Hacıosmanoğlu: 'Verilecek cezayı umursamıyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Hacıosmanoğlu: Verilecek cezayı umursamıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2014 14:13

Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, maç tatil edilmeseydi Trabzonspor'un Fenerbahçe karşısında rahat bir galibiyet alabileceğini söyledi. Hacıosmanoğlu, bundan sonra Fenerbahçe maçına çıkmama gibi bir durum olacak mı yönündeki soruya da, "Bu sezon kapandı. Gelecek sezon Fenerbahçe bizimle birinci ligde maç edecek konumda olmayacak" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Hacıosmanoğlu, Hüseyin Avni Aker Stadı'nda tatil edilen Trabzonspor-Fenerbahçe maçıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında hafta başında Fenerbahçe maçında yaşanan olayları Trabzonspor Kulübü olarak tasvip etmediiklerini maçtan sonra söylediklerini belirterek, "Biz futbolun görsel şölen olduğunu, görsel çoğunlukları eğlendirdiğini o mecrada olması gerektiğini her zaman söyledik. Fenebahçe-Trabzonspor maçlarında her zaman gergin ortam yaratan insanlara nemalanma fırsatı vermeyelim dedik. Bununla ilgili ceza sınırında olduğumuz Konyaspor maçında gurbette olan taraftarlarımızı üzdük, onlara maçı yasakladık. Fenerbahçe maçını seyircimizle oynayıp, orada ki galibiyetin coşkusunu birlikte yaşayalım diye" dedi.

Bir hafta boyunca sağduyu çağrıları yaptıklarını, taraftar dernekleriyle bir araya geldiklerini anlatan Hacıosmanoğlu, şöyle devam etti: "Ne kadar sakin olursak kazananın biz olacağı, gerginliğin bize yaramayacağını söyledik. Maçta takımımız bu sene gösterdiği performans üzerinde performans gösterip maçtan galip ayrılacak oyun tarzıyla sahadaydı ama biz kendi takımımızı oynatmamak için elimizden geleni yaptık. Karşımızda Fenerbahçe ezeli rakibimiz ama ikinci yarıda son 4 deplasmanda 1 puan alan bir takım vardı. Belki de en rahat yeneceğimiz Fenerbahçe karşımızdaydı. Biz orada takımımızı desteklemiş olsaydık bugün burada uzun yıllardan beri 2011'de şampiyonluğumuzun çalındığı sezondan sonra belki de en güzel, en anlamlı galibiyetlerden birini yaşayacaktık. Bu bizim hatamız. Trabzonspor'un sahibi taraftarlardır dedik yaşanalar hepimizi üzdü."

Haberin Devamı

Hacıosmanoğlu, bazı basın yayın organlarını geçmişte olduğu gibi bu maçta da çıkan olayları abarttığını iddia etti. Hacıosmanoğlu, Hüseyin Avni Aker Stadı'nda ufak tefek hasarların dışında bir şeyin olmadığını söyleyerek, "O kadar büyük olayların olduğu gösterilen statta ufak tefek hasarların dışında bir şey yok. Trabzonspor'u yerden yere vurmaya kalkanların ezeli rakiplerimizin maçlarında yaşanan olayların hem statlarını hem stat dışlarını ne hale getirdiğini biliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Diğer statlarda yaşanan olaylar

Fenerbahçe taraftarlarının çıkardığı olayların görüntülerinin basın mensuplarına izlettirilmesinin ardından sözlerine devam eden Hacıosmanoğlu, şunları söyledi:

"Bu tür görüntüleri örnekleriyle çoğaltmak mümkün, sayısız örnekleri var. Trabzon şehrini futbola karşı eylemler yapılan bir şehir olarak gösteren insanlar, bunların hangisinin Trabzon'da yaşandığını, art niyetli yazılarını eğer Türk futboluna hizmet etmek istiyorlarsa gözden geçirmek zorundalar. Trabzon'da istemediğimiz olaylar oldu, tasvip etmediğimiz olalar oldu ama hiçbir yerde ne futbolcu ne hocanın ne yardımcısının başı yarıldı ne polis araçları devrildi ne istasyonlar yakılmaya çalışıldı. Trabzonda hiçbir zaman onların statlarında yaşananlar yapılmadı. Bu demek değil ki biz haklıyız. Onlar yaptı biz daha azını yapıyoruz. Biz bunları da yapmamalıyız. Çünkü bu şehir medeni şehirdir."

