Günümüzde kilo vermeye çalışan, spor yapan veya temelde sağlıklı beslenmeye çalışan herkes yağ ve karbonhidrat tüketimini azaltmaya çalışıyor. Yağdan ve karbonhidratlardan uzak durmak demek ise maalesef lezzetli yemeklerden ve muhteşem tatlılardan uzak durmak anlamına geliyor. Ancak tariflerdeki birkaç malzemeyi daha sağlıklı başka malzemeler ile değiştirerek yine de lezzetli yemek ve tatlılar yapabilirsiniz. Şeker yerine kuru veya taze meyveler, buğday unu yerine badem unu veya Hindistan cevizi unu, katı yağlar yerine az miktarda ancak kaliteli bir zeytinyağı kullanabilirsiniz. İşte size şekersiz, unsuz ve yağsız pratik tarifler.
#Diyet TariflerBalık çok sağlıklı ve çok lezzetli bir protein kaynağı. Özellikle sonbahar ve kış aylarında tezgahları süsleyen taze balıkları yemeye doyamıyoruz. Ancak balığın hem besin değerini kaybetmemesi, hem de lezzetinin katlanması için pişirme tekniğine çok dikkat etmek gerekiyor. Zira her balığı aynı şekilde, pişirmek mümkün değil. Yanlış pişirme tekniği balığın yapısını ve tadını bozuyor, kalorisini artırıyor, sağlıklı bir öğün olmaktan çıkmasına neden oluyor. Bütün bunları göz önüne alarak sizin için “Hangi balık nasıl pişirilmeli?” sorusuna yanıt olabilecek bir rehber hazırladık. Mutlaka bir göz atın.
#Hangi Balık Nasıl PişirilmeliKedi ve köpeklerimizin damak tadına da hitap edecek, zengin içerikli mamaları evde de yapmak mümkün. Veteriner hekim Dr. Haluk Çepoğlu patili dostlarımıza özel tarifler hazırladı. Veteriner hekim Yeter Öcal da ev yapımı mamalara eklenmesi gereken takviyeleri ve onları yeni lezzetlere nasıl alıştırabileceğimizi anlattı.
#Evcil HayvanlarMeze yapmayı da çok severim, yemeyi de... Meze yenen sofrada uzun uzun oturulur, sohbetle hemhal olunur. Size bugünlerde çok sık hazırladıklarımı anlatacağım. Patlıcan sevenlerin bayılacağını düşündüğüm bu tatları buğulama levrek ve ızgara sebzelerle sunabilirsiniz.
#Yumurtalı BabaganuçMetro Türkiye ‘Benim İşim, Benim Mutfağım’ projesiyle Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da Türk mutfak kültürünü yaşatan ancak Kahramanmaraş depremleri nedeniyle hasar gören restoranlara ev sahipliği yapıyor. Bu restoranlar Gastronometro’da iftar davetleri düzenliyor, gelirin tamamıysa kendilerine kalıyor.
#Metro TürkiyeMetro Türkiye depremzede çiftçilere destek amacıyla bölgeden temin ettiği ürün miktarını sezon sonuna kadar arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Mağazalarında bulabileceğimiz ürünler arasına Hatay’dan Arsuz limonu, beyaz balkabağı, Kırıkhan havucu, lahanası ve marulundan sonra Arsuz tatlı patatesi ve Kırıkhan siyah havucu da eklendi.
#MetroYılbaşı alışverişine çıkmadan önce, seçtiğim sağlıklı yemeklere uygun bir liste yaparım. Menüde daha az kalorili tatlara öncelik veririm. Kuru üzümlü salatadan kekikli hindiye, kapya biberli pilavdan fırında balkabağına bu özel gece için nefis önerilerim var.
#Yılbaşı AlışverişiDünya çapında üne sahip olan Türk kahvesinin tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Ev hanımlarının yorgunluk ilacı, çalışanların molası, kız isteme merasimlerinin vazgeçilmezidir! ‘Kırk yıl hatırı’ olan Türk kahvesinin yağ yakımında da büyük etkisi vardır. İşte Türk kahvesinin 6 faydası...
