Halep’teki saldırılara Avrupa’da protesto

Güncelleme Tarihi:

Halep’teki saldırılara Avrupa’da protesto
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2016 16:05

Suriye’nin Halep kentinde sivillere yönelik yapılan saldırılar, İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) tarafından, Avrupa’nın çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın başkenti Berlin’in Hermannplatz Meydanı’nda, Türk sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla ‘Halep için kıyama’ sloganıyla düzenlenen gösteride, sivillere yapılan saldırıların durdurulması istendi. “Halep yanıyor, insanlık ölüyor”, “Savaşı durdur”, “İnsanlık nerede”, “Halep ile ele ele”, “Halep orada, acısı her yerde” yazan dövizlerin taşındığı gösteride, “Halep’i kurtarın”, “Çocuk ölümlerini durdurun” ve “Bu kadar diktatörlük yetti” sloganları atıldı. Binlerce kişinin katılığı gösteride Türkiye, Suriye, Azerbaycan ve Bosna Hersek bayrakları taşındı.

‘HALEP’TE İNSANLIK ÖLDÜ’

IGMG Berlin Başkanı Said Jurnal, yaptığı konuşmada, Halep’te yaşananların kelimelerle açıklanamayacağını belirterek “Hepimiz şahit olduk ki, Halep’te insanlık öldü” dedi.
Halep’teki insanların somut yardım ve desteğe ihtiyaç duyduğunu aktaran Jurnal, Suriye’de bütün çatışmaların durdurulmasını, barış görüşmelerinin başlamasını, insani yardımların bölgeye engelsiz bir şekilde ulaştırılmasını, evsiz kalanlar için barınacak yerlerin inşa edilmesini ve uluslararası toplumun zor durumda bulunan insanlar için dayanışma göstermesini istedi.
Jurnal, “BM, AB ve uluslararası bütün güçler, bu sorumluluktan hiçbir zaman kurtulamayacaktır. Bu onların görevidir. Halep’te yaşananlar hepimiz için bir utanç lekesidir” diye konuştu.      
Daha sonra, Halep’teki insanlar için dua edildi, hayatlarını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.      

Haberin Devamı

FRANKFURT’TA 5 BİN KİŞİ KATILDI

Frankfurt’ta ise Eski Opera Meydanı’nda düzenlenen gösteri, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı gösteride, “Halep yanıyor, insanlık ölüyor”, “Halep’i kurtarın”, “Savaşa hayır” dövizleri taşındı, Rusya ve İran karşıtı sloganlar atıldı. IGMG Hessen Teşkilat Başkanı Bilal Kaçmaz, burada yaptığı konuşmada, “Zulmü önleyebilmek için, zalime hayır diyebilmek için, kıyımı durdurabilmek için kıyamdayız” dedi.
Kayseri’deki terör saldırısında şehit olan askerlerin de anıldığı gösteri, Türkçe, Arapça ve Almanca edilen duların ve hayatlarını kaybedenler için kılınan gıyabi cenaze namazının ardından son buldu.

Haberin Devamı

AKAN KAN DURSUN DİYE

Köln’deki gösteri de Deutz semtindeki Otto Meydanı’nında yapıldı. Gösteriye Türklerin yanı sıra çok sayıda Suriyeli de destek verdi. Ellerinde Türk ve Suriye bayrakları olan göstericiler, taşıdıkları dövizlerle Halep başta olmak üzere Suriye’de sivillere yönelik saldırıları kınadı. IGMG Köln Bölge Başkanı Hasan Batır, yaptığı konuşmada Batılı ülkeleri eleştirdi ve “Bugün Halep başta olmak üzere Suriye’de bir insanlık dramı yaşanıyor. Çocuklar, kadınlar katlediliyor, büyük bir insanlık felaketi yaşanıyor. Bu felakete dikkati çekmek, akan kanın durması ve bu trajedinin son bulması için bu eylemi tertip etmiş bulunuyoruz” dedi. Köln’de de Suriye’de yaşamını yitirenler için yapılan duaların ardından gıyabi cenaze namazının ardından sona erdi.

Haberin Devamı

‘KATLİAMA SON VERİN’

Nürnberg’deki gösteride de Birleşmiş Miletlerin katliama seyirci kaldığı, Türk devletinin ve Türk Silahlı Kuvetlerinin ise büyük mücade verdiği belirtildi. Göstericiler BM’den katliamlara bir an önce son vermesini istedi. Münih’te düzenlenen gösteriye de yoğun katılım oldu. Gösteride, “Halep orada, acısı her yerde”, “Halep’te insanlık ölüyor”, “Dünya barış örgütü uyan artık” gibi dövizler taşındı. Yüzlerce kişinin katıldığı gösteride Kuran-ı Kerim okundu.

‘ÇOCUKLARI ÖLDÜRMEYİN’

Fransa’nın başkenti Paris’te ise Republique Meydanı’nda toplanan Türk vatandaşları ellerinde Türkiye ve Suriye bayraklarıyla Halep’teki zulme dur çağrısı yaptı. Yüzlerce kişinin katıldığı gösteride, “Savaşı durdurun”, “Halep için ayaktayız”, “Çocukları öldürmeyin” sloganları atıldı ve Halep’te yaşananlar protesto edildi. Gösteriye katılan İslim Tosunaşçı, “Çocuklar ölürken sessiz kalamayız, acı çeken çocuklar için buradayız. Gözyaşlarımız içimize akıyor” diyerek Halep’teki kuşatmanın bir an evvel son bulması çağrısında bulundu. Protesto gösterisi, dua edilmesinin ve Kuran-ı Kerim okunmasının ardından sona erdi.

