Halikarnas Balıkçısı 127 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Halikarnas Balıkçısı 127 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2017 22:21

‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın 127’nci doğum günü ceşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ünlü yazarın Bodrum Deniz Müzesi’nde sergilenen aile albümünden seçilmiş özel fotoğrafları ve kişisel eşyası ziyaretçilerin yoğun ilgisini görüyor.

Haberin Devamı

GAZETECİ, yazar, ressam, şair, araştırmacı ‘Halikarnas BalıkçısıCevat Şakir Kabaağaçlı'nın Bodrum'a yaptığı katkılar unutulmuyor. Kabaağaçlı’nın bugün doğumunun 127’nci yılı kutlanıyor. Halikarnas Balıkçısı, çok sevdiği Bodrum’da düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anılacak. Kabağaçlı’nın kızı İsmet Kabaağaçlı Noonan, babasının çok özel eşyalarının olduğu koleksiyonu Bodrum Deniz Müzesi’ne bağışladı. Kabaağaçlı’nın şimdiye kadar göz önünde olmayan bebeklik ve aile albümünden seçilmiş özel fotoğrafları, yaşamından kareler, tarihi belgeler, kendi kaleminden yazdığı yazılar, çizdiği resimleri ve kişisel eşyaları da bu müzede sergileniyor. Deniz Müzesi Müdürü Sema Sagat, özel bir protokolle koleksiyonu teslim aldıklarını söyledi. Koleksiyona yerli ve yabancı tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Sagat, “İnsanlar özellikle koleksiyonun içeriğinde yer alan Kabaağaçlı’nın bebeklik zıbını, şapkası ve aile ağacına ayrı bir ilgi gösteriyor” dedi.

SÜRGÜN GİTTİ
Girit'te, 17 Nisan 1890'da doğan Kabaağaçlı, çocukluğunun ilk yıllarını babası Şakir Paşa'nın vali olarak görev yaptığı Atina'da geçirdi. İlköğrenimini Büyükada'da, ortaokulu ve liseyi Robert Koleji’nde tamamlayan Kabaağaçlı, İngiltere'de denizcilik öğrenimi yapmak istediyse de ailesinin ısrarıyla Oxford Üniversitesi’nde Tarih Bölümü’nden mezun oldu. 1913'te İtalya'da evlenen Kabaağaçlı, bir süre İtalya'da yaşayarak resim eğitimi aldı. İstanbul'a döndüğünde gazete ve dergilerde yazılar yayımlamaya başlayan Kabaağaçlı, 1925 yılında bir yazısı nedeniyle suçlu bulunarak Bodrum'a sürgün edildi. Üç yıllık cezasının yarısını Bodrum'da tamamlayan Kabaağaçlı, cezasının son yarısını İstanbul'da bitirdi. Kabaağaçlı daha sonra çok sevdiği insanları ve doğal güzellikleriyle kaynaştığı Bodrum ilçesine yeniden dönüp, burada yaklaşık 25 yıl yaşadı. Kabaağaçlı, o yıllarda bir balıkçı kasabası olan Bodrum'da yaşadığı süre boyunca ilçenin farklı noktalarına onlarca çeşit tohum ekti, fidan dikti. Kabaağaçlı'nın neredeyse bir asır önce diktiği bu ağaçlar, şimdilerde Bodrum'un çarşı merkezlerinde heybetli görünümleriyle görenlerin dikkatini çekiyor. Kabaağaçlı'nın Bodrum'a katkıları dolayısıyla Bodrum Belediye Meydanı'nda bir de büstü bulunuyor. 

BAKMADAN GEÇME!