Hakkarililer, bu kez tarihi medreseden Cumhurbaşkanı'na seslendi

Güncelleme Tarihi:

Hakkarililer, bu kez tarihi medreseden Cumhurbaşkanına seslendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2016 16:54

Hakkarililer, bu kez tarihi medreseden Cumhurbaşkanı'na seslendi

Haberin Devamı

Behçet DALMAZ/ HAKKARİ, (DHA)- HAKKARİ'nin il statüsünden çıkarılarak 'Çölemerik' adında ilçe olma kararının geçen hafta cuma günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçmesine yönelik protesto eylemleri sürerken, tarihi Meydan Medresesi'nde basın açıklaması yapan bir grup Hakkarili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seslenerek bu karardan vazgeçilmesini istedi.
Hakkari'nin il sasatüsünden çıkarılmasına yönelik başlayan eylemler sürüyor. Karara tepki gösteren STK'lar ve Hakkari İl Kalsın Komisyonu'nun Ankara'daki eylemleri sürerken, Hakkari'de aralarında STK temsilcilerinin de bulunduğu bazı vatandaşlar, kent merkezindeki Biçer Mahallesinde bulunan tarihi Meydan medresesine giderek burada basın açıklaması yaptı. Hakkari'nin tarihini anlatarak açıklamasına başlayan Hakkari Üniversitesi İlahyat Fakültesi Felsefe ve Dil Bilimleri Bölümü Araştırma Görevlisi Yaşar Kaplan, Vizontele filminde geçen Altan Erkekli'nin "İnsan memleketini niçin sever, mecbur olduğu için sever" repliğine dikkat çekti. Bu konuda Altan Erkekli'ye katılmadıklarını anlatan Kaplan şöyle konuştu:
"Bir insan memleketini niçin sever. Memleketini yaşanılır bulduğu için, kendisini ona ait hissettiği için, kadim, eski olduğu için, anıları orada olduğu için sever. Dolayısıyla bir vilayetin sevilmesi mecburiyetten değil, bir insanın kendisini ona ait hissetmesinden kaynaklanmaktadır. Hakkari, bölgemizin, Türkiye'nin ve ortadoğunun en kadim kentinden biridir. Hakkari ismi tarihi bir bölge olarak Musul'un kuzeyinden Vangölü kıyılarından, Dicle Nehri'nden , Urumiye gölü kıyılarına kadar dağlık geniş bir alan için kulanılan bir isimdir. Burada onlarca kütüphane ve tarihi kale bulunmakta. Buralarda ilim ve irfan öğretilmiş. Burada yetişen insanlar bölgeye etrafa ilim götürmüşlerdir. Şu an içerisinde bulunduğumuz Meydan Medresesi 1701 yılında Hakkari emirlerinden İbrahim Han Bey tarafından yaptırılmıştır. Bu medresede çok değerli alimler yetişmiştir."
Hakkari gibi çok kadim bir ili tarihten silecek bir şekilde yeni bir düzenleme yapılmasını doğru bulmadıklarını da anlatan Kaplan, "Bizim sayın Cumhurbaşkanı'na söyleyeceğimiz sözümüz, istirhamımız şudur ki Hakkarimiz il olarak kalması ve Hakkari'nin sahip olduğu bu kadimliğe ait olan eserleriin de restore edilerek gelecek nesillere aktarılmasıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!