Haftanın Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Haftanın Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bedava kayağa buyrun

NUSRET Ercan inat etti... Antalya halkına, kayak sporunu ya sevdirecek, ya sevdirecek... Başka yolu yok...

Bunun için acayip projeleri var. İlkine hemen start verdi bile... O da şu; kayak öğrenmek isteyenlere bundan böyle, pazar günleri hariç, hafta içi kayak bedava... Daha doğrusu, elini kolunu sallayıp çıkacağın Saklıkent'te, kayak malzemeleri Nusret Ercan'dan... Üstelik bedava... Hem de öğrenene kadar...

Bu çağrı turist grupları için de geçerli... Buradan tur şirketlerine ilan olunur.

Dedim ya, bu inat, başka inat...

Saklıkent sevdalısı Ercan'ın bir diğer müjdesi de, turizm yatırımcılarına... Saklıkent Kooperatifi olarak ellerindeki yüzlerce dönüm araziyi 5 yıldızlı tesis yapmak isteyenlere bedava vermeye hazırlar. Daha bitmedi... Ellerinde kaba inşaatı bitmiş 4 yıldızlı bir tesis inşaatı var. ‘‘Ben bunu tamamlar hizmete açarım’’ diyorsanız, irtibat adresi vereyim; Nusret Ercan/SAKLIKENT...

İŞTE ORASI SAKLIKENT

Antalyalılar bilir ama tatilciler belki bilmez tanımaz Saklıkent'i... Zaman zaman gazetelerde, televizyonlarda denize, havuza giren ve ardından dağda kayak yapan mankenleri görürsünüz... İşte, o karlı dağ, Antalya'ya yaklaşık bir saatlik mesafedeki Saklıkent'tir... Oraya ulaşmanız için Çakırlar Yolu'nu takip etmeniz yeterli... Kayak merkezinin devamında Bakırlı Dağ'ın zirvesine kurulmuş bir de TÜBİTAK Gözlemevi vardır.

Bayramda günübirliğine karlarla kaplı bu dağdaydık. Her zaman yılbaşından sonra yağan kar, Saklıkent'e bu kez cömert davranmış. Ve, Aralık ayının ortalarında düşmüş... Birkaç gün önce, bardaktan boşanırcasına yağan yağmura rağmen erimemiş.

Ayaklarına kayakları geçirip slalom yaparak kayanlardan tutun, bu işi daha yeni yeni öğrenenlere kadar herkes orada... Ünlülerin de uğrak yeri olmuş. Burdur doğumlu ünlü sanatçı Sümer Ezgü, balet Tan Sağtürk'ü gördüm o gün orada... Bir de kızak keyfi için Saklıkent'i tercih edenleri... Çoluk çocuk kızak kayıyor. Kimi, dağın kar görmemiş yüksekçe yerlerinde piknik yaparken, kimi Nusret Ercan'ın kafeteryasında sucuk ekmek, tost, hamburgerini yiyor. Veya, sıcacık çorbasına kaşık sallıyor.

Saklıkent'e günübirlik gidebileceğiniz gibi, oradaki bir motelde gecelemeniz de mümkün. Yine, kendisini Saklıkent'e adayan Nusret Ercan veriyor bu hizmeti...

İlk akla gelen sıkıntınız nedir?

İşin ekonomik boyutunun dışında, genelde karın geç yağması ve süremizin kısıtlı olması gibi bazı sorunlarımız var. Türkiye'de bütün kayak merkezleri kuzeyde kurulmuş, biz ise güneydeyiz. Buna rağmen, 7-8 yıllık bir çabamızla otel, restoran iki teleskiyi sağlıklı işler hale getirdik.

Devletin katkısı yeterli mi?

Saklıkent'in başlıca sorunu yatırımcı gelmemesi. Antalya gibi turizm kentinde büyük yatırımcılarının ilgi göstermemesini ben devletimizin burayı turizm alanı ilan etmemesine bağlıyorum.

Bunu kasten mi yapıyorlar, yoksa gerçekten haketmiyor mu?

Saklıkent'in bulunduğu kooperatife ait bazı turistik arazilerin devlete terk edilmesi lazım. Böylece bir Uludağ gibi, Kayseri gibi turizm alanı ilan edilir. Bu ise kooperatifin, Turizm Bakanı ile devlet büyükleriyle kuracağı diyalogla çözülür. Saklıkent'in geleceği bence buna bağlı.

Arabulucu mu lazım?

Evet.

Yatırımcıya nasıl bir imkan tanınabilir?

Burada beş yıldızlı otel yapmayı düşünen varsa kooperatif arazi devredebilir.

Bedava mı?

Evet.

BÜYÜK ÇAĞRI

O zaman bu büyük bir çağrı... Evet. Ayrıca, kaba inşaatı bitmiş bir otel var. Kooperatif başkanımız Hasan Boztepe, son derece anlayışlı ve yapıcı bir insan. Hiçbir ücret talep etmeden, oteli 20-30 yıl vaadeli yap-işlet-devret modeli ile vermeye hazır. Yeter ki, bu yarım kalmış 4 yıldızlı tesis bitsin.

