Hadi Çaman’ın salonuna dokunmayın

TEŞVİKİYE Caddesi’nin üstündeki bir binanın duvarında 16 yıldır bir tabelaya rastlarız.

"Hadi Çaman Yedi Tepe Oyuncuları."

Hadi Çaman
bu binanın salonunu ilk aldığında bakımsız bir yerdi, onu yeniledi, maddi ve manevi emek verdi, üç kez o salona yatırım yaptı, son olarak da salonu yenileme sponsorluğunu Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül üstlendi.

Şimdi onu salondan çıkarmak istiyorlar. Gerekçe bana inandırıcı gelmedi, okul yönetimi, çocuklara bahçenin dar geldiğini söylemiş.

Bina Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Rüştü Uzel Meslek Lisesi’ne ait.

Hadi Çaman, her yıl salonu kaybetme tehlikesiyle yaşıyor; çünkü her yıl bir yıl için sözleşme yapılıyor, bu durumda insanın rahat nefes alması, yarına güvenle bakması mümkün değil.

340 kişilik salonda geçen gün ben de, Şişli Belediyesi’nin desteklediği Şiir Günleri’nde konuştum, o salonun tiyatro salonu olarak kullanılmasını savunmaya karar verdim.

Hadi Çaman, tiyatro salonunun Hadi Çaman’da kalması için, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey’in çaba harcadığını belirtti.

* * *

HADİ ÇAMAN, Kalıcı Olmak başlıklı yazısında, "Ama en önemli, en kalıcı, en çarpıcı şey, dünyamıza bir mekán kazandırmaktır" diyor. Yazının devamında da Muhsin Ertuğrul’la başlayan bir liste. Hepsi de salon kazandıran kişiler.

İstanbul’da tiyatro salonu azlığını bu kentte yaşayan herkes biliyor. Yeni bir tiyatro binasının yapılmadığının, ileriye dönük böyle bir girişimin bulunmadığının da ne yazık ki üzülerek farkındayız.

Ben binalar yıkılsa, yeniden yapılsa da içlerine bir tiyatro salonu yapılmasında ısrar ediyorum.

Salona alışmanın da dinleyici üzerindeki etkisini belirtmeliyim.

Teşvikiye ve o çevredeki insanlar, bu tiyatro salonuna alıştılar, Hadi Çaman kendi seyircisini yarattı.

Şimdi bazı itirazlar yükselecektir: Bina sahibi malının üzerinde istediği gibi tasarruf edebilir, kendisine bunu niçin yapıyorsun sorusu sorulmaz... Ancak gerekçenin sadece ticari amaçlı olmaması gerekiyor.

* * *

HADİ ÇAMAN TİYATROSU
’nun yıkılmaması için çareler aramalıyız. Çünkü ona başka bir salon öneremeyeceğiz.
Yazarın Tüm Yazıları