Haftaya diyetle başlayın

Bugün iki ayrı “diyet listesi” yayınlıyoruz. Bu listelerden biri “omega-3” diğeri ise “alkalen” ağırlıklı.

Haberin Devamı

Ortalama 1000-1200 kalori içeren bu diyetleri sağlığı yerinde, yaşı 20-40 arasında olan her kadın yapabilir. Uygulama iki diyet birleştirilerek 7 güne de çıkarılabilir.
Yola “omega” veya “alkalen” diyetlerden herhangi biriyle de çıkabilirsiniz ama benim önerim önceliği omega diyetine vermeniz, alkalen diyeti takip eden günlerde uygulamanızdır.
Kronikleşmiş kilo sorunu olmayan, sadece “son günlerde aldığı 3-4 kilodan kurtulmayı” hedefleyen, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği veya organ yetmezliği bulunmayan birinin bu diyetleri rahatça yapabileceklerini düşünüyorum.
Diyete ek olarak 30 dakika civarında yürümenizi ve diyet sürecini 4-8 günle sınırlı tutmanızı tekrar tekrar hatırlatıyor, listeleri hazırlayan diyet uzmanı Müge Başer’e teşekkür ediyorum.
Bu haftayı kaçıranlar merak etmesinler, gelecek hafta da 4’er günlük “İnsülin direnci” ve “Glutensiz diyet” listelerini yine bu sayfada bulacaklar.

OMEGA DİYETİ

1. GÜN

Haberin Devamı

KAHVALTI ÖNCESİ: 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu + 1 bardak su
KAHVALTI
4 çorba kaşığı yulaf ezmesi
1 kutu probiyotikli yoğurt
1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu + üzüm çekirdeği tozu
2 bütün ceviz içi
ÖĞLE
1 kase balık çorbası
1 kase yeşil salata
ARA: Lorlu kırmızı biber
(3 çorba kaşığı lor peynirini ve 1 tatlı kaşığı labne peynirini iyice karıştırın, 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu ekleyin, 2 adet közlenmiş kırmızı biberi içerisine doldurup tüketebilirsiniz.)
AKŞAM
6 çorba kaşığı mercimekli bulgur pilavı
1 kase yoğurtlu semizotu salatası

BALIK ÇORBASI (6 KİŞİLİK)

Malzemeler: 1 adet somonun başı, 1 orta boy havuç, çeyrek demet dereotu, çeyrek maydanoz, 1-2 adet defne yaprağı, 2-3 adet tane karabiber, 1 su bardağı haşlanmış bezelye, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 1-2 diş sarımsak, 1 küçük boy patates, tuz, 1 çorba kaşığı mısır unu, 7-8 bardak su
Yapılışı: Somonun kafasını iyice yıkadıktan sonra 6 bardak suyla haşlayın. Defne yaprağını ve tane karabiberi de ekleyip 5 dakika daha pişirin. Soğan, sarmısak, havuç ve patatesleri küp şeklinde doğrayın. Ayrı bir yerde zeytinyağında 5 dakika kadar çevirin. 1 bardak su ekleyip, yumuşayıncaya kadar pişirin. Mısır ununu haşladığınız balık suyu ile ezin. Sırasıyla mısır unu, haşladığınız sebzeleri ve bezelyeyi karıştırıp 5 dakika daha pişirin ve defne yaprağını içerisinden alın, tuzunu ekleyin. İsteğe göre taneli veya süzüp içebilirsiniz.

2. GÜN

Haberin Devamı

KAHVALTI ÖNCESİ: 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu + 1 bardak su
KAHVALTI
2 karper kadar beyaz peynir
1 adet haşlanmış yumurta
3 adet zeytin
1 ince dilim esmer ekmek
Bol maydanoz ve salatalık dilimleri
ÖĞLE
6 çorba kaşığı kadar kapuska yemeği
1 kase yoğurt
1 ince dilim esmer ekmek
ARA: Tarçınla tatlandırılmış elma
(1 orta boy elmayı rendeleyin, yapışmayacak bir tavada çevirin, 1 tatlı kaşığı toz tarçın ve pekmez ekleyin, altını kapatın, 2 adet ceviz içini kırın, soğuduktan sonra tüketebilirsiniz)
AKŞAM
5 adet balık köftesi
1 kase roka salatası

BALIK KÖFTESİ (4 KİŞİLİK)

Malzemeler: 500 gr palamut fileto, 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze biberiye, 2 çorba kaşığı mısır unu, 2 adet yumurta beyazı, 1/3 demet maydanoz, tuz, karabiber, kimyon, kuru nane
Yapılışı: Palamudu parçalara ayırıp 1 dakika boyunca mutfak robotundan geçirin. Kalan malzemelerle birlikte orta boy bir kasede karıştırarak köfte harcını hazırlayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yumurta büyüklüğünde şekillendirip, üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.

