’Halkın durumu iyi’ sözümün altında yatanı anlatayım

RADİKAL Gazetesi’nin dünkü manşeti şöyleydi: "Bakan harikalar diyarında."

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün değerlendirmeler yaparken, "Türkiye’de hane halkının durumu iyi, bankacılık sektöründe sorun yok, özel sektörde de korkulacak durum söz konusu değil" demişti...

Biz Hürriyet’te, doğrudan kendi sözünü başlığa çıkarmıştık:

"Halkın durumu iyi, korkulacak durum yok..."

Radikal, duruma, "Bakan harikalar diyarında" yorumu katmıştı...

HAZİNE’den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek dün İstanbul’da bazı köşe yazarlarını toplayıp, G-20 Liderler Zirvesi’nde alınan kararlardan, krizde son duruma, Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) görüşmelerden, Türkiye’nin tavrına kadar geniş değerlendirmeler yaptı.

Mehmet Şimşek’e sordum:

Türkiye, dünyada yaşanan krize bağlı olarak işsizlikte ve sanayi üretimi düşüşünde rekorlar kırıyor. Böyle bir ortamda siz "halkın durumu iyi" değerlendirmenizi neye bağlıyorsunuz.

Şimşek, fırsat bulmuşçasına savunmaya geçti, "Bakın anlatayım" deyip sıraladı:

Türkiye’de hane halkının borçluluğunun GSMH’ye oranı yüzde 11 düzeyinde bulunuyor. Batı Avrupa’da bu oran yüzde 56, ABD’de ise yüzde 90’lar düzeyindedir. Yani, Türkiye’de hane halkının borçluluk düzeyi yüksek değil.

Hepimiz biliyoruz ki, halkın elinde çeşitli şekillerde altın var. Vatandaş duruma göre altınını yastık altından çıkarıyor. Altın fiyatlarının yüksek seyretmesi, bu dönemde onların işine yarıyor.

Ayrıca, krizin başlangıcında Türkiye’de halkın elindeki (yani, banka hesaplarındaki) döviz varlığı 67 milyar dolar düzeyindeydi.

Elimizdeki verilere bakıyorum. Hane halkı kriz etkisiyle çok da büyük "servet kaybı"na uğramamış. İşte o yüzden "hale halkının durumu iyi" diyorum.

Şimşek’e yeniden hatırlattım:

Ya işsizlik rekoru?

- Doğru. İşsizlikte ciddi artış var ve bu trend sürecek. Biz bu durumda sadece tespit yapmak değil, çözüm de üretmek durumundayız. Öncelikle mevcut çalışanların işini kaybetmemesi formülleri üzerinde duruyoruz. O yüzden kısa çalışma ödeneğinde süreyi uzatmak gibi formülleri devreye aldık.

Peki üretimdeki büyük düşüşler?

- Bakın arkadaşlar, kimse, "kriz Türkiye’yi etkilemiyor" diye düşündüğümüzü sanmasın. Elbette Türkiye dünyada yaşanan krizden ciddi şekilde etkileniyor.

Şimşek’e baktım, belki de Merrill Lynch’deki araştırma yöneticiliğinden kalma alışkanlığıyla daha çok veriler üzerinden konuşuyor, "Söylediğim sözler sokağa yansır" diye pek dikkat etmiyor...

Bu yüzden de karşısına, "Bakan harikalar diyarında" gibi manşetler çıkıyor...

Şimşek, bu durumu, "Belki de iletişim eksikliğimiz var" diye algılıyor...

Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’nda Dice Kayek sürprizi var

GEÇEN akşam Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Genel Müdür Yardımcıları Ali Fuat Erbil, Gökhan Erün ve Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin’le buluştuk.

Onlarla sohbet koyulaşmışken, Fransa’da Dice Kayek’i kardeşi Ece Ege’yle birlikte yaratan, daha sonra Ayaydın Group’la Machka markasını ortaya koyan Ayşe Ege karşıma dikildi:

Cuma sabahı geliyor musun?

