Hale Soygazi ilk kez tiyatro sahnesinde

Güncelleme Tarihi:

Hale Soygazi ilk kez tiyatro sahnesinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yıllardır her yaştan çocuğu büyüleyen Saint Exupery'nin ‘‘Küçük Prens''ini sahneye Eski Tiyatro taşıyor. Hürriyet İstanbul'un basın sponsorluğunda gerçekleşen oyunun başrollerini Hale Soygazi, Nihat İleri ve Ozan Bora paylaşıyor. Hale Soygazi ile ‘‘Küçük Prens'' oyunu ve ilk tiyatro deneyimi hakkında konuştuk.

Uzun zamandır ortalıkta görünmüyordunuz. Sizi en son bir TV dizisinde görmüştük...

Evet, 13 bölümlük bir televizyon dizisi olan ‘‘Bir Umut''u yaptım, o günden beri pek bir şey yapmadım. Üç dört yıl olmuştur herhalde.

O zamandan beri bu oyuna hazırlanmak dışında neler yaptınız?

Birtakım projelerle ilgileniyordum, sonra bu oyun çıktı ve onun hazırlıklarıyla uğraştık.

Oyunu size kim önerdi?

‘‘Küçük Prens''teki rol arkadaşım Devlet Tiyatroları'ndan Nihat İleri ve metni oyunlaştıran ve yöneten Şehir Tiyatroları'ndan Kemal Kocatürk.

Nihat İleri ile ‘‘Küçük Balıklar Üzerine Bir Masal'' filminde birlikte oynamıştınız değil mi?

Evet, zaten o dönemlerde de birlikte tiyatro yapma fikrimiz vardı. Ama hem benim hem onun için uygun zaman ancak bu sene oldu. Onun oyunları vardı, benim başka projelerim vardı, bir türlü denk düşmedi.

‘‘Küçük Prens'' oyununun üzerinde ne kadar zamandır çalışıyorsunuz?

Oyunu aslında Ocak ayı öncesi 99 yılı için planlamıştık ama araya başka aksaklıklar girdi ve bu zamana kaldı. Önce hep birlikte bir dramturji çalışması yaptık. Çok sıkı çalışmamız da toplasak toplasak bir aydır. Fakat anladım ki özel tiyatro yapmak çok zormuş. Çok kısa zamanda tecrübe sahibi olduk. İnsan öyle olanaksızlıklarla karşılaşıyor ki zaman zaman vazgeçme noktalarına bile geliyorsunuz...

Ne tür olanaksızlıklarla karşılaşıyorsnuz?

Mekan, teknik ekipman gibi şeyler.

Ada Kültür'ün sahnesi biraz küçük, oyun için yeterli olacak mı?

Şu anda yeterli değil ve biraz restorasyona ihtiyaç var. Orası çok amaçlı bir salon olarak düşünülmüş. Konserler, paneller düzenleniyor ama provalar sırasında tiyatro sahnesi olarak kullanırken çok zorluk çektik. Mesala gittik dekorumuzu başka bir yerde kurduk.

Nerede kurdunuz?

İSM'de (İstanbul Sanat Merkezi) kurduk, sonra Ada'ya taşıdık. Çünkü o sırada Ada'nın sahnesinde başka bir etkinlik gerçekleşiyordu. Bize ait bir mekanımız olmadığı için bu tür zorluklarla karşılaştık. Ama bu işi yapmaya devam edersem bu tür olanakları araştıracağım.

Biz sizi Yeşilçam'ın esas kızlarından biri olarak tanıdık ama tiyatro çalışmalarınızı hiç duymamıştık. Bu ilk mi, yoksa daha önce de tiyatro yaptınız mı?

Ortaokulda, lisede amatör çalışmalarım oldu ama ilk defa profesyonel olarak bu oyunla çıkıyorum. Hep tiyatro yapmak isterdim, teklifler de aldım ama o zamanlar benim için uygun değildi, şimdi iyi bir zaman diye düşünüyorum.

Hepimizin ‘‘Küçük Prens''i size ne ifade ediyor?

Ben bu kitabı biraz geç okudum, yirmili yaşlarımdaydım. O zaman bu kitaptan bir oyun olacağını hiç düşünmemiştim. Bu proje önerildiği zamana kadar da aklımda böyle bir şey yoktu doğrusu. Proje gündeme geldikten sonra kitabı tekrar okudum ve ikinci okumadan sonra kitabı oyunlaştırma fikri çok hoşuma gitti ama bunun çok zor olacağını düşünüyordum. Hatta oyuna başladıktan sonra ‘‘Neden başka bir metin olmadı ki?'' diye şakalar bile yaptım. Ama bu kitaptan oyun çıkarmak çok keyifliydi.

‘‘Küçük Prens''i kim oynuyor?

Küçük Prens'imiz Ozan Bora.

Peki siz kimi oynuyorsunuz?

Kitaptaki bir sürü küçük küçük tip oyunda da var. Ama daha fazla anlatmasam iyi olur...

Anladığım kadarıyla siz ve Nihat Bey bu küçük tipleri sırasıyla canlandırıyorsunuz...

(Kısacık gülümsüyor) Evet.

Oyunu sürekli Ada Kültür Merkezi'nde mi sahneleyeceksiniz?

Hayır, İstanbul içinde ve dışında turnelere de gideceğiz.

Tiyatro sahnesinde seyirci karşısına çıkmak sizi heyecanlandırıyor mu?

Temelde oyunculuk aynı, orada değişen bir şey yok. Sinemada bir duyguyu parçalayarak oynayabiliyoruz. Burada bir duyguyu seyirci karşısında baştan sona götürmek zorundasınız. Çok heyecanlanacağımı sanıyordum ama korkmadım. Seyirciyle karşılıklı bir alışveriş olması çok güzel.

Küçük Prens 2000

DÜNYA edebiyatını alt üst eden ve gerçekte bir pilot alan Exupery, ‘‘Küçük Prens''te çocuksu saflığın ve hayalgücünün günlük hayatın karmaşası içinde nasıl kirlendiğini sade ama çarpıcı bir dille anlatıyor. Dostluk, evcilleştirme, gerçek ve yalnızlık gibi kavramları sorgulayan yazarın kahramanı ‘‘Küçük Prens'' çocuksu bir bilge. Modern klasiklerden sayılan kitap, çocuklar için yazılmış ama okuyan herkesi fethetmiş bir felsefi masal.

‘‘Küçük Prens''i Kemal Kocatürk oyunlaştırmış ve yönetiyor. Dekorlar Nurullah Tuncer'e, kostümler Tuba Unat'a ait. Oyunu 24 Mart'tan itibaren cuma ve cumartesileri saat 21.00'da Ada Kültür Merkezi'nde görebilirsiniz.

l İstiklal Cad. Baro Han

No: 20, Tünel. l Tel:

(0212) 251 38 78 - 244 28 39

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!