Haftanın Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Haftanın Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Saçım kargodan çıktı mı?

Bir zamanlar kel olan Efkan Özdöl, kendi başına çare ararken bu mesleğe başladı. Şimdi Amerika'dan gelen saçları montajlayıp bakımını yaptığı bu işin patronu oldu

PENCERENİN önünde dışarıyı gözleyen orta yaşlı kadın, hızla içeri girip kahvaltı etmekte olan kocasına hararetli hararetli bir şeyler anlatmaya başladı.

‘‘Bey, bey... Artık, şüphem kalmadı. Bizim alt komşu, kocasını kesin aldatıyor.’’

Çayından bir yudum alan koca, karısının bu sözlerine önce bir anlam veremedi. Dedikodu kumkuması kadın, ‘‘Bunu da nereden çıkardın şimdi?’’ diye kızan kocasının ağzına lafı tıkayıverdi;

- ‘‘Nereden çıkaracağım. Kadının kocası kel kabak bir şey... Oysa, iki gündür, eve saçlı başlı, yakışıklı mı yakışıklı bir herif geliyor. Hatta, dün akşam kolkola apartmana girerken gördüm onları.’’

Karı-koca arasındaki bu diyalog, apartmanın başka dairelerinde de, günlerce üç aşağı, beş yukarı aynı şekilde yaşandı.

Sonunda iş karakola kadar intikal etti. Taraflara soruldu ve mesele anlaşıldı.

OLAY GERÇEK

Gerçek şuydu; kadın, kel olan kocasını kesinlikle aldatmıyordu. Sadece, o güne kadar kel olan kocası, peruk taktırmıştı o kadar.

Bu anlatığımda biraz abartı olabilir ama kesinlikle hayali değildir ve özünde doğrudur. Çünkü, Antalya'da yaşanmış gerçek bir olaydır.

Birileri hakkında bu tür dedikodular, bugünlerde daha sıklıkla yapılır hale geldi. Çünkü, Saç Dizayn Merkezi (Hair Design Centers) Antalya'da Akdeniz Bölge Bayiliği'ni açtı. HDC, çok sayıda Antalyalıyı saça kavuşturdu. Bunlar arasında Antalyasporlu Şenol, ünlü siyasetçi, işadamı ve turizmci de var.

HDC'nin Antalya'daki bayisi Efkan Özdöl, bir zamanlar kel olduğunu, çare ararken, kendisini bir anda bu işin içinde bulduğunu söyledi. Şimdi, Lara'daki merkezde Amerika'dan gelen saçları montajlayıp bakımını yapıyor. Ve, çalan telefonlardan sekreterine hep şu soru soruluyor;

‘‘Acaba, saçım kargodan çıktı mı?’’

Saç protez işi yapmak nereden aklınıza geldi?

25 yaşlarında saçım dökülmeye başladı. Benim için çok rahatsız edici bir durumdu. Her türlü ilacı, yöntemi kullandım ama sonuç getirmedi. Saçım için çare ararken, 8 yıl önce Hair Design Centers yani Saç Dizayn Merkezi HDC'nin müşterisi oluverdim. Antalya'ya bir HDC şubesi kurulacağını öğrenince başvurdum. Beni tercih ettiler ve Akdeniz bayiliğini aldım.

Peruğun biraz gelişmiş yöntemini mi uyguluyorsunuz?

Hayır, protezin perukla hiç ilgisi yok. Bunu diş protezi gibi düşünün. Birincisi peruk oldukça kalındır. İkincisi, başa bir şekilde sabitlenemez, duş alamazsınız, fönleyemezsiniz, jöleleyemezsiniz. Bu olayda ise hiçbir tıbbi müdahaleye gerek duyulmadan protez saç, başa kaynatılmaktadır. Yani, ileri bir montaj tekniğidir. Peruk gibi baştan çıkması mümkün değil. Örneğin Galatasaraylı Suat, Kocaelisporlu Evren, Antalyasporlu Şenol bu tekniği kullanıyor. Dünya çapında çok sayıda futbolcu var. Bunlar topa kafa vuruyorlar. Rakipleri saçlarına asılıyor ama çıkmıyor.

HERKESE OLUR

Her saçı olmayana bu teknik uygulanabilir mi?

Mümkün. Daha canlı, daha parlak, daha değişik dizaynlı bir saç istendiği zaman da başvurulabilir. Hatta, faullere ve bıyıklara bile protez uygulamak mümkün. Kimi insanlar biraz daha güzelleşmek için, kimileri de gerçekten çirkinliklerini örtmek için bize geliyor.

Saç olmaması çirkinlik mi?

Saç, gerçekten bir çirkinliği örtüyor. Saç, kişiyi ya kendi gerçek yaşına indiriyor, ya da yüz olarak genç kalmışsa 7-8 sene gençleştiriyor. Hepsinin dışında insana inanılmaz bir özgüven veriyor. Özgüvenleri gelen ve bu yüzden beni her gördüklerinde yanaklarımdan öpenler var.

En çok hangi mesleklerden insanlar size başvuruyor?

Müteahhitler, öğretmenler, turizm sektöründe çalışanlar çoğunlukta.

Saç yaptırdıktan sonra, ‘‘Alışamadım’’ deyip vazgeçen oldu mu?

Hiç olmadı.

Pahalı bir uygulama mı?

Ortalama 1200 dolar civarında.

Hazır saç var mı, yoksa sipariş üzerine mi yapılıyor?

