Halk Sağlığı'ndan sıcak uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Halk Sağlığından sıcak uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2017 15:29

Halk Sağlığı'ndan sıcak uyarısı

Haberin Devamı

ADANA İl Halk Sağlığı Müdürlüğü bölgede yaşanan aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceğini belirterek uyarılarda bulundu. 
Müdürlükten yapılan açıklamada sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığı, metabolizmanın buna uyum sağlamaya çalıştığı, sadece terleyerek vücut ısısının dengede tutulamayacağı vurgulandı. Aşırı sıcaklığın insan vücudunda sıcak vurgunu (çarpması) denilen tuz ve su kaybıyla ortaya çıkan ağır hastalıklara, beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabileceği ifade edilerek "Sıcaklıktan en çok etkilenenler yani risk altında olanlar; çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastaları, kronik hastalığı olanlar ile farklı cilt hastalığı olanlardır" denildi. 
Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün açıklamasında alınması gereken önlemler de şöyle sıralandı: 
"Günün en sıcak saatlerinde (10:00-16:00) mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giyseler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir. Fiziksel aktivite (spor) yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir, her bir saatlik spor için en az 2-3 bardak sıvı alınmalıdır. Risk altındaki bireyler güneş ve sıcak çarpması yönünden günde en az iki kez izlenmelidir.
Bebek, çocuk, engelli ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
Güneş gören pencereler perde gibi güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir."
SIVI TÜKETİN
Açıklamada aşırı sıcaklarda dikkat edilmesi gereken beslenme yöntemleri hakkında da şu bilgiler yer aldı: 
"Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla sıvı alınmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 bardak) sıvı tüketilmelidir. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Ayrıca kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içeceklerin vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı unutulmamalıdır. Mide rahatsızlıklarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Yağlı ve kızartılmış besinlerden kaçınılmalıdır."

ADANA,(DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!