Halfeti'de otel inşaatına tepki

Güncelleme Tarihi:

Halfetide otel inşaatına tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2014 12:48

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi’nin saklı cenneti olarak anılan ve Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde, yapımı devam 4 katlı 3 yıldızlı otel inşaatı ilçeye gelen ziyaretçilerin tepkisine yol açıyor. Halfeti Belediye Başkanı DBP’li Mustafa Bayram, "Burayı 62 bin lira gibi cüzi bir fiyatla 20 yıllığına bir şirkete kiralamışlar. Aylık kirası 200 lira olan ve ilçeye gelenlerin tepkisine yol açan bu yapıyı kesinlikle kabul etmiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Halfeti’nin yüzde 80’i Birecik Barajı’nın yapıldığı 2000 yılında su tutulmasıyla sular altında kaldı. Çoğu çiftçilik yapan ilçe sakinlerinin büyük bölümü, evlerinin su altında kalmasının ardından, 15 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim merkezine taşındı. Taş mimarisiyle yapılmış evlerin ve camilerin su altında kaldığı ilçe, aradan geçen süre içerisinde doğal güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya başladı.

BELEDİYE 20 YILLIĞINA KİRAYA VERDİ

Şimaliye Mahallesi’nde ilçenin doğal güzelliklerine hakim bir noktada mülkiyeti Halfeti Belediyesi’ne ait 21 bin 519 metrekarelik arazide mart ayında otel inşaatı yapımına başlandı. Hızla yükselen ve 3 yıldızlı olarak 4 katlı yapılan otel inşaatı vatandaşların tepkisine yol açtı.

Haberin Devamı

YALÇIN BAYER YAZDI: HALFETİ'YE NASIL KIYDINIZ

Geçmiş dönemde CHP’den seçilen ancak son yerel seçimler öncesi partisinden istifa eden ve BDP’ye katılan Mahmut Özdemir’in başkanlığı döneminde 25 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen protokolle arazi 20 yıllığına işadamı Ahmet Ö.’ye ait turizm firmasına 62 bin lira bedelle kiralandı. Otel ruhsatı alınan inşaat son günlerde hızla yükselmeye başlayınca ilçeye gelenler, tarihi dokudaki manzaraya tepki göstermeye başladı.

Sosyal medyada da ’Halfeti’nin ucubesi’ olarak gösterilen otel inşaatının durdurulması istenerek yetkililere çağrılar yapıldı.

Halfetide otel inşaatına tepki


SİT ALANINA 300 METRE MESAFEDE

Halfeti Belediye Başkanı DBP’li Mustafa Bayram, bir kısmı Fırat Nehri suları altında kaldığı için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından Sit kapsamına alınan bölgeye yaklaşık 300 metre mesafede yükselen otel inşaatına karşı olduklarını söyledi. Doğal güzelliğinin yanı sıra Halfeti’nin Sessiz Kentler Birliği üyesi olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Bayram, ilçede yapılan otel inşaatının bu özelliklerini gölgelediğini anlatarak şöyle konuştu:

"Halfeti’de böyle bir yapılaşmanın varlığı hem yerli, hem de yabancı turistlerin tepkisine neden olmuştur. Belediye Başkanı olarak bu uygulamadan oldukça rahatsızız. Bu konunun iyice araştırılıp bir neticeye kavuşturulması çabası içerisindeyiz. Burası 20 yıllığına çok cüzi bir rakamla kiralanmıştır. Abes denilecek kadar vahim olan bu yapıyla ilgili olarak yetkililer, gerekli çalışmalar başlattı. Biz de belediye olarak oranın yıkımı için karar bekliyoruz. Zaten burası Halfeti’nin tarihi dokusuna ters düşen bir yapıdır. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Dönemin belediye başkanı bu gözde araziyi iyi niyetinden dolayı mı bilemiyorum ama birilerine vermiş olması gerçekten bizleri rahatsız etti. Aylığı 200 liraya gelen bu otel, değerinin çok altında 62 bin liraya kiralandı. 4 katlı beton olarak yapılan bu otel inşaatı kiralama sürecinin ise seçimlerden 5 gün öncesine denk getirilmesi bizim için üzücü bir durumdur."

İnşaatı yaptıran turizm firması yetkilileri ise bölgede ihtiyaç olduğunu düşündükleri için araziyi yasal prosedürlere göre kiraladıklarını ve hiçbir usulsüzlüğünün olmadığını ifade etti. Firma yetkilileri, beton olarak gözüken otel inşaatının dış cephesini ise yöreye özgü taş ile kaplayacaklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!