Hadi Uluengin: İhtimaller Belgrad'ı

Hadi ULUENGİN
Haberin Devamı

Şarkının ‘bir ihtimal daha var’ güftesinden yola çıkalım ve Draskoviç vakasında iki temel olasılığın göz önüne alınması gerektiğini vurgulayalım.

Birincisi şudur ki, Yugoslavya Başbakan Yardımcısı'nın aniden Miloseviç'e kazan kaldırması ve BM kuvvetlerinin Kosova'ya yerleştirilebileceğini duyurması aslında Çetnikbaşı'nın bilgisi ve onayı dahilinde hazırlanmış bir kumpastır.

Hin Slobodan Miloseviç fevri Vuk Draskoviç'i kullanarak hem uluslararası camia nezdinde ‘nabız yoklaması’ yapmaktadır, hem de kendi kamuoyunu kaçınılmaz yenilgiye şimdiden alıştırmak istemektedir.

Diğer ihtimal ise zikzaklarıyla tanınan ve kanlı bıçaklı olduğu Miloseviç'in yanına ‘ikinci adam’ olarak kapılanmaktan gocunmayan Sırp Yenilik Hareketi önderinin Belgrad haydutuyla yine bozuştuğu hipotezini akla getirmektedir.

Yani, Draskoviç şimdi kendi gününün geldiğini hesaplamaktadır ve Koalisyon ülkeleri tarafından ‘muhatap’ addedilmek için açık muhalefete geçmektedir.

Yugoslavya'dan ulaşan haberleri bu çerçevede irdelemek gerekmektedir.

* * *

VELEV ki kafatasında binbir tilkinin dolaştığı Miloseviç gibi bir köylü kurnazı tarafından üretilecek olsun, komplo teorilerine daima çok ihtiyatla yaklaştığımdan mıdır nedir, ilk olasılık bana ikincisinden daha uzak geliyor.

Yukarıdaki değerlendirmeyi yaparken hem Draskoviç'in fırıldak ve istikrarsız kişiliğini göz önüne alıyorum, hem de O'nun Belgrad'daki ‘ikinci adam’ sıfatının aslında son derece göstermelik olduğu ve kendisinin esas karar mekanizmalarından tamamen dışlanmış bulunduğu gerçeğini hesaba katıyorum.

Bunlara bir de, Rambouillet pazarlığında son anda ıskartaya çıkartılmanın Vuk Draskoviç'te yarattığı intikam hırsını ve başta ‘Studio B’ radyo ve tv istasyonları, ‘Sırp Yenilik Hareketi’ne bağlı kurum ve medyanın da Miloseviç' in denetimine girmesinin yine aynı şahsa vurduğu darbeyi eklemek gerekiyor.

Başka bir deyişle, bana göre, Başbakan Yardımcısının sürpriz ‘çıkış’ında bir yandan kuyruk acısı ağır basıyor, diğer yandan da iktidar hırsı yatıyor.

* * *

NE var ki, Kosova'ya BM kuvvetlerinin yerleştirilebileceğini söyleyen Draskoviç bunun ‘Rus planı’ olduğunu vurgulayarak önemli bir ipucu verdi.

Böylelikle, Moskova'nın Yugoslavya özel temsilcisi Viktor Çernomırdin tarafından Belgrad'a sunulduğu ifade edilen ancak şimdiye kadar içeriği belli olmayan bu planın NATO yaklaşımıyla pek çelişmediği ve resmi söylemin tersine, Kremlin'in arka planda Miloseviç'i yola getirmeye çalıştığı anlaşıldı.

Üstelik, Rusya'nın tutumuyla Vuk Draskoviç'in ani muhalefeti arasında kısmi bir paralellik kurmak ve bu ikincisinin ‘Slav ağabey’in işaret ve onayıyla harekete geçtiği varsayımını yürütmek de mümkün gözüküyor.

Fakat yine de bütün bunlar ‘ihtimaller içinde ihtimal’ olarak kalmaktan fazla öteye gitmiyor ve spekülasyon boyutu belirleyicilik taşıyor.

* * *

LAKİN, ister birincisi, ister ikincisi, isterse de ‘ihtimaller içinde ihtimaller’ geçerlilik kazanacak olsun, artık savaşın seyri değişmektedir.

Sinsi Miloseviç nemrut Draskoviç'i kullanarak ‘nabız yoklaması’ mı yapmaya çalışıyor, çünkü Belgrad Kasabı, yekpare ve sağlam bir blok oluşturmasa bile Müttefik Kamp'ın geri adım atmayacağını anlamaya başlamıştır ve tükürdüğünü yalamak için kumpaslı yöntemlere başvurmak ihtiyacını hissetmektedir.

Yok, Vuk Draskoviç ‘tek tabanca’ davranarak iktidara ve ‘muhataplığa’ mı oynamak istiyor, bu takdirde de Çetnikbaşı'nın etrafındaki ‘mukaddes ittifak’ bozulmaktadır ve niteliği ne olursa olsun, Slobodan Miloseviç'in hezeyan dünyasıyla kendisi arasına mesafe koyan bir muhalefet ortaya çıkmaktadır.

Her iki durumda da Sırbistan yenilgisinin sinyalleri gelmektedir.

Ve şimdi bir ihtimal daha var, o da barış mı dersin ?...



Yazarın Tüm Yazıları