Haluk Bilginer'in filmine 'belge' engeli

Güncelleme Tarihi:

Haluk Bilginerin filmine belge engeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2017 22:28

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde gösterilmesi planlanan Haluk Bilginer’in oynadığı ‘Son Şnitzel’ isimli kısa filme eser işletme belgesi verilmedi. Dün seyirciyle buluşması beklenen filmin gösterimi yapılamadı.

Haberin Devamı

DÜN başlayan ve bu sene 16’ncısı düzenlenen !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin programında yer alan, Haluk Bilginer’in rol aldığı ‘Son Şnitzel’ filmi, İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü’nden eser işletme belgesini alamadı. Festivalin ‘Türkiye’den Kısalar’ bölümü ‘Geceyarısı, Türkiye Zamanı’ tematik derlemesinde yer alan, İsmet Kurtuluş ve Kaan Arıcı’nın yönettiği 22 dakikalık ‘Son Şnitzel’ filminin dün yapılması gereken gösterimi yapılamadı. 

SAHNELERİ ÇIKARIN
Filmin yönetmenleri İsmet Kurtuluş ve Kaan Arıcı, sosyal medya üzerinden yaptıkları açıklamada, “Uzun gelecekte, hayali bir ülkede geçen ‘The Last Schnitzel - Son Şnitzel’ isimli komedi kısa filmimizle 16.02.2017 tarihinde, 16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde prömiyer yapmaya hazırlanıyorduk. Festivallerde gösterilmenin hukuki koşulu olarak İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü’nden alınması gereken ‘Kayıt Tescil Belgesi’ için yaptığımız başvuruya; 10.02.2017 tarihli Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu Raporu’nda verilen cevapta ‘bazı sahnelerin çıkarılmasının ve düzeltilmiş filmin yeniden değerlendirilmek üzere kurula sunulmasının’ istendiğini gördük. İki yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığımız; bütün tecrübemizi, kaynaklarımızı, sinemasal bakış açımızı ortaya koyarak hayata geçirdiğimiz ‘The Last Schnitzel - Son Şnitzel’’in ‘Kayıt Tescil Belgesi’ alabilmesi için istenen değişiklikleri yapmama tasarrufunda bulunduk” dedi. 

BELGE YOKSA GÖSTERİM YOK
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğinin 15. maddesi “Ülke içinde üretilen filmler kayıt ve tescil edilmiş olmak kaydıyla bu etkinliklere katılabilir” diyor. Dolayısıyla ‘Son Şnitzel’ filmi sadece 16. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nde değil, Türkiye’deki başka film festivallerinde de gösterilemeyecek. 

BAKMADAN GEÇME!