Hadi Uluengin: Sırbi ve harbi

Hadi ULUENGİN
Haberin Devamı

MİLOSEVİÇ alçağının kıçına pazar günü hepten okkalı tekme indi ya, çok merak ediyorum, acaba bizim binde sıfır virgül küsüratlık Maocu taife şimdi kime yaltaklanacak ? Hangi efendinin haram parasıyla ‘davet’e (!) gidecek ?

Eh, kazaen televizyona çıkartılırsa galiz küfür savuran ve Apo'yla gerilla teftiş ettikten sonra, rüzgar değişince, kapağı militarizme atabilmek için aniden ‘ültra Atatürkçü’ kesilen o utanmaz adamın ‘başyazar’ (!) gözüktüğü ‘Karanlık’ adlı varakpare sabah akşam Çetnik kasaba övgü düzüyordu.

Normaldir, çünkü bunlar Sırp diktatörün ucube madaması Mira Markoviç'in ceplerine koyduğu harçlıkla zırt pırt Belgrad'a uçtuklarından, rezilliği bütün dünyanın hileli dediği 24 Eylül seçimine bile avukat kesilmeye vardırmışlardı.

Neyse, her zaman olduğu gibi yine yanlış ve topal ata oynayan ‘karanlıkçı’ Maoculara en iyi cevabı bizzat Sırp halkı verdi. 6 Ekim ayaklanması Slobodan Miloseviç'i de, madamasını da, familyasını da, mafyasını da alaşağı etti...

Lakin, Vojislav Kostunica'nın meşru koltuğa oturmasına rağmen meclis çoğunluğu önceki dönemin Miloseviç yandaşlarından oluşuyordu. Dolayısıyla, başkanının kendi manevra marjını arttırabilmesi için genel seçimler şarttı...

İşte pazar günü bu seçimler gerçekleşti ve bizim zavallı Maoculara eyvah ki eyvah, ‘Demokratik Sırp Muhalefeti’ adı altında altında oylamaya katılan blok ‘karanlıkçılar’ın Belgrad'daki hamisini silip süpürüverdi...

Kostunica'nın devlet başkanlığına ek olarak Zoran Cinciç başbakan oldu.

* * *

İLKİN şunu saptayalım: Slobodan Miloseviç gibi bir caniyle asla ve asla kıyaslanmayacak ölçüde dürüst ve demokrat kimlik sergileseler bile, gerek Kostunica, gerek Cinciç sütten çıkmış ak kaşık değiller.

Bunların her ikisi de o hastalıklı ve travmatik Sırp milliyetçiliğine bulaşmış şahsiyetler olmanın ötesinde, özellikle yeni başbakanın yakın geçmişi zikzaklarla, hatta oportünist virajlarla dolu...

Üstelik, yamalı bohça manzarası sunan ‘demokratik blok’ bugün Vojislav Kostunica ve Zoran Cinciç birleşmiş gösterse dahi, onlar aslında rakip durumdalar. İlk andan itibaren birbirlerini kollayacaklarını ve anayasaya göre ‘esas adam’ olması gereken Cinciç'in Kostunica'nın popülaritesinden dolayı geri çekilmek zorunda kalmayı pek sindiremeyeceğini düşünmek gerekiyor.

Artı, Karadağ'ın Federasyon'dan kopmak arzusuna iki lider farklı açılardan baktığından, bunun da başka bir sürtüşme odağı olması ihtimali yüksek...

Ancak henüz burada değiliz ve şu an temizlik operasyonları başlıyor.

Nitekim, eski rejim hempası generallerden ilk partinin dün azledilmesi; yeni içişleri bakanı Gradomir Naliç'in Slobo - Mira ikilisi tarafından her köşeye yerleştirilmiş gangsterlerin hemen tasfiye edileceğini duyurması; tıpkı bizim ‘karanlıkçı’ Maocular gibi, Çetnik familyanın bahşişiyle goygoyculuk yapan tüm dalkavukların paniklemesi; ordudan polise ve memurdan karaborsacıya, Miloseviç devriyle hesaplaşmanın süratle gerçekleşeceğini ortaya koyuyor.

Hatta, henüz Lahey organı söz konusu edilmiyorsa da Kostunica ve Cinciç'in bazı demeçleri, Slobodan Miloseviç ve madamasının kulaklarından tutulup Sırp mahkemesi önüne çıkartılabileceğinin sinyallerini veriyor.

Hayda bizim binde sıfır virgül küsüratlık rüzgar gülü Maocular Belgrad'a bir, iki; sıkıysa şimdi de orada efendinizin avukatlığını üstlenin bakalım!

* * *

PAZAR günkü Sırbistan seçimleriyle Miloseviç defteri tamamen kapandı.

Avrupa'nın son komünist - faşist diktatörü bir daha geri gelmemek üzere tarihin çöplüğüne atıldı. Bizim ‘karanlıkçı’lar bile artık O'na yağ çekmez...

Ancak harbi konuşalım, Slobodan Miloseviç'in tasfiyesi Sırbi hastalığı sona erdirmiyor ve sadecene ilk tedavi sürecini başlatıyor.

Yazarın Tüm Yazıları