Haberin Devamı

"Adaleti tecelli ettirmezseniz..."

Fenerbahçe ile iki yıldır yaptıkları maçlarda olay çıkmadığının dile getirildiğini söyleyen Hacıosmanoğlu, şunları kaydetti: "Ama insanların dolumu vardı. İki sene olmuyor dediğimiz noktada yargı süreci vardı, adaletin tecelli etmesini bekleyen geniş kitle vardı. Sonunda hem ceza hem sportif yargı son noktayı koymuş, Türk futbolunda 2011 yılında Trabzonspor'un çalınan şampiyonluğunu hem içeride hem dışarıda tescillenmişken siz hala adaleti tecelli ettirmeden Türk futbolunu yönetmeye kalkarsanız elbetteki insanların size gösterdiği reaksiyon olacaktır, tasvip etmesek de. Sonuçta toplumun adalet duygularının zedelendiği bir yerde yönetenlerin toplumun adaletsizliği ortadan kaldırmak gibi bir görevi vardır.

Haberin Devamı

Elbetteki bu olayların bu noktaya gelmesinin sorumlularına baktığınızda bir önceki yönetim olsun şimdiki yönetim olsun Türk futbolunun yönetenlerin kafalarını kuma gömüp adaletsizliği ortadan kaldırmayışları, kurullarını, kararlarını gözden geçirmeyişleri, bu şekilde unuttururuz, uyuturuz anlayışı bütün namuslu Türk futbolu paydaşlarında endişe yarattığı gerçeği ortada varken bu gerçekleri ortadan kaldırmadan bunların düzelteceğini sananlar ancak kendilerini kandırıyorlar. Bu adaletsizlik düzelmediği sürece bu olayların düzeleceğini sanmasınlar. Sadece bu yüzden olay çıkaranlara fatura çıkarmanın doğru olmadığını düşünüyoruz , tasvip etmesek de."

Haberin Devamı

"Cezayı umursamıyoruz"

Hacıosmanoğlu, maç sonrası kendilerine verilecek cezayı umursamadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: "Bizim bu maçla ilgili alacağımız cezayı umursamıyoruz. Bizim hatamız, hatamız karşısında neyse onu çekeriz. Ama bu cezaları verenler bize hiçbir ceza vermeseler de istedikleri cezayı verseler de onların uyguladıkları adaleti dün kabul etmiyorduk, bugün de kabul etmeyeceğiz. Futbolunun artık güdümlü federasyonlarla değil, federasyon ve kurullarının ve o adaletsiz anlayışın Türk futbolunun dışına çıkıp, kulüplerin kendi iradeleriyle tarafsız yönetim sergileyecek özerk federasyon başkanları seçilmesi dönemi gelmiştir. Eğer bunlar gerçekleşmezse gücü olanın belirlediği federasyonların yönetim tarzlarının devam ettiği bu ülkede siz hangi taraftarı suçlarsanız suçlayın, faturayı kime keserseniz kesin bunun önünü alamayacağınız aşikardır."

"Trabzonspor'a hizmet etmek istiyoruz"

Hacıosmoğlu, bir gazetecinin "Görevde bulunduğunuz sürede yönetimdeki ayrılıklar ve futbol takımının durumu nedeniyle kongreye gitmeyi düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Bizi Trabzonspor'da göreve getiren genel kurul üyeleri teveccüh gösterip başkan seçti. Biz Trabzonspor'a hizmet etmek istiyoruz. Trabzonspor'un sorunları o kadar büyük ki bu sorunları bilen düzeltilmesi için mücadele verir. Nasıl kulüp devraldığımızı hepimizden çok siz bilirsiniz. Bu sorunlar içerisinde Trabzonspor, nasıl ayakta kalır bunun mücadelesini veriyoruz. Bu kulübü bu hale getirenler de bunun içinde. Bu şehrin önemli insanları, seçimden önce söyledikleri şuydu. Kim bu kulübü iflastan kurtarıp orta sıralarda oynatırsa şampiyon yapmış gibi olur. Bu kulübü 5 senede bu hale getiren biz değiliz. Trabzonspor'u tarihi borçlanma içerisinde aldık. 2017 sonuna kadar gelirleri temlik edilen kulübü devraldık. Bunu ayakta tutmaya çalışıyoruz. Biz Trabzonspor'a ne zaman zarar verirsek aldığımız gibi görevi bırakmasını biliriz ama şu andaki yapıda Trabzonspor'u mevcut haliyle nasıl ayakta tutarız, nasıl yürütürüz onun hesabını yapıyoruz. Cenabı Allah nasip ederse bunu başaracağımıza inanıyoruz. Ne zaman o inancı kaybederiz, geldiğimiz tribüne dönmesini biliriz."