- Nereye?

Dünya Türk Girişimcileri Kurultayı’na. Mutlaka gelmelisin.

- Hayırdır, ne var?

Kurultayın açılışı öncesi Ece’yle birlikte küçük bir sunum yapacağız...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde gerçekleşen ve dünyadaki 2 bin dolayında Türk girişimcisini biraraya getiren Kurultay’ın açılışını "Dice Kayek"le yapmak, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in aklına gelmiş olmalıydı...

Çünkü Tüzmen, Ege Kardeşler’in Dice Kayek ve Machka başarısını yakından biliyordu... Nitekim Tüzmen’in Turquality projesinden ilk destek alanlar arasında Dice Kayek de vardı...

Bakalım Ayşe-Ece Ege kardeşler, 2 bin Türk girişimci üzerinde nasıl bir etki bırakacak?

IMF, Türkiye'nin dış finansman ihtiyacını karşılasın istiyoruz

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek’le sohbette doğal olarak Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) pazarlıkta son durum da konuşuldu:

IMF’yle görüşmelerde son durum nedir?

- Biz Londra’da IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan’la görüşmede ilke ve prensipte anlaştık. Şimdi Türkiye heyetinin bu ilke ve prensip üzerine hazırlanıp, görüşmeleri başlatacak noktaya gelmesini bekliyoruz.

IMF’den neler istiyorsunuz?

- Kendilerine, "Dünya olağanüstü dönemden geçiyor. Bizim elimizde olmayan nedenlerle programda sapmalar olursa, bundan bizi sorumlu tutmayın" dedik.

IMF’yle "esnek program" yapılamaz mıydı?

- Yapabilirdik. Ama bir yıllık olurdu. Biz orta vadeli program istiyoruz.

Peki anlaşma sağlanırsa, IMF’den ne kadar kaynak gelecek. Piyasadaki beklenti 40 milyar dolara kadar çıktı.

- Rakamla ilgili birşey söyleyemem. Ancak, çerçevesi, "Program boyunca Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının karşılanması" şeklinde olacak.

Sadece kamunun ihtiyacı mı?

- Hayır, tüm dış finansman ihtiyacı...

Türkiye’nin IMF’ye borcu, bu paketin içinde yer alacak mı?

- IMF’ye borcumuz 8 milyar doların biraz altına düştü. Bizim isteğimiz, IMF’den tümüyle taze kaynak gelmesi.

Eğer IMF’yle anlaşma sağlanırsa, Türkiye dış finansman açısından çok ciddi rahatlama sağlayacak...

'Finansal İstikrar Kurulu’na da girdik

Haberin Devamı

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, Asya krizi sırasında gündeme gelen, sonra bir kenarda bekleyen "Finansal İstikrar Forumu"nun Londra’daki G-20 Liderler Zirvesi’nde yeniden gündeme geldiğine vurgu yaptı:

Şimdi adı, ’Finansal İstikrar Kurulu’na dönüştü. Sayın Başbakanımıza ve bana davetiyesi de geldi.

- Yaptırım gücü olacak mı?

Birden bire olmaz ama zamanla oturur. Bakın G-20 zirvesi sonrasında dünyada artık off-shore bankacılıkla ilgili titiz çalışmalar gündeme geldi.

Bu arada, Türkiye bundan sonraki G-20 Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapmak için girişimde bulunmuş. Zamanlama olarak da ekimde İstanbul’da gerçekleşecek IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarını göstermiş.

Ancak, ABD o döneme yakın tarihlerde Birleşmiş Milletler’de (BM) gerçekleşecek toplantıya vurgu yapıp, bir dahaki G-20 Zirvesi’nin ev sahipliğini üstlenmiş…

Türkiye’nin dünya çağındaki “Finansal İstikrar Kurulu”na girmesi önemli…

Bir de G-20 Zirvesi’ni İstanbul’a çekebilseydik, iyi olurdu…

Yazarın Tüm Yazıları