Haluk Koç: Kılıçdaroğlu sözünü yerine getirdi

Güncelleme Tarihi:

Haluk Koç: Kılıçdaroğlu sözünü yerine getirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2015 13:55

CHP Sözcüsü Haluk Koç, 7 Haziran seçimleri için 7 seçim bölgesinde ilk sıralara kadın adayların yerleştirildiğini söyleyerek ''Kılıçdaroğlu sözünü yerine getirdi'' dedi.

Haberin Devamı

İşte Haluk Koç'un açıklamaları:

CHP şubat 2012 bir tüzük değişikliği yaptı. Önce parti içinde demokrasi sonra Türkiye’de demokrasiyi gerçekleştirebiliriz savını öne sürmüştü. Adaylarının örgütündeki tüm üyelere danışılarak belirlenme kararı almıştı, o günden bugüne ilk genel seçimi yaşıyoruz. CHP 29 Mart tarihinde 45 seçim bölgesinde tüm üyelerin katılımıyla ön seçim yaptı. 10 seçim bölgesinde hakim denetiminde değil ama belki de daha düzenle örgüt içinde seçim yaptı. Bir tek CHP, partisine kayıtlı üyelerin tercihini listesine yüzde 80’den fazla yansıtan parti oldu.

Şu anda Türkiye’nin iyi yönetilmediğini bir yurttaş olarak çok net görüyorum. Demokrasinin tüm kurum ve kuralları gittikçe askıya alınan kurumlar ve kurallar haline dönüştü. Bu sıkıntıyı aşmak zorunda Türkiye. Demokrasinin en önemli aşamalarından biri olan sandıkta Türk halkı bu gidişe dur diyecek.

Haberin Devamı

Haluk Koç: Kılıçdaroğlu sözünü yerine getirdi

CHP Genel Merkezi'nin girişi / Fotoğraf: Selahattin SÖNMEZ / HÜRRİYET

KILIÇDAROĞLU SÖZÜNÜ YERİNE GETİRDİ

Kadın erkek eşitliği ve kadının toplumda rolü siyasetin de gündem maddelerinden biri. Kadının iş gücünden kopartılması, eve hapsedilmesi, kadının erkekle eşit olmaması fıtratında var sözlerini yaşıyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu 28 kontenjan adayında 7 seçim bölgesinin 1. sırasına kadın adayların yerleştirileceği söylemişti. Bu sözünü yerine getirdi. İstanbul üçüncü bölgede 8 tane, İstanbul üçüncü bölgede 7 tane, İstanbul birinci bölgede 6 tane. Ankara birinci bölgede 5 tane, Bursa'da ki tamamen hakim denetiminde ön seçim yapılmıştır 5 kadın adayımız var ikinci sıradaki seçim bölgesinde.

103 KADIN ADAY VAR

Kadın adayların birinci sırada olduğu illeri söylüyorum. Adana ve Afyonkarahisar’da örgüt kadın adayları birinci sıraya getirmiştir. Ankara 1. Bölge, 2. Bölge, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İstanbul 1.,2.,4. Bölge, İzmir 1. ve 2. Bölge, Kocaeli. Listeye baktığınızda kadın adaylar yüzde 20'nin üzerinde. 3 engelli aday, 10 genç aday toplam 103 kadın adayımız var. 5'te bir oranında yüzde 20'nin üzerinde seçilebilecek noktalarda yer alıyor.

Haberin Devamı

"91'İ AVUKAT, 62'Sİ MÜHENDİS, 46 İŞADAMI, 45 EMEKLİ, 43'Ü DOKTOR ADAY"

Adayların eğitim ve meslek bilgilerine baktığımızda 354 adayımız üniversite mezunu, 83 adayımız lise, 45 adayımız yüksek lisans, 28 adayımız yüksekokul, 15 ortaokul, 18 ilkokul mezunu adayımız listelerde yer almıştır. 91'i avukat, 62'si mühendis, 46 işadamı, 45 emekli, 43'ü doktor. Doktorların ön seçimlerde bulundukları yerlerde ciddi bir başarı sağladığını görüyoruz.

Merkez yoklaması ya da örgüt denetiminde ön seçim yaptığımız yerlerde belirli sıralar gerekirse kontenjan için ayrılmıştı. Ama örneğin Adıyaman, Mersin’de kontenjan adayına gerek olmadığı kararına verildi. Yine Malatya’da çıkan eğilim yoklamasında ikinci sıranın da kontenjan olarak kullanılma gereği ortadan kalktı. Aday profillerine baktığınızda, örgütlerimizin oy kullanarak yaptıkları tercihleri de ekleyerek söylüyorum Türkiye’nin her özelliğini kucaklayacak bir liste çıktığını görüyoruz.