İndirim talep edilecek mi?

Trabzonspor Kulübü Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, tatil edilen Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası alacakları cezaya indirim talebinin olmayacağı konusunu yönetim kurulunda değerlendireceklerini, öyle bir taleplerinin olmayacağını söyledi.

Hüseyin Avni Aker Stadı'nda düzenlediği basın toplantısıyla basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Hacıosmanoğlu, Fenerbahçe maçı öncesi stat dışanda geniş güvenlik önlemleri alındığını ancak saha içerisine taraftarların nasıl o kadar yabancı cisimler soktuğunu kendisinin de merak ettiğini ifade ederek, "Bizim kalemlerimize kadar kontrol edildiğimiz yerde bunlar nasıl stada geldi. Bunun arkasında büyük bir provokasyon olduğuna inanıyorum. Bu yönde araştırmalarımız sürüyor. Sonucu aldığımızda size anlatacağız" dedi.

Hacıosmanoğlu, daha önce tatil edilen Sivasspor maçından sonra "ben yönetici olsam hakem Bülent Demirlek'i maça çıkarırdım" sözlerinin kendisine hatırlatılması üzerine, "Ben bütün federasyon temsilcileriyle konuştum. Hakem odasına gidip onunla da konuştum. Sonuçta yaşanan olayları elbette ki üzüntüyle karşıladık. Kendisinin maça devam etmesini söyledim ama önceden kurallar vardı, anons edildi. Şimdi içeri girdinmi maç tatil ediliyor. Olayların büyüyeceğini, büyümeden bu şekilde kapanması gerektiğini söyledi. Biz o zaman sahaya çıkarırdık deyipte hakemin kulağından tutup sahaya çıkarmak değildi. Gerekli tüm girişimleri yaptık hakem, atmosferin maçı yönetme şartlarını ortadan kaldırdığını, bu maçı yönetemeyeceğini, çıkacak olayların daha büyük endişesini taşıdığını söyeleyerek bu ifadeleri kullandı. Biz de onun üzerine söyleyecek sözümüz yoktu" diye konuştu.

Çatılara polis çıkarılması

Hacıosmanoğlu, çatılara özel güvenlik görevlilerinin yerleştirilmesinin taraftarları gerdiğini ve Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ün bu konuda maç öncesi yaptığı açıklamalara ilişkin olarak da şunları söyledi: "Ben o açıklama sırasında İspanya'daydım. Bu tür baskılara Trabzonspor seyircisinin tepki verdiğini, bu tür konuşmalardan kaçınılması gerektiğini söyledim. Trabzon insanına ne kadar baskı unsuru kullanırsanız ters teper. 70 bin kişiyle yürüdük bir olay olmadığını kendisine söyledik. Önlemler alabilirsiniz ama bunları kamuoyuyla paylaşmanız doğru değil. O da yanlış, düşük cümleydi. Sayın Valimiz bunu düzeltti. Onur üyeliği konusu ilginç tesadüftü. Her gelen valiye divan kurulu böyle uygulama yapıyor. Kulüpte duruyordu biz de yemek sorası verdik. Maça denk gelmesi tesadüftü. Sanki vali o açıklamayı yaptı da bizim homuşumuza gitti de onun üzerine onur belgesi verdik algısı yaratmak biraz saygısızca bir yaklaşım olur."

