Halk dedektifliğe büründü

Güncelleme Tarihi:

Halk dedektifliğe büründü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2010 11:48

Çin’de yaşanan çeşitli suç olaylarının, mahkemelerde esrarengiz bir şekilde çözümlenmesi üzerine, Çin’deki internet kullanıcıları arka planı kesin olarak bilinmeyen olayları araştırmaya başladı.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

İnternet üzerinde büyük tartışma konusu olan ve kullanıcıların büyük bir merakla araştırdığı olay, bir kamyonun altında kalarak hayatını kaybeden Qian Yunhui adındaki köylünün esrarengiz ölümü. Cumartesi günü Zhejiang eyaletinde yaşanan olayda, polis ve diğer yetkililer Yunhui’nin kazaya kurban gittiğini belirtti.

 

Ancak arazi tartışmaları nedeniyle birçok defa tutuklanan köylünün, toprak kavgası nedeniyle öldürüldüğü düşünülüyor. Cinayet fotoğrafları da kazadan çok planlı bir cinayete işaret ediyor. İnternette çok büyük protestolara neden olan olay, son günlerde bir gazetecinin öldürüldüğü, bir avukatın dövüldüğü ve bir derginin yayımına son verildiği Çin’de, internet üzerinden çok büyük protestolara neden oldu.

Haberin Devamı

 

Yunhui’nin yaşadığı köyün bir sakini Guardian’a, “Herkes bu olayı konuşuyor. Herkes Yunhui’nin öldürüldüğünü düşünüyor ancak polis korkusundan kimse konuşamıyor” dedi.

 

İnternet aktivistleri, sadece Yunhui’nin ölümüyle değil, diğer birçok şüpheli olayı da araştırıyor ve çözümlenmesini istiyor. Bunlar arasında, Xinjiang eyaletine Salı günü yediği dayak yüzünden komaya giren gazeteci Sun Hongjie bukunuyor. Komadan çıkamayan ve ölen gazetecinin, yerel yerleşim planlarındaki yolsuzluk olaylarını haber yaptığı için dayak yediği düşünülüyor. Gazeteler ve polis, bu iddiaları reddediyor.

 

Çin’de yaşanan suç olayları ve yargının halk üzerinde neden olduğu güvensizlik, internet üzerinden hızla yayılan protesto eylemleriyle yetkilileri zor duruma düşürmeye başladı.

 

Yaşanan gelişmeler, resmi sansür olaylarının çok uzun bir geçmişe sahip olduğu Çin’de, demokrasi yanlısı en büyük komplo teorileri ağının oluşumuna işaret ediyor.

 

DÜNYA BASININDA BUGÜN ÖNE ÇIKAN MANŞETLER

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!