Haberin Devamı

HİÇBİR LİSTE HERKESİ MEMNUN EDEBİLECEK DEĞİLDİR

Her bölgede her inanç grubundan, her yapından, her dışlanan kesimden isimleri almışlardır listelerine. Hiçbir liste herkesi memnun edebilecek değildir. Geneli ile bir değerlendirme yapacak olursa CHP listeleri, siyasi partiler içinde en demokratik, en katılımcı ve en geniş listeler olarak toplumun önüne gelmiş bulunuyor.

LİSTE SAAT 17:00'DE İNTERNET SİTESİNDE

Saat 17:00’de kesin verilen liste internet sitemizden açıklanacak.
Darısı padişahların onayladığı listelerde adını arayanlara. Darısı halktan korkmayanların, üyelerinden korkmayanların başına.

HALUK KOÇ: CHP'NİN ADAY PROFİLİ TÜRKİYE'Yİ KUCAKLIYOR
CHP'nin listelerinin tamamlanmasının ardından, Parti Sözcüsü Haluk Koç basının karşısına geçerek, CHP'nin bugün Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edeceği liste hakkında genel bilgi verdi.

"CHP, Türkiye'nin her kesimini, her inanç grubunu, her dışlanan kesimi, her farklı yapıyı kucaklayacak bir aday profili ile seçime giriyor" diyen Koç, CHP'nin aday profili hakkında şu bilgileri verdi:

"103 KADIN, 4 ENGELLİ, TÜM İNANÇ GRUPLARI..." CHP Sözcüsü Koç, listede 103 kadının aday gösterildiğini açıkladı. 4 de engelli adayın CHP listelerine girdiğini söyleyen Koç, adayların eğitim durumlarına göre durumunu ise şöyle açıkladı; "354 üniversite, 83 lise, 45 ön lisans, 28 yüksek okul, 15 orta okul, 18 ilkokul mezunu. "

CHP'li Koç, aday listesinde 91 avukat, 62 mühendis, 43 doktor ve 7 basın mensubu olduğunu, her iş kesiminden pekçok emeklinin de listede kendine yer bulduğunu söyledi.

CHP'Lİ KOÇ'TAN DİĞER PARTİLERE: "SESİNİZİ YÜKSELTİN. PADİŞAHLARIN ONAYLADIĞI LİSTELERDE ADINIZI ARAMAYIN" CHP'nin 7 Haziran seçim listesinin yüzde 85'ini ön seçimle belirlediğini kaydeden Koç, "CHP'de bu kazanım kolay olmadı. Bu kazanım bir mücadele sonucunda oldu" dedi ve diğer partilerin üyelerine de aynı mücadeleyi yapma çağrısında bulundu.

Koç, "Hiçbir liste, herkesi aynı anda, aynı derecede mutlu etmez. Ama geneliyle bir değerlendirme yapılırsa, CHP listeleri 7 Haziran'da sandığa gidecek listeler içinde, en demokratik, en katılımcı, en geniş ve kucaklayıcı liste oldu" dedi.

Haluk Koç, diğer siyasi partilere ise şu çağrıda bulundu; "Ankara'daki padişahlara, Ankara'da iki dudağı arasında ekip kuraranlara teslim olmayın. Sesinizi yükseltin..."

SORU&CEVAP:

- Basın toplantısını Kemal Kılıçdaroğlu’nun yapacağı söylenmişti, Ankara 2. sıraya bir kadın aday denmişti, isim nedir? 90’a yakın milletvekilinin listede olmadığı söyleniyor.
Bazı çalışmalar devam ediyor. Kemal Bey o mesai içinde. Ben partinin sözcüsüyüm. Bu çerçevede oluşan düşünceleri sizlerle paylaşmak istedim. Ankara 2. sıradaki ismi saat 17:00’de göreceksiniz. Milletvekillerimizin çoğu gerçekten çok büyük bir mücadele verdiler. Arkadaşlarımızın çoğu ön seçime girdiler ve kendi parti üyelerinin verdiği kararı hepimizin saygıyla karşılaması gerekiyor. İnanıyorum CHP’nin üye sayısı patlama gösterecek.

