Hafızanızı kurtarmak için birkaç ipucu

Güncelleme Tarihi:

Hafızanızı kurtarmak için birkaç ipucu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2015 13:48

Evden çıkarken anahtarı unutmak, ders saatini karıştırmak, toplantıların  akıldan çıkması; bunlarınhepsini ara sıra yapıyoruz. İnsanlık hali. Ancak ‘unutmak’ hayatınızda sürekli hale geliyorsa, beyninizde bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. ABD’de en iyi tıp araştırma grupları arasında gösterilen Mayo Clinic, bizi zaman zaman yüzüstü bırakan hafızamıza güç katmak için uygulayabileceğimiz birkaç yol gösteriyor.

Haberin Devamı

Zihinsel açıdan aktif kalın

Fiziksel aktiviteler vücudunuza zindelik verir. Mental egzersizler ise zihninizi güçlendirir. Puzzle yapın, bulmaca çözün, gazete okuyun, eve başka yollardan dönün. Bir dil veya enstrüman çalmayı öğrenin. Okulda projelerde görev alın. Hafızanızı işleyebileceğiniz alanlarda tembellik yapmayın. Zihniniz ne kadar aktif olursa, bilgilerin uçup gitmesi o oranda zorlaşır.

Düzenli olarak sosyalleşin

Sosyal etkileşim depresyon ve stresten uzak durmak için size yardımcı olur. Çünkü iki yakın dost; stres ve depresyon hafızanın can düşmanıdır. Önemli hafıza kayıplarına neden olurlar. Sevdiklerinizle bir araya gelmenin yollarını arayın. Eğer yalnız yaşarsanız, hafızanızı da yalnızlaştırırsınız. Arkadaşlarınızla bir akşam yemeğine çıkın. Ortak programlar yapın. Eve kapanmayın.

Organize olun

Haberin Devamı

Eğer eviniz çok dağınıksa ve notlarınızı bulmak için fazla mesai harcıyorsanız, bir şeyleri unutma ihtimaliniz artar. Bir not defteri edinin, buluşmaları, dersleri, projeleri, çalışmaları yazıya dökün. Defterinizi düzenli kontrol edin. Yapılanların üzerini işaretleyin. Fakat bunları yaparken dikkatinizi dağıtabilecek işleri en aza indirmeye çalışın. Bir seferde tüm işlere kalkışmayın. Hatırlanması gerekenler için çağrışım metodunu kullanın. Bir şarkı veya tanıdık bir konseptle bunları bir araya getirin.

Günlük aktivitelerinizin içerisine fiziksel etkinlikler de katın

Fiziksel aktiviteler vücuttaki kan akışının düzenlenmesinde çok önemli bir işleve sahip. Bu da hafızanın keskin olmasında önemli bir rol oynuyor. Uzmanlar haftada en az 150 dakika egzersiz öneriyor. Bunu yapamıyorsanız, günlük en az 10 dakika yürüyebilirsiniz. Hareket ederseniz, hafızanız güçlenir.

İyi uyuyun

Basit bir kural: Uyku yoksa hafıza da yok. Uyku hafızanın pekiştirilmesinde çok önemli bir işleve sahip. Uyku esnasında günlük olarak karşılaşılan bilgilerin beyinde kalıcı hafızaya aktarılması süreci işliyor. Çoğu yetişkin için günlük ideal uyku süresi 7-8 saat. Uykuyu asla ıskalamayın.

Sağlıklı beslenin

Sağlıklı beslenme programları kalp kadar, beyin için de yararlı oluyor. Meyve, sebze ve hububat ürünlerini tüketmeye özen gösterin. İyi bir hafıza için düşük yağ oranına sahip yüksek proteinli ürünleri ağırlıklı tüketin. Yeterince su tüketin ve hafızanın düşmanlarından biri olan alkölden kaçının.

Haberin Devamı

Kronik rahatsızlıklara karşı önlem alın

Depresyon ve triod problemleri hafızanız için hiç iyi değil. Belli periyodlarla doktora gidin, kan değerlerinize baktırın, gerekli testleri yaptırın. Psikolojik destek alın. Sağlıklı bir beden, güçlü bir hafıza için olmazsa olmaz. Hafıza problemleriniz artma eğilimini sürdürürse, kesinlikle doktorun kapısını çalın. Hafızada yaşanan aksaklıklar, daha büyük hastalıkların habercisi olabilir. Erkenden önlem alın.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!