3. GÜN

Haberin Devamı

KAHVALTI ÖNCESİ: 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu + 1 bardak su
KAHVALTI
Ispanaklı krep
Domates, salatalık dilimleri
ÖĞLE
6 çorba kaşığı kuru fasulye yemeği
1 ince dilim esmer ekmek
1 kase bol dereotlu cacık
ARA: 1 orta boy portakal + 2 bütün ceviz içi
AKŞAM
6 çorba kaşığı ton balıklı makarna (makarnayı integral/kepekli olarak tercih edebilirsiniz)
1 kase yeşil salata

ISPANAKLI KREP (1 KİŞİLİK)

Malzemeler: 5-6 adet ıspanak yaprağı, 2 çorba kaşığı yulaf ezmesi, 2 karper kadar beyaz peynir, 1 tatlı kaşığı çörek otu, yarım çay bardağı süt, 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber.
Yapılışı: Ispanakları çok ince kıyın, zeytinyağı dışında bütün malzemeleri karıştırın. Zeytinyağını tavada ısıtın, her iki tarafını pişirin.

4. GÜN

Haberin Devamı

KAHVALTI ÖNCESİ: 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu + 1 bardak su
KAHVALTI
1 dilim dil peyniri
2 bütün ceviz içi
1 ince dilim tam buğday ekmek
1 büyük boy mandalina
Bol dereotu, maydanoz
ÖĞLE
Levrek buğulama
Közlenmiş patlıcan-biber salatası
(Közlenmiş patlıcan ve biberi doğrayın, 1 diş ezilmiş sarmısak ve sirke ile harmanlayın, üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağını ekleyip, kuru nane ile lezzetlendirebilirsiniz.)
ARA: 4-5 dilim elma kurusu + 1 bardak süt (1 çay kaşığı toz tarçın ile)
AKŞAM
6 çorba kaşığı nohutlu pırasa yemeği (Pırasa yemeğinizi ateşten almadan önce haşlanmış nohutları ekleyip, 5 dakika daha pişirin.)
1 bardak ayran
3 çorba kaşığı bulgur pilavı

Haberin Devamı

LEVREK BUĞULAMA (2 KİŞİLİK)

Malzemeler: 1 büyük boy levrek, 1 orta boy soğan, 2 diş sarımsak, 2 adet defneyaprağı, yarım demet dereotu, tuz
Yapılışı: Levreği ortadan ikiye ayırıp fileto yapın. Fırın poşetinin içerisine yerleştirin. Üzerine halka halka kestiğiniz soğan dilimlerini ve defne yapraklarını yerleştirin. Sarmısakları küp şeklinde doğrayıp serpiştirin. Pişirdikten sonra servis ederken, ince kıydığınız dereotunu ekleyin.

ALKALEN DİYET

1. GÜN

KAHVALTI
2 dilim ananas + 1 bardak kefir
ARA: Şekersiz adaçayı
ÖĞLE
Zeytinyağlı sinkonta
1 kutu probiyotikli yoğurt
1 ince dilim esmer ekmek
ARA: 10 adet çiğ badem + 1 bardak sebze suyu (maydanoz-tere-elma-havuç-kırmızı pancar)
AKŞAM
1 kase detoks çorbası
1 kase kuru fasulye piyazı (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)

ZEYTİNYAĞLI SİNKONTA (2 KİŞİLİK)

Malzemeler: 1 büyük parça kış kabağı (300 gr), 1 küçük boy soğan, 2 diş sarmısak, 2 çorba kaşığı domates salçası, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı elma sirkesi, yarım limonun suyu, tuz, pul biber
Yapılışı: Kabağı ince dilimleyerek, fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine soğan ve sarmısakları dilimleyin. Salçayı su ile ezin, üzerine dökün. Zeytinyağı ve suyunu da ekledikten sonra fırında pişirin. Servis ederken sirke ile limon karışımını ve pul biber ekleyin.

