HAL DOLU raflar boş

Güncelleme Tarihi:

HAL DOLU raflar boş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2017 21:24

Yoğun kar yağışı sonrası haftanın ilk gününde sabahın erken saatlerinde İstanbul Bayrampaşa Meyve - Sebze Hali’ndeyiz. Hale meyve - sebze gelmesi konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Ancak ürünü vatandaşa ulaştıracak olan perakendeciler yoğun kar nedeniyle halin yolunu unutmuş. Halde fiyatlar artmasa da yeni ürün alamayan pazarcılar satış noktalarında fiyatları artırdı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’yi etkisi altına yoğun kar yağışı hayatı birçok noktada felç etti. İstanbul’da etkili olan kar nedeniyle meyve - sebze satışı da durma noktasına

HAL DOLU raflar boş

geldi. Dün sabah saatlerinde gittiğimiz İstanbul Bayrampaşa Hali’nde görüştüğümüz hal esnafı, kar nedeniyle perakende noktalarında satış yapanların ürün almadığını ifade etti.

Sabah erken saatlerde gittiğimiz Bayrampaşa Hali en sakin günlerinden birini yaşıyordu. Normal şartlar altında en güzel ürünü alabilmek için yarışan pazarcı esnafı dün hale gelmedi. Meyve - sebze almak için gelen çok az sayıdaki esnaf da halciyi memnun etmedi. Ateş yakarak ısınmaya çalışan hal esnafı, ellerindeki meyve - sebzenin de donmaması için yoğun çaba sarfediyor. 

Haberin Devamı

PAZARCILAR DURDU
Şu an için fiyatlarda bir yükseliş olmadığını anlatan hal esnafı, “Elimizde şu an mal var. Ancak alan kimse yok. Pazarcı esnafı tezgah kurmuyor. Mahalle arasındaki manavlar da hale gelemiyor. Çünkü aldıkları ürünün donma tehlikesi var” diye konuştu. Şu an sadece büyük marketlerin alım yaptığını, onların da ürünü depolama konusunda sıkıntısı olmadığı için alım yapabildiğini söyleyen hal esnafı, “Meyve - sebzenin hale gelmesinde ise bir problem yaşanmıyor. Şu an Türkiye’nin birçok yerinde yollar kapalı ancak kamyon ve TIR’lar Bayrampaşa haline ulaşabiliyor. Ama biz de mal alımını durdurduk. Çünkü biz de satacak kimseyi bulamıyoruz” dedi.

HAL DOLU raflar boş

ESNAF UMUTSUZ

Bayrampaşa Hali’ne meyve- sebze almak için gelen bir pazarcı esnafı da şunları söyledi: “Kar yağışları bizi bir hayli etkiledi. Normal şartlar altında aldığımız ürünün yarısını bile almıyoruz şimdi. Tezgahı kuracağız ancak bugün vatandaşın pazar yerlerine gelebileceğini çok sanmıyorum. Yine de şansımızı deneyeceğiz. Eğer aldığımız ürünleri bugün satamazsak hepsi donacak ve telef olacak.” Halden ürün alan bir başka pazarcı da, “Halden mal çıkışı azaldığı için satış noktalarında fiyatlar yükseldi. Çünkü satış noktalarında ürün az. Bu da fiyatlara yansıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Halde fiyatlarda yükseliş olmadı
FİYATLARIN yükselme ihtimali olup olmadığını sorduğumuz bir hal esnafı da, “Fiyatlar kar yağışları öncesine göre aynı devam ediyor. Hale ürün gelişinde bir problem olmadığı için toptan fiyatlarda bir yükseliş olmayacaktır. Ancak perakende noktalarında elde kalan ürünler bitmeye başladıkça fiyatları arttırma ihtimali olabilir. Eğer yağışlar böyle devam eder ve perakende noktalarındaki esnaf ürün bizden ürün almazsa, biz de ürün almamaya başlarız. Bu da fiyatlara yansız. Ancak bu uzak bir ihtimal. Çünkü birkaç güne hava şartları normale dönecektir. Bu da sıkıntıların aşılmasını sağlayacaktır. Ancak vatandaşın satın aldığı noktalarda ürün çok az. Ürün az olunca da perakendeciler fiyatların yükseltti” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Marketlerde raflar boşaldı
İSTANBUL başta olmak üzere Türkiye’de birçok ilde yoğun kar yağışı ürün tedariğinde de sıkıntı yaşamasına neden oldu. Bazı marketlerin raflarının boş kaldığı gözlenirken, tüketiciler de gıda ve içecek ürünlerine talep gösterdi. Perakende sektörü temsilcileri, “İstanbullu hafta sonunu evde geçirdi. Paket servis hizmeti veren restoranların birçoğu ise hafta sonu açılmadı. Bu nedenle marketlere akın eden tüketiciler en çok bakliyat ürünlerine talep gösterdi. Mahalle aralarındaki marketlerin rafları boşaldı. Ürün taşıyan araçların birçoğu da yolda kaldı” dedi.

HAL DOLU raflar boş

Balık fiyatına ‘kar’ zammı

Haberin Devamı

KARADENİZ’de devam eden olumsuz hava koşulları balık fiyatlarında artışa neden oldu. Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, bölgede devam eden olumsuz hava koşullarının denizde avcılık yapılmasına imkan tanımadığını söyledi. Avlanan balık miktarında düşüşün fiyatlara olumsuz yansıdığını ifade Bayrak, “Şu an itibarıyla tezgahlarda çok az miktarda balık bulunuyor. Dolayısıyla fiyatlar yükselmiş durumda” dedi. Balıkçı İbrahim Gündoğdu ise kar yağışıyla birlikte hamsinin kilogram fiyatının 15 liraya kadar yükseldiğini dile getirdi. Diğer balık türlerinde de aynı tablonun yaşandığına işaret eden Gündoğdu, “Mezgit balığının kilogram fiyatı 15 ila 22 lira arasında değişiyor. İstavritin kilogram fiyatı 15 liraya yükseldi. Şu an bunların dışında havuz balıkları tezgahlarda yer alıyor” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!