Haberin Devamı

‘HALEP BUGÜNÜN SREBRENİZSA’SIDIR’

Strasbourg’da Halep’e destek amacıyla düzenlenen “Halep için kıyama” gösterisine de yaklaşık bin kişi katıldı. Gar Meydanı’nda gerçekleştirilen protestoya IGMG Strasbourg Şubesi ve birçok Fransız sivil toplum kuruluşu katıldı. Esad ve Rusya’nın protesto edildiği gösteride, Suriye’de yaşananlara dünyanın sessiz kalması da kınandı. Gösteride “Halep Yanıyor”, “Je suis Halep”, “Katil Esad”, “Halep bugünün Srebrenitsa’sıdır” yazılı çok sayıda döviz taşındı. Kayseri’de meydana gelen terör saldırısının da kınandığı gösteride, “Hepimiz Kayseriyiz” ve “Kahrolsun PKK” sloganları atıldı.

‘İNSANLIK SINAV VERİYOR’  

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da protesto gösterisi düzenlendi. Tarihi Kahramanlar Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, “Özgür Suriye”, “Halep için ayağa kalk”, “Halep yanıyor”, “Halep orada, acısı her yerde”, “Halep yanıyor, insanlık ölüyor”, “Halep’i kurtar” yazılı dövizler taşıdı. “Halep’i Koru”, “Özgür Suriye” sloganları atan göstericiler, sivillere yönelik saldırıların derhal durulmasını, ateşkes sağlanarak sivillerin bir an evvel güvenli bölgelere tahliye edilmesini talep etti. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan protestoda, Kayseri’deki terör saldırısı sonucu hayatlarını kaybeden vatandaşlar rahmetle anıldı.
IGMG Avusturya Müftüsü Mustafa Mollaoğlu, gösteri alanında yaptığı konuşmada Çanakkale muharebesinde 6 bin üzerinde şehit veren Halep’in Osmanlı vilayetleri arasında en çok şehit veren yer olduğunu anımsattı. Mollaoğlu, “Halep’te yaşananlar karşısında insanlık sınav veriyor, düşen Halepli değil, düşen insanlıktır. Halep demek İstanbul demektir, Halep demek Ankara demektir. Halep Trabzon’dur, Halep Çanakkale’dir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘HALEP ÖLÜMÜ BEKLİYOR’

Gösteride konuşan Halepli Mouddar Khoja da kentte insanlığın sınıfta kaldığına işaret ederek “Halep ölümü bekliyor, peki biz neyi bekliyoruz?” diye sordu. Khoja, insani yardımların geciktirilmeden sivillere ulaştırılması gerektiğine işaret ederek Avrupa’nın sığınmacılar için daha insani politikalar yürütmesi gerektiğini vurguladı. Yaklaşık 2 saat süren gösteri, Halep ve Kayseri şehitleri için yapılan duanın ardından sona erdi.

‘BÜTÜN KALBİMİZ ONLARLA’

IGMG’nin “Halep için kıyama” sloganıyla Milano’da düzenlediği protesto gösterisine yaklaşık bin kişi katıldı, çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve dernek de destek verdi. Gösteride, Halep’te yaşanan katliam protesto edildi, kentten kaçan sivillere destek ve yardım çağrısı yapıldı.
IGMG İtalya Şubesi Başkanı Osman Duran, “Halep’teki drama sessiz kalmadığımızı gösterdik. Bütün kalbimiz onlarla. Zaten bir yandan da onlara göndermek üzere yardımlarımızı topluyoruz. Yardım çalışmalarımız da devam ediyor. Dileğimiz, bu katliamların ve insanlık dramının bir an önce durması. İnşallah, en kısa zamanda devletler bu işe el atarlar” dedi.

‘BOMBALANAN HALEP DEĞİL, İNSANLIĞIMIZ’

Hollanda’nın Amsterdam kentinde ise Hollanda İslam Federasyonu ve Hollanda Milli Görüş Federasyonu, Suriye’de sivillere yönelik saldırılara karşı bir gösteri düzenledi. Dam Meydanı’nda, “Halep için kıyama” adı altında gerçekleştirilen gösteriye yaklaşık 2 bin 500 kişi katıldı. Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan gösteride, Türk ve Suriye bayraklarının yanı sıra üzerinde “Bombalanan Halep değil, insanlığımızdır”, “Halep’i kurtar”, “Halep yanıyor, insanlık ölüyor” ve “Suriye’yi bombalamayı durdur” yazılı dövizler taşındı.
Gösteride okunan basın bildirisinde, Halep’te yaşananların bir utanç lekesi olduğu belirtildi. Bildiride, “Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve uluslararası bütün güçler, bu sorumluluktan hiçbir zaman kurtulamayacaktır. Bu onların görevidir. Ama evrensel insan haklarını hatırlatmak ve bunların uygulanması için çaba sarf etmek, fert olarak bizlerin de görevidir.”
Gösteriye katılan DENK Partisi milletvekili Selçuk Öztürk ise “Dünya bu katliama cevap vermezse, sussa bile Amsterdam susmadı ve susmayacak.” dedi.
Gösterinin sonunda Suriye’dekiler için dua edildi ve hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!