Uygulamamız şöyle oluyor. Baştaki sorunlu bölgenin krokisi çıkarılır. Alınan kalıp, saç örneği ve form Amerika'ya gönderilir. Oradaki saç bankasında analiz edilen örneğin birebir özelliğini taşıyan saç bulunur.

SAÇ BANKASI

O banka saçı nereden buluyor?

Dünyanın değişik ülkelerinden kadın, erkek saçları toplanıyor.

Bizler de onlara saç satabilir miyiz?

Neden olmasın. Yüksek rakamlara insan saçı ithal ediyorlar. Aradıkları da kaliteli ve uzun saç.

Uzunluktan kastınız ne kadar?

En az 20 santim olması gerekiyor. 40-55 santimetre uzunluğunda bir saçın bedeli 450-500 milyon lira civarında diyebilirim.

Buradan Antalya'daki kuaförlere bir çağrıda bulunabilir misiniz?

Tabii ki, internette başvurulacak çok adres var. Bu işe hemen başlasınlar.

Saçı beline kadar uzamış bayanlar bu yazıdan sonra kuaförlere koşacaklardır. Kuaförler bu saçları değerlendirebilir mi?

Şu anda zannetmiyorum. Birlik ve dernekleri bu konuda bir girişim yapabilirler.

SENTETİK SAÇ

Amerikan bankasında hep insan saçı mı var?

Sentetik olanları da var. Mesela, bir öküz türünün kılları insan saçına benzer. Ama, biz yüzde 100 insan saçı çalışıyoruz.

Bu öküz kılını saç olarak Türkiye'de kullananlar var mı?

Türkiye'de de, dünyanın diğer ülkelerinde de kullanılıyor. Ekim olayında kişinin kendi saçı kullanılır. Hayvan kılı daha çok peruklarda tercih edilir. Protezlerde ise ya insan saçı veya sentetik saç kullanılır.

Amerika'da bulunan saç direkt size mi geliyor, müşteriye mi?

Bize gelir ve burada 1.5-2 saatlik bir işlemle kişiye uygulaması yapılır. Amerika'dan bize saçın gelmesi 4-8 hafta civarındadır.

Kişi gelen protezi beğenmezse vazgeçebilir mi?

Tabii ama bir ceza ödemesi gerekir, kaporası yanar. Tecrübelerime dayanarak konuşuyorum, şu ana kadar böyle bir olay olmadı.

Eşini kolundan tutup size saç protezi yaptırmak için getiren var mı?

Hem de çok... Özellikle bayanlar eşlerini çokça getiriyorlar. Bazen de karı koca birlikte protez yaptırıyorlar.

BAKIMI ÜCRETLİ

Çocuklar için de uygulama var mı?

Daha çok hastalıktan dolayı... Şu anda, müşteri profilimizin yüzde 7-8'i 14 yaş ve altı çocuk. En genç arkadaşımız 9 yaşında bir kız çocuğu. En yaşlımız ise 68 yaşında...

Bakımı ücretli mi?

Ücretli. 1.5 ayda bir buraya rutin bakıma gelinir. Ya da kişiler bu tekniği öğrendikten sonra bakımı kendileri yapabilir. Saç kesimi, fönlenmesi, röflesi ne arzu ediliyorsa 12.5 milyon liralık bir ücret karşılığında buraya yaptırabiliyorlar.

Bir protezin dayanma süresi ne kadar?

Tamamen kişinin kendi kullanımına bağlı.

Çok iyi kullanıldığında ne kadar?

KULLANMA SÜRESİ

5 sene. Orta halli kullanıldığında 3 veya 3.5 sene. Kötü kullanıldığında 2 sene.

Kötü kullanım nasıl oluyor.?

Saç, sert ve jöleliyken kötü bir fırça ile taranırsa, alt zemine zarar verir. Saçın dökülmesine ve kopmasına yol açar. Uzun süreli kullanımda sonuçta protez zarar görür.

Bu saçla denize girilebilir mi?

Denize girmek hiç sorun değil. Güneşin altında da kalabilir, duş da alabilir, şampuanlayabilir de... Hatta, dalabilir, atlayabilir, top oynayabilir.

ÇEKMEKLE ÇIKMAZ

Çekildiği zaman çıkar mı?

Çıkması mümkün değil. Kişinin kendisi dahi bu protezi başından çıkaramaz. Buraya gelmek durumunda.

Garanti süresi var mı?

Var. Bir senelik garanti veriyoruz.

Antalya'da protez saç yaptıran ünlüler kimler?

Eski bir siyasetçi var. Bizde gizlilik esas, o nedenle isim veremem. Sadece, Oktaylar Ticaret'in sahibi Hilmi Adil Oktaylar, Antalyasporlu Şenol ve Royal Resort Ön Büro Müdürü'nü söyleyebilirim.

Protez kullanımında erkek ve kadın oranı nedir?

Yüzde 20'si bayan.

Bugüne kadar kaç müşteri ile çalıştınız?

Ben size Türkiye genelinde bir sayı vereyim. Son 10 senede HDC'nin Türkiye genelinde 12 bin civarında müşterisi oldu.

KİM

1966 yılında Edirne'de doğdu. Ailesi onu 1.5 yaşında iken Almanya'ya götürdü. 8 yıl yaşadığı Almanya'dan Edirne'ye dönüp ilk, orta ve lise eğitimini tamamladı. Trakya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. 1989 yılında Antalya'ya gelip profesyonel turist rehberliği yapmaya başladı. İntur'da önce rehberlik, sonra bölge müdürlüğü yaptı. Geçen yılın ilk aylarında Hair Design Centers'in Akdeniz Bölge Bayiliği'ni aldı

KİMDİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!