa yeşil çay özütlerinden yararlanmasını tavsiye ediyoruz.

Elma ve soğan pankreas kanseri riskini azaltıyor

American Journal of Epidemiology Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmanın sonuçları, elma ve soğanda bulunan bazı flavonellerin özellikle sigara içenlerde kanserden koruyucu bir etkiye sahip olduğunu gösterdi.

Sigara içenlerde pankreas riskinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bu araştırmanın sonuçları, elma ve soğanda bulunan "Kuversetin" isimli antioksidan flavonun pankreas kanseri riskini azalttığını ortaya koymuştur. Elma ve soğanın ayrıca daha pek çok sağlık yararları olduğu bilinmektedir.

Elma güçlü bir kanser koruyucu madde olan pektinden zengin besinlerin başında gelir. Soğan ise bağışıklığı güçlendiren, virüs ve bakteri enfeksiyonlarından koruyan antibiyotik gücünde pek çok madde içerir.

Kalsiyum haplarını çikolatayla almayın

Kakao taneciklerinde bulunan ’oksalat’ isimli madde çikolatada bol miktarda bulunuyor. Oksalat fazla miktarda alındığında bağırsaklardan kalsiyumun emilimini azaltıyor. Eğer kalsiyum tabletleri alıyorsanız, birlikte fazla miktarda çikolata tüketmeyin. Bu arada oksalatın ıspanak, bamya, kıvırcık, lahana, pazı, çay gibi yiyecek ve içeceklerde de bulunabildiğini de hatırlatalım.

Kalsiyum tabletlerini demir hapları ve tiroid hormonları ile birlikte kullanmamakta yarar var. Kalsiyumun günlük dozunu ikiye bölün, sabah ve akşam yiyeceklerle birlikte alın. Tek doz alacaksanız, akşamları almak en iyi zamandır, uykuyu kolaylaştırır.

Açık büfede seçimler listesi (2)

Doğru seçimler

n Izgara sebze tabağı (yoğurt sos ile)

n Izgara tavuk veya biftekli salata (zeytinyağı, sirke ilaveli)

n Derisi alınmış ızgara hindi göğüs eti

n Sebzeli omlet (yumurta akından zengin)

n Rende kaşar ilaveli domates-mantar soslu makarna

n Simit-peynir (kahvaltı)



n Kabak veya ayva tatlısı (kaymaksız)

n Meyveli yoğurt

n Bol sütlü ve az kakaolu sıcak bir içecek

Hatalı seçimler

n Domates soslu kızarmış sebze tabağı

n Sezar soslu tavuk salata





n Kızartılmış hindi but (derisi ayrılmamış)

n Sosis, salam, sucuk, pastırma (yumurtalı)

n Tereyağlı pirinç pilavı





n Poğaça veya kruvasan (kahvaltı)

n Kaymaklı ekmek kadayıfı

n Çikolatalı kek

n Çikolatalı milk shake

2 günlük seçimler listenizi tatile çıkarken yanınıza almayı unutmayın!

Ödem atmak için formül

Vücudumun şiştiğini hissediyorum. Bazen kıyafetlerime bile sığmıyorum. Neden ödem olur? Ödem atmak için ne yapabilirim?

Ödem, vücutta sıvı birikmesidir ve yaygın karşılaşılan bir sorundur. Bazı günlerde "Yüzük parmağıma sığmıyor, ayakkabılarım küçük geliyor, gözkapaklarım şişiyor" diye şikayet ediyorsanız eğer, siz de ödem problemi yaşıyor olabilirsiniz.

Ödem problemi ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları, kalp-damar sorunları, hormonal hastalıklar, ödeme yol açabilir. Bunun dışında nedeni bilinmeyen (idiyopatik) ödem de olabilir. İdiyopatik ödem genellikle bayanlarda görülür. Adından da anlaşıldığı gibi nedeni belli değildir, ancak gerginlik, fazla kilo, karbonhidrat tüketimi, bol tuzlu diyet, adet dönemi öncesi ve sonrası, menopoz gibi nedenler ödeme yol açabilir.

İdiyopatik ödem korkulacak bir hastalık değildir ve yıllarca sürebilir. Bu durumlarda sıvı tüketiminin artırılması ve bazı bitki çayları sizi rahatlatabilir. Hekiminiz hastalığınıza bağlı bir ödemin olduğunu söylemiyorsa veya ödem için ilaç kullanmanıza gerek yok ise ilaçsız bu işi çözmenin birkaç yolu var.

Sıvı (su) tüketiminin yüksek olmasına dikkat edin. Tükettiğiniz besinlerin Na (sodyum) oranlarının düşük olmasına dikkat edin. Hazır yiyecekler, et suyu tabletleri, turşular, konserveler tuz yönünden zengin besinlerdir. Sizi rahatlatacak küçük bir formülle de bu sorunu çözebilirsiniz.

n 1 yemek kaşığı biberiye

n 1 yemek kaşığı rezene

n 1 tatlı kaşığı anason

n lt. suda bitki karışımını demleyin. Otları suyun içinde bırakmamaya dikkat edin. Gün içinde 2-3 fincan bu karışımdan içebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları