Halep - Türkiye hattı kapanıyor

Güncelleme Tarihi:

Halep - Türkiye hattı kapanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 21:39

Suriye’de ordu güçleri ve Hizbullah milisleri, Rus uçaklarının hava desteği altında Halep’in 3.5 yıldır kuşatma altındaki Şii köyleri Nubul ve Zehra’ya ulaştı. Şam yönetimi bu hamleyle silahlı muhalif grupların Türkiye’ye uzanan ana ikmal hattı olan Azaz koridorunu kesti ve tüm Suriye’deki savaşı belirlediği kabul edilen Halep cephesinde üstünlüğü ele geçirdi.

Haberin Devamı

SURİYE’nin Halep kentinde rejim yanlısı birlikler, muhaliflerin Şii nüfusa sahip Nubul ve Zehra köylerine yönelik 3.5 yıllık kuşatmasını kırdığı bildirildi. AFP haber ajansına konuşan Suriye ordusundan bir kaynak, muhaliflerin Türkiye’yle bağlantısı olan ikmal yolunun kesildiğini söyledi. Cenevre görüşmeleri devam ederken gelen hamleyle Şam yönetimi, “Tüm savaşların anası” olarak tanımlanan Halep kentindeki kontrol mücadelesinde üstünlüğü ele geçirdi. Nubbul ve Zehra, Suriye’de terör örgütü PKK bağlantılı PYD’nin kontrolündeki Afrin bölgesinin güneydoğu ucunda yer alıyordu. Böylelikle Suriye ordusu, muhalif grupların kuşatması altındaki Afrin’le karadan temas sağlamış oldu.

Halep - Türkiye hattı kapanıyor

Haberin Devamı


İKİ GÜN SÜRDÜ

Suriye ordusu, Lübnan Hizbullah’ı ve Iraklı Şii milislerin katıldığı operasyona Rus uçakları havadan yoğun destek verdi. Operasyonun ilk etabında Suriye ordusu, aralarında El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin de bulunduğu muhaliflerin kontrolündeki Cibin Tepesi, Hırdeteyn ve Duveyr ez-Zeytun’u aldı. Dün de ordu birlikleri Marasta el-Han köyünü alarak Nubbul ve Zehra’ya ulaştı. Böylelikle ordu Kilis’e açılan ve Suriye’nin Azaz kasabasında yer alan Bab es-Selam kapısına uzanan hattı kesmiş oldu. Şimdi Halep’teki muhalif grupların kontrolünde sadece Hatay’ın Reyhanlı ilçesine açılan Bab el-Hava kapısına uzanan ikmal hattı kaldı. Ancak bu tali ikmal hattı Halep’in güney kırsalında ilerleyen ordu birlikleri nedeniyle kesilmek üzere. Öte yandan AA’nın haberine göre Halep’teki Yerel Koordinasyon Komitesi üyelerinden Ebu Ammar, Rusya’ya ait savaş uçaklarının saldırılarında 800 ailenin yerinden olduğunu söyleyerek “Rus uçaklarının saldırılarından kaçan aileler, Suriye’nin Türkiye sınırına yakın, güvenli bölgelere göç etti” dedi.

ATEŞKESİN TAKVİMİNİ AÇIKLADI

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Umman’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Moskova’nın Suriye’de izleyeceği yol haritasını açıkladı. Lavrov, “Suriye ile Türkiye arasında sınır kontrol altına alınınca ateşkes gündeme gelir. Teröristler tamamen yok edilince de Suriye operasyonunuz son bulur” dedi. 30 Eylül’de Suriye’de başlayan hava saldırılarının süreceğini belirten Lavrov, “Kaide bağlantılı Nusra gibi terör örgütleri gerçek anlamda yenilgiye uğratılana kadar saldırılarımıza son vermeyeceğiz. Hava saldırılarının bitmesi için bir sebep görmüyorum” diye konuştu. Lavrov, Cenevre ile ilgili ise Suriyeli muhalifler arasında kaprisli insanlar olduğunun anlaşıldığını iddia ederek şunları söyledi: “Riyad görüşmeleri sonucunda oluşturulan muhaliflerden bazıları, Kürt PYD partisinin görüşmelere katılmasına engel olan Türkiye gibi sponsorları tarafından bir hayli şımartılmış.” 

Haberin Devamı

HALEP, CENEVRE’Yİ SARSTI

Halep’teki gelişmelerin ardından, Suriye’deki savaşa çözüm bulunması için İsviçre’nin Cenevre kentinde devam eden görüşmeler askıya alındı. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, muhalif Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) ile bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada görüşmelerin 25 Şubat’ta devam edeceğini açıkladı. Mistura sürecin çökmediğini vurgularken, Cenevre’de açıklamalarda bulunan MYK üyesi Riyad Hicab ise “Yarın Cenevre’den ayrılıyoruz ve insani taleplerimize yanıt alana kadar da dönmeyeceğiz” diye konuştu.Görüşmelerde Şam yönetimini temsil eden Suriye’nin BM Temsilcisi Beşar Caferi ise, “Riyad destekli muhalefetin birkaç saat önce görüşmelerden çekilmeyi talep ettiklerini biliyoruz. De Mistura’nın görüşmelere ara verildiğine yönelik açıklamasının, bu durum için yaratılmış bir politik kamuflaj” dedi. BM Özel Temsilcisi’nin, Riyad delegasyonunun (MYK) Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’nin talimatları altında görüşmelerden çekilmesini meşrulaştıran bu davranışı kişisel değil. Gerçeği olduğu gibi söylemedi” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

RUSYA: SURİYE’DE BİR SUBAYIMIZ ÖLDÜ

RUSYA, Suriye’de bulunan askeri bir danışmanın öldüğünü kabul etti.  Rusya’da resmi RİA ajansı tarafından yayınlanan haberde olayın 1 Şubat tarihinde meydana geldiği belirtilerek, “Suriye’de Moskova ile Şan arasında imzalanmış askeri işbirliği anlaşması uyarınca sevk edilen silahları Suriyeli askerlere kullanmayı öğreten askeri danışmanımız İŞİD teröristlerinin saldırısı sırasında hayatını kaybetmiştir. Subayımız açılan mayın atar ateşi sonucu ağır yaralanmıştı” dendi. Haberde ayrıca ismi açıklanmayan Rus subayın devlet nişanına layık görüldüğü kaydedildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!