GeriSeyahat Haftanın kitapları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Haftanın kitapları

Haftanın kitapları

Roman

Seyyah Ressamın Yaşamından Bir Kesit
Cesar Aira Çev.: Emrah İmre
Can Yayınları

Geçen sene yayımlanan ‘Flores Geceleri’, Arjantinli yazar Cesar Aira’yla tanışmamıza vesile olan olağanüstü bir şölendi. Kısacık bir anlatıda harikalar yaratıyordu. Dilimize çevrilen ikinci kitabında bambaşka bir anlatım diliyle yeni harikalar yaratıyor Aira! Alman ressam Johann Moritz Rugendas’ın (1802-1858) Güney Amerika’ya yaptığı uzun seyahatten ‘bir kesit’i anlatıyor. Şili-Arjantin-Bolivya-Meksika gibi duraklarda on küsur yıllık bir zamana yayılan ve binlerce eskizle yine binlerce tabloya vesile olan seyahati yazıyor. Ama ne yazmak! Cesar Aira, Oulipocuları anımsatan bir ses tonu ve ironiyle ama Fransız veya Alman romantiklerine taş çıkaran bir üslupla kuruyor anlatısını. Kimi yerde Marcel Proust tasvirine tanık oluyor gibiyiz. Romanın tamamını uzun bir cümle gibi düşünün... Bu cümleyi öyle bir şekilde kurguluyor ki Aira, hem ressamı tanıyoruz hem ressamın büyük seyahatine tanık oluyoruz hem o seyahatten kesitleri en ince detaylarına kadar görüyoruz hem bir gerçeğe hem harika bir hayale hem de büyüleyici bir edebiyata tanık oluyoruz. ‘Yüce anlatıcı’ üslubuyla Aira’nın bütün öğeleri nasıl mükemmel kullandığını görüp hayran kalacağınız bir roman bu. Üstelik 100 sayfadan az bir ‘zamanda’ yapıyor bunu. Bu ne demek? Tüm bunları yapabilmek için yüzlerce sayfaya ihtiyaç duyan ‘yazar adayları’nın kat etmesi gereken çok uzun mesafeler var demek... ‘Seyyah Ressamın Yaşamından Bir Kesit’ yılın en iyilerinde çok sık karşınıza çıkacak.

Süleyman’ın Kuyuları/Hesna Onbaşı
Labirent Yayınları/Polisiye Roman

Hiçbir acemiliği olmayan, temposu, serüveni, gerilimi, sebebi, sonucu, karakterleri, dili ve anlatımıyla eksiksiz, tam ölçüsünde bir ‘ilk roman’ ‘Süleyman’ın Kuyuları’. Romanın başında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle gerçekleşen bir infazla karşılıyor okurunu Hesna Onbaşı. Tarihi bir polisiye mi okuyacağız diye düşünürken, katışıksız saf bir polisiye roman okutuyor bize yazar. Tarihi referansı sayesinde bazı ‘tiraj’ numaralarının kolaylıkla kullanılabileceği bir romandan bilinçli olarak uzak duruyor Onbaşı. Sahnenin başında gösterdiği tüfek tam zamanında ve mükemmel bir biçimde patlıyor! Ucuz numaralara düşmeden, gerçek bir romana, iyi bir polisiyeye imza atıyor. Kimi okurların aklına iyi Dan Brown polisiyeleri gelebilir. Açık bir öykünme olmadığını en başta belirtmeliyim. Öyle olsa bile bu vakte kadar boş vaatten öteye geçemeyen ‘yerli Dan Brown’ sözcüğünün en iyi karşılığını veriyor roman. İşin güzel tarafı bu tanımlamanın çok daha üstünde...

Yeryüzüne Dayanabilmek İçin/Tezer Özlü/YKY/Deneme

Bugünün etkin okur ve yazar kuşağı üzerinde önemli bir yeri olan yazarlar arasındadır Tezer Özlü. Her fırsatta adını ananların sayısı bugün çok olmayabilir, gelecek yıllarda daha çok söz edeceğiz, çok sık tekrarlayacaklar! Tezer Özlü, yazdığı hiçbir yazı, ihmal edilmemesi gereken yazarlar arasında çünkü. Yıllar önce, ‘toplumcu’ anlayışın edebiyatta başat gittiği günlerde “toplumun oluşumunda en çok bireyin varlığına önem veren bir bireyciyim” diyebilecek önünde bir yazar. O yüzden ileride daha çok okunacak ve adından söz edilecek. Kendine ‘okur’ diyen herkesin muhakkak okuması gereken bir kitap ‘Yeryüzüne Dayanabilmek İçin’. Sezer Duru’nun yayıma hazırladığı kitapta Tezer Özlü’nün çeşitli dergilerde yayımlanan yazıları bir araya getirilmiş. Edebiyattan sanata, yazdıklarından okuduklarına kadar her konuya değinmiş Özlü.

Erkekler Ne İster?/Mustafa Topkara
Karma Kitaplar/Psikoloji-Kişisel Gelişim

Kitabın adına bakıp birileri ezbere cevap verecektir “yahu erkeklerin ne istediğini bilmiyor muyuz?” diye. Vermeyin! Kimi hemen bağlanır, kimi asla bağlanamaz, diğeri bağlandığını sanar bir süre sonra özgürlüğünü arar, bir diğeri hâlâ mükemmel ‘anne’nin peşindedir vesaire. Erkeğin ne istediği, erkeğine göre değişir ve aslında tedavisi çok da zor değildir! Tedavi diyorum çünkü psikoterapist Mustafa Topkara, erkek psikolojisi üzerine kaleme aldığı kitabı ‘Erkekler Ne İster?’de erkeklerin bağlanma sorununu, sebeplerini, belirtilerini ve çözümlerini anlatıyor. Uzman bir kalemden, erkeklerin dertlerine derman bir kitap.

False