Haddat: “Mersin Mezarlığı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Girebilir”

Güncelleme Tarihi:

Haddat: “Mersin Mezarlığı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Girebilir”
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2015 14:01

AK PARTİ MERSİN MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI MUHAMMET KÜRŞAT HADDAT, FARKLI DİNLERE MENSUP İNSANLARIN YAN YANA DEFNEDİLDİĞİ DÜNYADAKİ ENDER MEZARLIKLARDAN BİRİ OLAN MERSİN ŞEHİR MEZARLIĞI’NIN, UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NE GİREBİLECEK ÖZELLİKTE OLDUĞUNU SÖYLEDİ BELİRTTİ.

AK Parti Mersin Milletvekili Aday Adayı Muhammet Kürşat Haddat, farklı dinlere mensup insanların yan yana defnedildiği dünyadaki ender mezarlıklardan biri olan Mersin Şehir Mezarlığı’nın, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilecek özellikte olduğunu söyledi belirtti.
AK Parti aday adayı Haddat, yazılı bir açıklama yaparak, Mersin Şehir Mezarlığı’nın Dünya Mirası Listesi’ne girebilmesi için çağrıda bulundu. UNESCO’nun, çok özel tarihi, kültürel mirasları korunma altına alarak gelecek nesillere aktarmak ve kültürel bilinirliği artırmak için uluslararası dev çalışmalar yaptığına işaret eden Haddat, “Bu çalışma kapsamında listeye alınan eser veya merkezler dünya çapında tanınır ve pazarlanır hale gelmektedir. Bu listeye ülkemizden Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, İstanbul’un tarih alanları, Hattuşa Hitit Başkenti, Kapadokya gibi değerlerimiz dahildir. Bu eserlerin en genci 200 yıllık Safranbolu Evleri’dir. Bu listeye girebilmek için belirlenen 10 kriterden en az birini taşıması gerekmektedir” dedi.
Mersin Şehir Mezarlığı’nın bu kriterlere direkt uyan özellikte olduğunu vurgulayan Haddat, “Ülkemizin en genç ve dünya listesinde tek örneği olmayan Mersin Şehir Mezarlığı’nı bu listeye koyalım. Yan yana yatan üç dinin temsilcilerinin bulunduğu dünyadaki yaşayan ender örneklerinden birisine sahibiz” ifadelerini kullandı.
UNESCO Dünya Mirası Listesi kriterlerini de anımsatan Haddat, Mersin Şehir Mezarlığı’nın, ‘Yaşayan veya yok olan bir kültür geleneğinin veya uygarlığın istisnai, ender rastlanan bir temsilcisi olması’, ‘Özellikle geri dönülmez bir değişimin etkisi altında hassaslaşmış olan çevre ile insan etkileşiminin veya bir kültürün/kültürlerin temsilcisi olan, geleneksel insan yerleşimi, arazi kullanımı veya deniz kullanımının istisnai bir örneği olması’ ve ‘İstisnai evrensel önem taşıyan sanatsal veya edebi eserler, inançlar, fikirler, yaşayan gelenekler ve olaylarla doğrudan veya dolaylı olarak ilgili olması’ kriterlerini direkt karşıladığını kaydetti. Haddat, “İşte Mersin, bu kriterleri direkt karşılayan listedeki Türkiye’nin en genç, dünyanın istisnai değeri olan Mersin Şehir Mezarlığı’nı UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine sokarsa iddia edilenin aksine Türkiye’ye ve dünyaya en büyük, en anlamlı, en kurtarıcı cevabı verecektir. Dahası dünyadaki korunmaya layık görülen tek mezarlık Mersin Şehir Mezarlığı olacaktır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!