Haberin Devamı

KAMER GENÇ CİDDİ BİR RAHATSIZLIK GEÇİRİYOR

- Listede olmayacak milletvekillerinize küskünler tablosu görmemek adına bir veda düşünüyor mu? Yoksa onlar da bu durumu 17:00’de mi öğrenecekler. Amerika’da tedavi olan Kamer Genç ile konuştunuz mu? Kamer Genç’e geçmiş olsun diliyorum. Ciddi bir rahatsızlık geçiyor. Umarım sağlıklı olarak döner. Sonuçta kararı yüzde 85 oranında örgüt verdi. Siyasette küsmek yok, siyaset uzun bir yol. Küsme denen duygunun siyasette olacağına inanmıyorum. Herkesin burukluk hissetmesi gayet doğaldır. Ama öyle dönemler yaşanmıştır ki bu kırgınlıklar parti için muhalefet oluşturmaktan önce buruklukla ifade edilebilir.

7 BASIN MENSUBU LİSTEDE

Haberin Devamı

Sizlerin arasında 7 basın mensubu arkadaşımız CHP listelerinde yer aldı. Türkiye’nin içinden geçtiği bu baskı döneminde, Twitter’ın, Facebook’un daha önce Anayasa Mahkemesi iptal ettiği halde kapatılması… Böyle bir dönemde 7 basın mensubunun listede yer alması önemlidir…

- Siz kontenjan adayısınız bildiğim kadarıyla…Neden böyle bir tercihte bulundunuz…
Kişisel bir tercih. Daha önce kendi seçim bölgemdeki yoklamalarda birinci olarak çıktım. Ben evime gidemiyorum partideki görevlerimizden dolayı. Partinin parasının emanet edildiği kişi olarak bu seçime girmem tartışma konusu olurdu.
CHP partisi tüzüğü, programı açık olan bir partidir. Bunları kabul eden herkesin CHP’de siyaset yapmak için önünün açık olduğunu parti yetkililerimiz ifade ettiler. Örgütün tercihleri toplumun her kesimini kapsayacak şekilde oldu. Bize ayrılan 28 kişilik kontenjanla da eksik kalan kesimler tamamladı. Türkiye’nin huzurlu dışarıda barışçı olmasını isteyen herkes CHP’de o fotoğrafı görüyor. Oluşan tablo CHP’nin sorumluluk alması halinde elimizden alınan demokrasiyi tekrar kurumsallaştırmak için. Herkesin eşit hukuku paylaştığı ve eşit haklara sahip olduğu birlikte Türkiye olma iddiasını ortaya koyacak bir liste ortaya koydu.
CHP şimdiye kadar 1981 öncesi bırakacak olursak en geniş anlamda aday listesini belirlemede kendi üyelerine başvurdu. Herkesi aynı şekilde memnun edecek sonuçlar çıkmaması normal. 2015 seçimlerini milat olarak görüyorum. CHP’nin bu tavrı diğer siyasi parti tabanlarını etkiledi. CHP burada siyasette iyi örnek olmaya çalışıyor.
Eksiklikler yok mu var. Bir sistem herkesi aynı anda mutlu etkiyor. CHP açısından en başarılı uygulama buydu. Tüzük değişikliği sırasında bu sürecin yaşanacağını ön görenlerde biriyim. CHP 85 seçim bölgesinde her şeyi merkez yoklaması ile yapsaydı oluşturacağı liste kimseyi mutlu etmeyecekti.

BANA KİMSE ŞARKI SÖYLEMESİN

- Ön seçim sonuçlarına gençler ve Geçi damgasını vurdu. Listeye baktığımızda yaş ortalamasının genç olmadığını görüyoruz. Kontenjanın ön seçim listesini yakalayamadığı görülüyor.
28 nerede geriye kalan liste nerede. Partinin bir hafızası vardı. 16-17 ihtisas komisyonu var. O komisyonlar için isimlere ihtiyaç vardır. Kürsü mücadelesi kadar teknik konulardaki uzmanlara da ihtiyaç vardır. Doğrudan sorumlu vekillerin komisyonlarda görev alması gerekir. Bir kişi seçildi, hoşgeldi. Ben kürsüye çıkar konuşurum. Başka kardeşim.
Bence dengelidir. Diğer partiler eline kağıdı kalemi almışlar ya Saray ya Başbakanlık konutu. Diğerleri berili vesayet odaklarından liste geldikçe açıklanıyor. Bana kimse şarkı söylemesin. Varsa gücün işte tabanın. Gel kullan kardeşim.

- 0 çektiğiniz illerde özel tercihleriniz oldu mu?
Burada CHP’nin düşük oy aldığını ben de sizler de biliyorsunuz. Kimlik boyutunda siyaset dayatmasının bir süre sonra geçersiz olacağını görmesi gerekiyor. Bunlar zaman içinde aşılacak sorunlar. Saat 17:00’den sonra liste açıklanacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!