Bunun için başka engel var mı?

Kooperatifler genel kurul kararları doğrultusunda çalıştıkları için birçok üyemizin ileri yaşta olması yüzünden bir yavaşlık var. Yani, bazı insanlar, bizim dönemimizde olmasın ileride olsun diye düşünüyor. Doğabilecek imkanların ne olacağının farkında değiller.

Devlet burayı turizm alanı ilan ederse neler olur?

Saklıkent gerçek kimliğine kavuşur. Tesisler yapılır, canlılık gelir.

Profesyoneller burada kayak yapıyor mu?

Evet. Bakırlı pistimiz Türkiye genelindeki kayak merkezleri arasında en dik, siyah pist denilen bir yer. Profesyonellerin zevkle kaydığı bir yer.

İLK KAR GÖRENLER

Burada bazı çocukların karı ilk kez gördüklerine tanık oldum.

Antalya'da yaşayıp hiç kar görmemiş insanlar var. Halbuki, Saklıkent Antalya'ya bir saat uzaklıkta.

Burada bazen tek başınıza yaşıyorsunuz. Başınızdan ilginç bir olay geçti mi?

Hiç unutmadığım bir anım var. 80 yaşında iki İsrailli bayanın kiralık arabayla Saklıkent'e gelip benden iki tane baton isteyerek dağda yürüyüş yapmak istemelerine çok şaşırmıştım. Bu iki bayanla yemek yedik, sohbet ettik. Yardımcı oldum. 1.5 saat Bakırlı Dağı'nda yürüyüş yaptılar. Geri döndüler, salata ve biralarını içtiler. İnsanın yaşadığı ülke, o ülkenin insanlarına kazandırdığı dinamik yaşam arzusu çok önemli. Çünkü, Türk bayanlar arasında 40'ın üzerinde bir bayanın gelip Bakırlı Dağı'na tırmanacağını hiç zannetmiyorum.

Saklıkent'e erkeklerin mi ilgisi çok?

Antalyalılar arasında bayanların daha çok ilgisi var.

Tek başına kayak yapmaya gelen bayanlar var mı?

Var. Bunu da, Antalya'nın turizm kenti olmasına bağlıyorum.

FİYATLAR KATI DEĞİL

Fiyatlar nasıl? Kayak malzemelerini siz mi kiralıyorsunuz?

Günübirlik kayak kiralıyoruz. Günlük 10 milyon, saatlik kirası ise 4 milyon. Arzumuz kayakçı sayısının çoğalması olduğu için fiyatlarda fazla katı olmamamız gerektiğini düşünüyorum. Haftaiçi gelecek turist gruplarından kayak ücreti almama gibi bir düşüncemiz de var. Kayağı öğrenmek için genelde haftaiçi günler tercih edilir. Çünkü, hafta sonları anormal bir kalabalık olur. Haftaiçi gelecek Antalyalılara da bu çağrıyı yapıyorum. Kayağı öğrenene kadar, günlük 10 milyon olan kayak kirasını almayacağız.

Ne yapmaları gerekiyor?

Haftaiçi kim gelirse gelsin, kayağa yeni başlamak istediğini söyleyenlerden ücret almayacağız. Bu öğrenene kadar sürecek.

Kayağı öğretecek hocalar bu kampanyaya dahil mi?

Hocalara da bir çağrı yapabiliriz. İsteyen kendi kendisine de öğrenebilir. Biz yardımcı oluruz. Çünkü, o kişi öğrendikten sonra potansiyel müşteri haline gelecektir.

Kayak sporunda yaş sınırı nedir?

Kayağa başlamada ideal yaş 6'dır. Üst sınır ise yok.

SİZİ BEKLİYOR Sıra sıra dizili bu kayaklar sizi bekliyor. Nusret Ercan, günlük kirası 10 milyon lira olan bu kayak malzemelerini haftaiçi kullanacak amatör kayakçılar için bedava tahsis ediyor. Eğer merakınız varsa, bedava kayak için pazar günü hariç Saklıkent'e buyrun.

SAKLIKENT'İN ROBİNSONU Nusret Ercan, kendisini Saklıkent'in Robinson'u olarak tanımlıyor. Kışın hep orada... Yazın da çoğu gününü o görkemli dağda geçiriyor. Kayak merakı yüzünden asıl mesleği olan asansörcülük yerine o dağda işletmecilik yapıyor.

Kim ?

1949 Sivas doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Sivas'ta yaptı, liseyi İstanbul'da bitirdi. Küçük yaşta atıldığı çalışma hayatında asansör konusunda uzmanlaştı. Asansör işi yapmak için geldiği Antalya ile 1973 yılında tanıştı, 4 yıl sonra da tamamen yerleşti. Kayak merakı ona Saklıkent'te ev aldırdı. Yıllardır burada telesiyejlerin işletmesini yapıyor, restoran, kafeterya ve oteli çalıştırıyor.

Kimdir ?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!