Yunus Emre Enstitüleri’nin kuruluşunda Atilla Koç, Kültür ve Turizm Bakanı’ydı. Herkesin hakkını teslim ettiği gibi çok okuyan, çok bilen bir kişiliktir. Yunus Emre Enstitüleri’nde prensip olarak enstitü memurlarının ve müdürlerinin dış ülkelerde yaşayan ve yetişen Türk gençlerinden olmasına karar verilmişti, faydası görüldü. Arap ülkelerinde, Almanya’da, Avusturya Viyana’sında çok etkili müdürler vardı ve faaliyetler tertiplendi.
#Yunus Emre EnstitüleriEge’de hiçbir zeytin bölgesi kalmadı. Tabiatın zengin nimetlerini kullanamayan insanlara her türlü ceza yağar. Ceremesini genç nesiller ve çocuklar çeker. Lütfen insanlarımız zeytinlik alsınlar. Aldığınız zeytinlikler hem sizi, hem çocuklarınızı hem de vatanı kurtarır. Türkiye beton oteller değil zeytinlikler vatanı olmak zorunda.
#Zeytin1,2 milyar TL...Eski para ile 1 katrilyon, 200 trilyon.Bu rakam bu sene Orhangazi’de üretilen zeytinin karşılığı olarak üreticinin toplamda cebine girmesi beklenen para.Biz, 1,2 milyar TL üzerinden değil de, en düşük 1 milyar TL üzerinden konuya giriş yapalım.
#Bursa192 milyon adetle İspanya’nın ardından en çok zeytin ağacına sahip olan ülkemizin bu yıl 506 bin tonla dünyanın en büyük sofralık zeytin üretimini gerçekleştireceği, zeytinyağı üretiminde ise İspanya, İtalya ve Tunus’un ardından Yunanistan’la birlikte dördüncü sırada olacağı tahmin ediliyor.
#1Dedesi Ali Özen’le başlayıp, babası Mehmet Özen ve ağabeyi Durmuş Özen’le süren ailesinin zeytinyağı yolculuğunu üçüncü kuşak olarak sürdürdüğünü söyleyen Uğur Özen, ‘Uzunyuva’ markasıyla günde 80 ton zeytin işleme kapasitesine sahip olduklarını belirtti.
#İzmirDil eğitimi için gittiği Londra’da, İtalyan bir gurmenin zeytinyağının önemini anlattığı hikaye Nasibe Karataş’ı çok heyecanlandırmış. Çocukluğu zeytinliklerde geçen Karataş da hemen kendi hikayesi için çalışmaya başlamış. Katar’a gerçekleştirdiği bir ziyarette, “Market raflarında neden Milas zeytinyağı da olmasın?” fikriyle ilk adımı atmış. Ve ‘Nasibi Zeytinyağı’ markasıyla sektöre giriş yapmış.
#İzmirZeynep Delen Nircan, Patricia O’Hara ve Richard Blatchly’nin beraber yazdıkları ‘Zeytinlikten Sofraya Zeytinyağının Hikâyesi’, bir tohumun fideye, ağaca, zeytin danesinin zeytinyağına dönüşümünü bütün detaylarıyla anlatıyor. Zeytin ve zeytinyağıyla ilgilenen pek çok insan için bir referans, bir başucu kitabı.
#Zeytinlikten Sofraya Zeytinyağının HikayesiHafta başında şef Jale Balcı organizasyonuyla zeytinyağı uzmanı Birsen Can Pehlivan, zeytinyağı üreticisi Kübra Güler ve artisanal ekmekçi Serpil Onaran’la bir araya geldik. Hem bilgilendik, hem de sağlıklı ürünlerle lezzetli bir gece yaşadık. Bugün her biri işini tutkuyla yapan bu dört kadından söz etmek istiyorum. Önce, 25 yıllık meslek yaşamının son 20 yılında sadece zeytinyağı üzerine çalışan Birsen Can Pehlivan.
#Müge Akgünİstanbul ilçelerinde yaşayan vatandaşlar bölgelerindeki elektrik kesintilerinin nedenini ve elektriklerin ne zaman geleceğini merak ediyorlar. Konu hakkında elektrik dağıtım şirketlerinin paylaştığı listelere göre 14 Kasım Perşembe günü elektrik kesintilerinin programı belirlendi. İşte ilçe ilçe elektrik kesinti program listesi
#Elektrik KesintisiAYVALIK Ticaret Odası Başkanı Mustafa Büyükçıvgın’ın davetiyle gittiğim “15. Uluslararası Zeytin Hasat Festivali”nden dönerken başkanlığını Ümmühan Tibet’in yürüttüğü Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) “Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Resmi Heyet Raporu”nu okudum.
#YazarlarTürkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, 10 yıldan bu yana üretilen çevre dostu zeytin çekirdeği Yunanistan’a ihraç edilmeye başlandı. Burhaniye Tariş Zeytinyağı Fabrikasında zeytinin işlenmesi sırasında ayrılan zeytin çekirdeği aranan kalorifer yakıtı olurken, yurdun değişik yerlerine giden çekirdek şimdi de Yunanistan’a ihraç edilmeye başlandı.
#YunanistanPROJESİ, patenti, tasarımı, makalesi, üretimi olmayan, bilgi edinmeden fikir yürüten, 300 kelimeyle düşünüp/konuşup/yazan, bilimden, kültürden, sanattan, şiirden, tiyatrodan kaçan, TV’lerden bazı zırvaları izleyerek kültürlü olacağını sanan, topçu-popçu peşinde koşan, her yıl salak telefonunu değiştiren, kitaba elini sürmeyen, sadece fast food zehirlerini tüketerek şişen, elini ayağını nereye koyacağını bilemeyen abullabut toraman kitlesi her geçen gün artıyor...
#Yazarlar