DETOKS ÇORBASI (4 KİŞİLİK)

Malzemeler: 3 büyük boy domates, çeyrek demet maydanoz, 2 adet pırasa (küp doğranmış), 1 orta boy havuç (küp doğranmış), 1 su bardağı kadar doğranmış ıspanak, 1 adet küp doğranmış kereviz, 2 diş sarımsak, limon suyu.
Yapılışı: Domatesleri rendeleyip sarmısak ile birlikte yağsız teflonda salça olana dek pişirin. Biraz su ekleyip üzerine sebzeleri ekleyip beraber pişirin. En son 4-5 bardak su ilave edip kalan malzemeleri katın. Piştikten sonra ateşi kapatıp kıyılmış maydanoz ekleyin. Servis ederken limon suyu ekleyebilirsiniz.

2. GÜN

KAHVALTI
1 kutu activa + 1 tatlı kaşığı öğütülmüş üzüm çekirdeği tozu + 3-4 adet çekirdekli kuru üzüm + 1 çay kaşığı tarçın
ARA: Şekersiz zencefil-limon çayı
(1 ceviz büyüklüğünde zencefili 2 bardak su ile 5 dakika kadar kaynatın. Ateşten aldıktan sonra yarım limonun dilimlerini atın, 5 dakika kadar demlendirin. Süzdükten sonra içerisine kalan limonun suyun sıkın, 1 çay kaşığı bal ekleyin.)
ÖĞLE
Alkalen makarna
1 kase yeşil salata
ARA: Yeşil meyve püresi + 2 bütün ceviz içi
(2 adet kivi ve 1 orta boy yeşil elmayı rendeleyin, 2 çorba kaşığı portakal suyu ekleyin)
AKŞAM
Yulaflı ıspanak yemeği (pirinç yerine aynı ölçüde yulaf ekleyiniz)
1 bardak kefir

ALKALEN MAKARNA

Malzemeler: 1 su bardağı haşlanmış kepekli penne, 1 tatlı aşığı sıvıyağ,1 küçük boy yeşil biber (kabaca doğranmış), 1 küçük boy kırmızı biber (kabaca doğranmış), 1/2 küçük boy havuç (rendelenmiş), ¼ küçük boy soğan (ince kıyılmış), 1 küçük boy domates (küp küp doğranmış),1 çay bardağı su, 1-2 adet taze fesleğen
Yapılışı: Sırasıyla soğan, biberler, havuç ve domatesi soteleyin. Daha sonra fesleğeni ekleyin. Ateşten aldıktan sonra makarnaya karıştırın.

3. GÜN

KAHVALTI
Ispanaklı krep + Domates, salatalık dilimleri
ARA: Şekersiz yeşil çay (1 dal çubuk tarçın ile)
ÖĞLE
Yeşil mercimekli tabule
1 bardak kefir
ARA: 1 orta boy portakal + 10 adet çiğ badem
AKŞAM
6 çorba kaşığı zeytinyağlı kereviz
1 kutu activa
1 ince dilim esmer ekmek

ISPANAKLI KREP (1 KİŞİLİK)

5-6 adet ıspanak yaprağı, 2 çorba kaşığı yulaf ezmesi, 2 karper kadar beyaz peynir, 1 tatlı kaşığı çörek otu, ½ çay bardağı süt, 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber.
Ispanakları çok ince kıyın, zeytinyağı dışında bütün malzemeleri karıştırın. Zeytinyağını tavada ısıtın, her iki tarafını pişirin.

YEŞİL MERCİMEKLİ TABULE (4 KİŞİLİK)

Malzemeler: 120 gr köftelik bulgur, 80 gr yeşil mercimek, 1 adet limon suyu, 1 adet büyük boy domates, 3 sap taze soğan, bir tutam kuru nane, taze çekilmiş karabiber, 5 çorba kaşığı zeytinyağı, 1/3 demet kıyılmış maydanoz, 1 çay kaşığı tuz.
Yapılışı: Bir kaseye köftelik bulguru koyup üzerini geçecek kadar soğuk su ilave ederek tamamen çekene kadar bekleyin. Ayrı bir tencerede yeşil mercimeği üzerine bir parmak suyu geçecek şekilde ekleyip haşlayın. Mercimek haşlanıp biraz soğuduktan sonra genişçe bir kaba alıp üzerine bulgur, ince kıyılmış maydanoz, taze soğanı, nane, bir adet limonun suyu, karabiber, zeytinyağını, küp doğranmış domatesi ekleyip iyice karıştırın.

DİKKAT: HER ÖĞÜN ÖNCESİ 2 BARDAK ALKALEN SU İÇMEYİ UNUTMAYIN!

Yazarın Tüm Yazıları