Hamilelere "Zika Virüsü" uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Hamilelere Zika Virüsü uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 15:46

Haberin Devamı

KIRKLARELİ (AA) - Kırklareli Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, ''Zika Virüsü hamile kadınlarda 'mikrosefali' dediğimiz küçük kafa, küçük beyin hastalığına yol açtığı için çocuklarda zeka geriliği gibi hastalıklara sebep oluyor" dedi.

Cerit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle hamile kadınların zika virüsünden korunması uyarısında bulundu.

Zika virüsünün sivrisinek aracılığı ile bulaşan bir hastalık olduğunu anımsatan Cerit, uzun kollu kıyafetler giyilerek, sinek kovucu ilaçlardan vücuda yada kıyafetlere sıkılarak korunulabileceğini belirtti.

Zika virüsünün öldürücü etkisinin bulunmadığını anlatan Cerit, virüsün en büyük tehlikesinin hızlı yayılım göstermesi olduğunu ifade etti.

Virüsün ateş, baş sağrısı ve kas ağrısı gibi bulgularının bulunduğunu aktaran Cerit, "Bu hastalıkta hastaneye yatışı olmuyor. Bu hastalık çabuk geçiyor. İnsanları öldüren bir hastalık değil. Ancak hamile kadınlara bulaşmasından korkuyoruz. Zika virüsü hamile kadınlarda 'mikrosefali' denilen küçük kafa, küçük beyin hastalığına yol açtığı için çocuklarda zeka geriliği gibi hastalıklara sebep oluyor. Hastalığa karşı hamile kadınlarımızın daha dikkatli olması ve sivrisineklerden çeşitli tedbirler ile korunması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Zika virüsüne karşı köylerde ve kırsal alanlarda sivrisinek ve haşerelerle mücadele çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Cerit, şöyle devam etti:

"Halk sağlığı müdürlüğü olarak haşereyle mücadelede köylerde, kırsal alanlarda ekiplerimiz ilaçlamalar yapıyor. Zika virüsünde hastalığa karşı sivrisinekle mücadele çok önem arz ediyor. Edirne bölgesinde çeltik üretimi çok yoğun. Türkiye'de pirinç ihtiyacının büyük bir bölümü bu bölgeden karşılanıyor. Kırklareli'de ise Pehlivanköy ve bir miktarda Babaeski'nin köylerinde çeltik üretimi yapılıyor. Çeltik üretimi yapılan bölgelerde sivrisinek yoğunluğu oluşması sebebiyle mücadele çalışmalarının daha yoğun bir şekilde yürütülmesi gerekiyor."

Zika virüsünün spesifik bir tedavisi bulunmadığını vurgulayan Cerit, istirahat, bol sıvı tüketimi, ağrı kesici ve ateş düşürücü gibi ilaçların kullanılmasını önerdiklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!