Halamdan da kira mı alacağım

Haberin Devamı

SORU: Annemi üç yaşında kaybetmişim. Beni halam büyüttü. İyi bir eğitim yaptım ve iş hayatına atıldım. Boğaz manzaralı güzel bir ev aldım ve halama kira almadan tahsis ettim. Geçenlerde, vergi dairesinden gelip evin bana ait olduğuna dair tespit yapmışlar. Halamdan kira almam gerekiyormuş doğru mu? Beni büyüten halamdan nasıl kira alırım?
Serdar ÖZDEMİR - İstanbul
YANIT: Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesi, sizi büyütmüş dahi olsa, halanızın size ait evde bedelsiz olarak oturmasını kabul etmiyor. Halanızdan kira almasanız dahi evinizin emlak vergisi değerinin yüzde beşi oranında “yıllık kira geliri” beyan etmeniz gerekiyor. Maalesef yasa böyle!..

3 MİLYON KİRANIN VERGİSİ

SORU: Asgari ücretlinin bile vergi ödediği ülkemizde, kafamı karıştıran bir şey duydum. Yurt dışında yaşayan bir yabancı ya da örneğin Almanya’da yerleşik bir vatandaşımız, Türkiye’den; 3 milyon lira işyeri kirası, 5 milyon lira kâr payı geliri ve 2 milyon lira eurobond faizi yani 10 milyon lira geliri olduğunda, Türkiye’de beyanname vermeyecek ve 10 lira dahi vergi ödemeyecekmiş doğrumu?
Ender ORHON – İstanbul
YANIT: Evet, örneğinizdeki 10 milyon lira için beyanname verilmeyecek ve gelir vergisi de ödenmeyecek.

Haberin Devamı

ŞİRKET MÜDÜRÜNE KİRALAMA

SORU: Şirket müdürü için bir şahıstan net 5.000 TL’ye ev kiraladık. Ödemenin; KDV ve stopajı var mı?
Gülay KUŞÇU – Ankara
YAKIT: Mal sahibi gerçek kişi olduğu için KDV yok. Ancak “netten brüte” hesaplama yapıp, 6.250 TL üzerinden yüzde 20 stopaj (vergi kesintisi) yapacak ve 5.000 TL “net kira” ödeyeceksiniz.

İşyeri olarak kullanılan konut için ödenen kredi faizi gider yazılır mı?

SORU: Banka kredisi kullanarak bir daire aldım. Avukatlık faaliyetimde işyeri olarak kullandığım bu gayrimenkul için ödediğim ve ödeyeceğim faizleri gider yazabilir miyim?
Atilla YAMAN - Muğla
YANIT: Banka kredisi nedeniyle ödediğiniz faizlerin, aldığınız gayrimenkulü defterinize kaydettiğiniz hesap dönemi sonuna kadar olan kısmının “maliyete” intikal ettirilmesi zorunludur. Sonraki dönemlerde ödenen kredi faizlerini, isterseniz doğrudan gider yazabilirsiniz veya maliyet bedeline ekleyebilirsiniz. (Maliye Bak.Özelgesi, 31 Ocak 2012 tarih ve GİB.4.48.15.01-KDV 29-10 sayılı)

Haberin Devamı

Kendi kendime KİRA MI ödeyeceğim?

SORU: Mülkiyeti kendime ait işyerinde, faaliyette bulunduğum limited şirketim var. Muhasebecim;
“1.Kendinize kira ödeyeceksiniz.
2.Kendinize ödediğiniz kiradan yüzde 20 vergi keseceksiniz “ dedi. Doğru mu?
Ahmet KÖSE - Trabzon
YANIT: Evet, doğru. O kira; sizin geliriniz, şirketinizin de gideri olacak.

Döviz cinsinden kiranın beyanı

SORU: Kirayı döviz cinsinden alıyorum. Kira gelirimi nasıl belirleyeceğim.
Yeşim TANER – Antalya
YANIT: Döviz cinsinden kiraya verme işlemlerinde, tahsilatın yapıldığı tarihteki TC Merkez Bankası “döviz alış kuru” esas alınarak, kira geliri belirlenir.

Yazarın Tüm Yazıları