Haklar ve Özgürlükler Bağlamında Kadın Konferansı

Güncelleme Tarihi:

Haklar ve Özgürlükler Bağlamında Kadın Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2016 12:19

- KATCAM Müdürü Doç. Dr. Yirmibeşoğlu:- "Şiddet ile boşanmanın iç içe olduğunu düşünüyoruz. Şiddet arttıkça boşanma oranı da artıyor"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi (KATCAM) Müdürü Doç. Dr. Gözde Yirmibeşoğlu, evliliklerin sona ermesinde aile içi şiddetin büyük etkisi olduğunu, şiddet arttıkça boşanma oranının da arttığını bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesinde "Haklar ve Özgürlükler Bağlamında Kadın" konferansında konuşan Yirmibeşoğlu, Birleşmiş Milletler "Kadın-Erkek Eşitliği Raporu"nda, Türkiye'nin verilerinin çok kötü olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu raporda 145 ülke içinde 130'uncu olduğuna dikkati çeken Yirmibeşoğlu, bu sıralamada yukarılara çıkmayı istediklerini ifade etti. Okuma yazma oranlarında kadınların erkeklere göre çok düşük seviyelerde olduğunu anlatan Yirmibeşoğlu, "Okuma yazma bilmeyen kadınlarımızın sayısı çok fazla. Kadınların yüksek oranda eğitim görmeleri, iş hayatına ve ücretli istihdama katılmalarını istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Kadına yönelik şiddet olaylarında cezai indirimlerin söz konusu olduğunu anımsatan Yirmibeşoğlu, "Devlet büyüklerimiz bu konuda çok duyarlı. Bu cezai indirimlerin kaldırılmasını istiyoruz. Toplumsal yapılandırmayı ve kafa yapımızı, düşünce tarzımızı değiştirecek şekilde adımlar atılmalı" dedi.

Antalya'daki boşanma ve kadına yönelik şiddet oranlarının yüksekliğine işaret eden Yirmibeşoğlu, "Şiddet ile boşanmanın iç içe olduğunu düşünüyoruz. Şiddet arttıkça boşanma oranı da artıyor. Kadınlar turizmde ve tarımda yüksek oranda çalışıyor. Turizmde çok ağır şartlarda, uzun saatler düşük ücretlerle çalışıyor. Tarımda da ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. Yükün tamamını kadın sırtlıyor ama maddi kazancı erkek alıyor. Evin geliri erkeğin elinde oluyor. Bu durumda eş ve çocuklar mağdur oluyor" diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç ise kadın haklarının insan hakları meselesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kadın hareketleri itibarıyla belli bir birikime sahip olduğunu belirten Kılıç, "Zaman zaman çeşitli kırılmalar eşliğinde bu mücadelenin devam ettiğini görüyoruz. Cumhuriyet tarihi boyunca kadının siyasal, çalışma ve sosyal hakları noktasında belli bir ritm içerisinde gelişmelerin olduğunu ifade edebiliriz. Kadın hakları sadece cinsiyet temelinde kadınların emeği ve hak mücadeleleri ile oluşabilecek bir durum değil. Bu insanlığın temel sorunu" dedi.

Haberin Devamı

Kadın hakları mücadelesinin kamu ve ülke politikası olarak düzenlenmesi ve bu konuda toplumsal duyarlılığın oluşması gerektiğini vurgulayan Kılıç, kadınların siyasal oluşumlarda varlık ve temsilinin artmasının önemini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!