‘Hacker’ Rum gizli servis şefini götürdü

Güncelleme Tarihi:

‘Hacker’ Rum gizli servis şefini götürdü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2015 01:37

İtalyan Hacker Team (HT) şirketinin müşterilerinden olduğu medyada çıkan faturalarla anlaşılan Rum istihbaratının (KİP) başkanı Andreas Penteras istifa etti. Bu şirketin, Türk emniyetine de bilgisayar korsanlığı hizmeti verdiği ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

KIBRIS Rum yönetimi istihbarat örgütü KİP’in başkanı Andreas Pentaras, aralarında Türk emniyetinin de bulunduğu çok sayıda ülkenin güvenlik örgütlerine sipariş üzerine hacker’lik hizmeti sunan İtalyan Hacker Team şirketinin müşterileri arasında yer aldığı gerekçesiyle istifa etti. Rum lider Nikos Anastasiadis, “Türk istilasının ortaya çıkardığı (KKTC) asimetrik tehlikeye karşı mücadele ediyorum” diye kendini savunan Pentaras’ın istifasını kabul etti.
Uluslararası boyuttaki skandal, adı her ne kadar güvenlik firması olsa da devletlere ısmarlama bilgisayar korsanlığı ve sanal saldırı hizmeti veren İtalyan Hacker Team (HT) şirketinin geçen hafta bizzat kendisinin hack’lenmesiyle patladı. İtalyan şirketten sızdırılan 400 megabaytlık, yazışma, ses kaydı ve müşteri ödemeleri belgelerinde, emniyet ve istihbarat servisleri gibi uluslararası müşterilerinden bazıları deşifre oldu. Şirketin hizmet verdiği kurumlar arasında Türk emniyeti ve Kıbrıs Rum istihbaratı da bulunuyordu.

Haberin Devamı

‘Hacker’ Rum gizli servis şefini götürdü

FATURALAR GÖSTERDİ

Rum kesimindeki skandal, Sigma televizyonunun, istihbaratın İtalyan hacker şirketine, 1 Aralık 2014 tarihli fatura ile cep telefonlarının her türlü haberleşme verilerinin kopyalanmasına olanak veren casus programlara 35 bin Euro ödediğini gösteren banka dekontunu yayınlamasıyla tırmandı. Ardından İtalyan şirkete ‘Da Vinci’ adı verilen korsan yazılıma en az 325 bin Euro ödendiği belirlendi. Rum istihbarat şefi, önceki gün yazılı bir açıklama yaparak, teknik takip için ne tür faaliyetlerde bulundukları konusunda bilgi vermeyeceğini ancak ‘Türk işgali’ sonucu oluşan durum ve uluslararası terörizmle mücadele amacıyla anayasanın verdiği yetkiyle faaliyet gösterdiklerini duyurdu.

GÜNEY KIBRIS’TA YASAK

Rum istihbaratı takiplerinin hukuki olduğunu savunması geçerli kabul edilmedi. AB üyesi Güney Kıbrıs’ta herhangi bir şekilde veri ve haberleşme takibinin yapılması yasak. 2005 yılında Rum meclisi, bu tür teknik takiplere özel şartlarda izin veren bir yasa taslağı hazırladı. Ancak yasa henüz Rum meclisinde onaylanmadı. İstihbarat şefi Pentaras hafta sonu sessiz bir şekilde Rum lider Nikos Anastasiadis’e istifasını verdi. Rum hükümet sözcüsü de Pentaras’ın istifasının hemen kabul edildiğini kısa bir açıklamayla duyurdu.

Haberin Devamı

Da Vinci yazılımı nasıl çalışıyor?

İtalyan Hacker Team şirketinin, başta devletler olmak üzere ücretini ödeyen şirketlere sattığı Da Vinci adlı korsan yazılımı, elektronik posta, sosyal medya hesabı veya mesajlaşma uygulamaları gibi iletişim platformlarına dışarıdan erişimi sağlıyor. Program internete bağlanan her sisteme girebiliyor. Cep telefonları da hedefleri arasında yer alıyor. Cep telefonlarında haberleşme kayıtları ile fotoğraftan videoya tüm verileri kopyalıyor. İnternete bağlandığında takip eden merkeze gönderiyor. Cep telefonlarını ‘fabrika ayarlarına’ döndürmek kısa süreliğine etkili oluyor, ancak internete bağlandığında ‘Da Vinci’ tekrar yükleniyor. Program, virüs programları ile koruma duvarlarını aşabiliyor. ‘Da Vinci’ sadece devlet kurumlarının değil, rakiplerinin bilgilerini öğrenmek isteyen şirketlerin de büyük ilgisini çekiyor.

BAKMADAN GEÇME!