Hafıza gücünü arttıran besinler

Güncelleme Tarihi:

Hafıza gücünü arttıran besinler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2016 14:05

Hafıza gücümüzü desteklemek ve korumak sanıldığı kadar zor değil aslında.

Haberin Devamı

Hafıza kapasitemiz başta genetik miras olmak üzere, çeşitli hastalıklar, sigara, alkol, uyku düzeni ve en çok da beslenmemizden etkilenir. Gelin beraber belleğimizi güçlendiren besinlere bir göz atalım. 

1 OMEGA-3 ZENGİNİ BESİNLER

Işıl ışıl işleyen bir hafızaya sahip olmak istiyorsanız sağlıklı yağları beslenmenize dahil etmeyi unutmayın. Çünkü; beynin büyükçe bir kısmı yağlardan oluşur. Omega-3 yağ asitleri beyin için gerekli olan yağların başında yer alır. Özellikle, yağlı balıklar hafızayı güçlendirici, konsantrasyonu arttırıcı ve aynı zamanda alzheimer hastalığı riskini düşürücü omega-3 yağ asitlerinden oldukça zengindir. Somon, sardalye, uskumru ve ton balığı bu konuda iyi seçimlerdir. Haftada en az 2-3 kez balık yemeyi ihmal etmeyin. Yine keten tohumu, yeşil yapraklı sebzeler ve ceviz de bitkisel omega-3 kaynaklarındandır. Bu grup da yer alan besinleri tüketmek hem hafıza gücünü arttıracak hem de belleğinizi koruyacaktır.

2 YUMURTA

Haberin Devamı

Yumurta anne sütünden sonra en değerli ve en güçlü protein kaynağıdır. Bol miktarda B grubu vitaminleri, selenyum ve D vitamini içeren yumurta hafızayı güçlendiren iki önemli maddenin de zenginidir. Bunlardan biri kolin diğeri de omega -3 tür. İkisi de hafızayı destekleyen, koruyan ve belleği güçlendiren maddelerdir. Bu yararlı özelliklerinden dolayı yumurtayı günlük beslenmenize dahil etmeyi unutmayın.

3 TAHILLAR

E vitamini hafıza gücünü etkileyen en önemli antioksidan vitaminler arasında yer almaktadır. Tahıllar bu vitaminden oldukça zengindir. Her mevsim tahıl zengini olan ülkemizde bulgura, kara buğdaya, çavdara, yulafa ulaşmak oldukça kolay. Günlük beslenmenize ilave edeceğiniz tahıllar sayesinde beyin gücünüzü arttırıp, hafızanızı koruyabilirsiniz.

4 KIRMIZI RENKLİ MEYVELER

Yaban mersini, çilek, kuru erik, ahududu, böğürtlen, nar gibi koyu kırmızı renge sahip olan meyveler içerdikleri antioksidanlar sayesinde beyini serbest radikal hasarından korur ve hafıza merkezini güçlendirirler. Kırmızı üzüm, pembe greyfurt, portakal (kan portakal)ve kırmızı elma da içerdikleri A ve C vitaminleri sayesinde belleği korurlar.

Haberin Devamı

5 BİTER ÇİKOLATA

Bitter çikolata içerdiği antioksidanlar sayesinde serbest radikaller olarak bilinen toksin maddelerden vücudumuzu ve beynimizi korur. Hücrelerimizin zarar görmesini engeller, yaşlanmayı geciktirir ve hafızamızı ışıldadır. Kakaoda bulunan “flavanol”ün, beyine daha fazla oksijen gitmesini sağlayarak hafıza gücünü arttırdığı bilinmektedir. O nedenle tüketeceğiniz bitter çikolatanın kakao oranı yüzde 70’in üzerinde olmasına dikkat ediniz. Günlük 2 kare (20gram)bitter çikolata bilişsel faliyetlerin sürdürülebilmesini sağlarken mutluluk hormonu endorfin’in salgılanmasını tetikleyip kendinizi iyi hissetmenize de yarar sağlayacaktır

6 CEVİZ

Haberin Devamı

Kafatasını andıran sert kabuğu, içini kırınca üzerindeki ince zarı ve kıvrımlı yapısıyla ceviz beyni akla getirir. Gerçekten ceviz bu ilginç benzerliğin ötesinde tam bir beyin destekleyicisidir. İçerdiği OMEGA-3 yağ asidi, E ve B6 vitaminlerinden dolayı sinir sistemimiz için mükemmel bir besindir. Günlük olarak tüketeceğiniz 2 bütün ceviz hafızanızın tazelenmesine ve konsantrasyonunuzun artmasına yardımcı olacaktır.

7 SU

Beynimizin yüzde 70-75’i sudan oluşuyor. Gün içerisinde eksik su tüketimi hafıza gücünü olumsuz etkiler. Hafızanızı güçlendirmek, konsantrasyonunuzu artırabilmek ve hızlı düşünebilmek için gün içerisinde yeterli su tüketmeye özen gösterin.

Haberin Devamı

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Karabiber sahip olduğu etken madde piperin sayesinde tam bir sağlık destekleyicisidir. Piperin vit B12 ve bir çok mineralin emilimini kolaylaştırırken, son zamanlarda yapılan çalışmalar sayesinde mutluluğumuz üzerinde etkili olan endorfin ve seratonin seviyelerini arttırabileceğine dair sonuçlarda ulaşılmıştır. Soğuk algınlığı, grip ve öksürük durumunda antioksidan gibi çalışan piperin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde zerdeçalın etkin maddesi kurkumin ile birlikte tüketildiğinde etkisini iyice arttırmaktadır. Karabiberi çok tüketip tuzu az tüketebilmek adına 3 delikli olan tuzluklara karabiber tek delikli olan karabiberliğe tuz koyabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!