Hacettepe’de 12 Eylül etkisi

HACETTEPE Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer’le önceki akşam bir aradaydık.

Haberin Devamı

Memleket meselelerinden spora, eğitimden sağlığa çok samimi havada geçen sohbette Hacettepe’yi çağ atlatacak ‘atıl’ bir imkandan söz etti, Murat Hoca.
Hikayenin başı 12 Eylül darbesine kadar uzanıyor. Yönetime el koyan asker, Hacettepe Üniversitesi’nin 400 dönümlük arazisine de 30 yıllığına ‘el koyuyor.’
Sonrasında Ankara gelişiyor ve bugün kentin en kıymetli bölgelerinden Bilkent ortaya çıkıyor. Askerin el koyduğu 400 dönümlük ‘altın’ değerindeki arazi tam da Bilkent’in kalbinde. İhsan Doğramacı Camisi’nin hemen arkasında. Murat Hoca 400 dönümlük alanın yaklaşık 1 milyar lira ederinin olduğunu ve bu alanın kullanım hakkından elde edecek gelirin Hacettepe’ye çağ atlatacağını ifade ederek başlıyor söze:

ZİRVEDEN TAM DESTEK

“30 yıldır bomboş duran bir alan. Çok küçük bölümünde go-kart pisti var. Arazi zaten üniversitenin malı. Konuyu Sayın Cumhurbaşkanımız’a da Sayın Başbakanımız’a da açtık. Her ikisi de üniversiteye iadesine destek verdi. Buna rağmen altı aydır bir türlü çözülemeyen bir mülkiyet problemi yaşıyoruz. Arazinin iadesi yapılsa 200 dönümünü alıp, 200 dönümünü vermeye razıyız. TOKİ ile geliştirilecek bir projeyle üniversiteye çağ atlatacak gelir sağlayabiliriz. Konuyla ilgili aşamadığımız durumları yarın Milli Savunma Bakanımız’a anlatacağım. Ümit ediyorum bir çözüm bulacağız.”

Haberin Devamı

TARİHSEL TESADÜF

Devletin zirvesinin onayı, üniversitenin zaten hakkı olan bir alan. Diğer taraftan yıllardır bomboş duruyor. Murat Hoca üniversitenin 12 Eylül darbesinden kaynaklı mağduriyetini Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a yarın anlatacağını söylüyor. 12 Eylül’le başlayan mağduriyetin 32 yıl sonra aynı tarihte çözülme ihtimali de hayli ilginç bir tesadüf...

ALKIŞLANACAK PROJELER

TUNCER, sohbetimizde üniversitedeki öğrencilere yönelik ‘sosyal’ uygulamalarını da anlattı. Özellikle bazılarını alkışlamadan geçmek çok büyük haksızlık olur. En çarpıcıları şöyle:
- Öğrenciler dönem başına üniversiteye 40 lira ödeyecek ve Ankara içinde her saat ücretsiz şehir içi hatlarda seyahat edebilecek.
- Beytepe’de yakında 100 bisiklet olacak. Öğrenciler kampüs içindeki ulaşımlarında bunları kullanabilecek.
- Eskişehir Yolu’daki Hacettepe Beytepe Kampüsü yol ayrımından başlayıp, üniversite kampüsünü dolaşan bir hafif raylı sistem kurulacak. Bu sistem Kızılay-Ümitköy metrosuyla birleşecek. Bunun için 12 milyon lira bütçe ayrıldı.

Yazarın Tüm Yazıları