Yönetimdeki istifalar

Hacıosmanoğlu, yönetimden daha önce iki yöneticinin istifasını kendilerinin istediğini söyleyerek, şu ifadelere kullandı: "Sonrasında Yaşar Aşçıoğlu istifa eti. İstifasını kabul etmemem gerekirdi, hakkını halel et dedim. Sebahatin Çakıroğlu bizim arkadaşımızdı, biz yönetime aldık. Hacıosmanolu ile Çakıroğlu ailesinde asırlara dayalı dostluk var. Kendisinin herhalde başkanlık hayali var, başkan olacak. Bizim yönetim tarzınımızı beğenmeyebilir. Görevlerinden istifa etti. Allah yolunu açık etsin. Muhammet Engin Kara ise istifa etmedi, biz görevlerini aldık. Yaklaşık 1 hafta önce kulüpte onunla alakası olmayan bir birimle ilgili yapmış olduğu davranıştan dolayı yönetici arkadaşlarla kavga ediyor. Kendisi yönetici arkadaşlara hakaret ediyor, bu yetmemiş gibi 2-3 arabayla 3-5 kişi çağırıp kulübün güvenlik kapısının orada bekletip arkadaşlarını dövdürme hesabı yapıyor. Böyle bir insanın bu kulüpte, benim olduğum yerde hiçbir zaman görev alma imkanı yok."

Hacıosmanoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu'nun tatil edilen maçla ilgili vereceği cezaya bir indirim talebi olmayacağını belirterek, "2 maç fazla 3 maç eksik almışız. Türk futbolunda adaleti düzeltmeyen bugünkü kaosun sahiplerinin vereceği 3-5 maç cezanın indirin diye talebimiz olmayacağı konusunu yönetim kurulunda değerlendireceğiz, öyle talebimiz olmayacak. Federasyonun
vereceği ceza çalınan son şampiyonluğun verilmemesi yanında devede sinek kalır.
Onun için hiçbir kararlarına saygı duymuyoruz" dedi.

"Tahrikler yapıldı"

Taraftar gruplarının olduğu iki kale arkasında olayların yaşandığını belirten Hacıosmanoğlu, "Trabzonspor iyi oynuyor, taraftar maçı soğutuyor. Bunda elbette art niyet var, tahrik de var. Federasyon temsilcisiyle gözlemcisiyle koridorda konuşuyorum. Ben gördüm diyor kalecinin küfür ettiğini, el hareketi ettiğini rapora yazacağım diyor. Dün aradım niye yazmadınız diyorum raporunuza. Başkanım ben görmedim görsem yazarım diyor" ifadelerini kullandı. Sahada da provokasyonlar yapıldığını söyleyen Hacosmanoğlu, "Kasımpaşa maçında bizim Onur, kısa mesafe yerinden çıktı diye sarı kart gördü. Emenike'ye konfeti geliyor, sağına soluna bakıyor biraz zaman geçtikten sonra mermi yemiş gibi kendini yere atıyor. Kaleci koşarak oraya gidiyor. Ben sevindim diyor. Yedek kulübesine geliyorsun, normal sevinmeymiş. Art niteyli olduğu oradan belli. Zaten ortam gergin. Ne kadar gerelim bu olay kopsun, buradan galip çıkamayacaklarını bildikleri için bu maç tatil olsun" diye konuştu.

Yanal'a gönderme

Teknik direktör Ersun Yanal'ın Fenerbahçe'nin başına geçmeden kısa süre önce televizyonda 2010-2011 sezonu şampiyonu Trabzonspor'dur dediğini ifade eden Hacıosmanoğlu, "Sen takımın teknik direktörüsün, rakip oyuncu serbest vuruş kullanacak, onun yanında ne işin var, saha içine niye adım atıyorsun. Bizim oyuncu yerine git diyor, sanki ona küfür etmiş pozisyonunda oluyor. Hakem maçı tatil etmedi daha maraton koşucusu gibi niye içeri koşuyorsun. Sana yakışır mı? Bu şehrin ekmeğini yemişsin, sana biri bu şehirde ir şey mi yapacak. Bütün bunlara baktığımızda taraftara da hak vermiyoruz değil ama tahriklere gelmeyip, onları yenip göndermekti en büyük ceza" dedi.

Hacıosmanoğlu, bundan sonra Fenerbahçe maçına çıkmama gibi bir durum olacak mı yönündeki soruya da, "Bu sezon kapandı. Gelecek sezon Fenerbahçe bizimle birinci ligde maç edecek konumda olmayacak" yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!