#KahveHamilelik anne adayları için belirli bir zamanı içeren bir süreçtir. Bu süreç içerisinde hamile olan kadınlar mide bulantısı, bel ağrısı, kramplar, iştahsızlık, aşerme gibi bazı etkileri geçici bir süre yaşayabilmektedir. Hamileliğin etkilerinden bir tanesi de mide ekşimesidir. Mide ekşimesi sadece hamile olan kadınları değil bu durumu yaşayan tüm insanları rahatsız edebilir. Bu rahatsızlıktan dolayı da mide ekşimesi yaşayan bireyler bu durumda nasıl başa çıkacaklarını araştırır. Hamilelikte mide ekşimesi neden olur, nasıl geçer, gebelikte mide ekşimesine iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemler nelerdir detayları ile derledik.
Sağlıklı atıştırmalıkların başında gelen yiyeceklerden biri de patlamış mısır olmaktadır. bu atıştırmalığın sağlıklı olarak kabul edilmesi için gereken hususlar bulunmaktadır. Bunlardan biri az yağ ile hazırlanması ikincisi tuz oranının fazla olmaması olarak belirtilmektedir. Yağ oranı fazla olduğu taktirde sivilce oluşumunu desteklediği ifade edilmektedir. Peki, patlamış mısır sivilce yapar mı? Yağsız ve tuzsuz patlamış mısır yemek sivilce çıkarır mı? İşte, patlamış mısırın cilt sağlığı üzerindeki etkisi hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Balık çeşitleri; deniz canlıları içerisinde en çok araştırılan ve merak edilen canlı çeşitleridir. Her balık, kendine özgü olan özellikleriyle merak uyandırmaktadır. Bu balık çeşitleri içerisinde Tilapia balığı da yer almaktadır. Tüketilebilen ancak tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken bir balık olan Tilapia balığı hakkında bilgi vermek okurlara yardımcı olacaktır. Peki tilapia balığı nedir, nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Tilapia balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.
Küçükken hiç sevmezdim ama artık sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak görüyorum... Tok kalmak isteyen, benim gibi lahanayla barışsın! Turşusu çok güzel bir probiyotiktir, sadece dolması değil kısırı da çok güzel olur. Kırmızı lahana narenciyeli salatalara müthiş yakışır. Brüksel lahanasınıysa sarımsaklı yoğurt ve pulbiberle denemenizi öneririm çünkü enfes oluyor!
#LahanaMide üşütmesi zaman zaman herkesin başına gelebilen bir sorundur. Halk arasında mide üşütmesi olarak bilinen bu rahatsızlık, tıp dilinde 'Gastroentrit' şeklinde adlandırılır. Mide üşütmesi yalnızca mideyi değil bağırsakları da etkileeyek ishale de neden olabilir. Mide üşütmesine iyi gelen yiyecek ve içecekler ile doğal bitkisel yollarla evde sorunu gidermek mümkün. Peki mide üşütmesi nasıl geçer? Evde mide üşütmesine ne iyi gelir? Mide bulantısı ve üşütmesi nasıl giderilir? Mide üşütmesi ve ishale ne iyi gelir? İşte evde mide üşütmesini doğal ve bitkisel yollarla en çabuk ne gideren öneriler...
#Mide ÜşütmesiGöbek bölgesinde biriken yağlar zamanla can sıkıcı bir hal alıyor. Hem görünüm hem de sağlık açısından pek çok insan göbeklerindeki bu istenmeyen yağ artışlarından şikayetçi. Bu yağlardan kurtulmanın ise zor olduğu genel olarak benimseniyor. Oysaki etkili göbek eritme yöntemleri ile bu yağlardan kurtulmak mümkün. Nasıl mı? Merak edenlere özel göbek kürü nedir ve nasıl yapılır? Göbek kürü faydaları ve tarifi konuları hakkında detayları derledik.
Kış mevsiminin gelmesiyle yeniden hayatımıza giren virüsler, bakteriler ve alerjen hastalıklar sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Özellikle pandemi nedeniyle evlerimizden dışarı çıkamadığımız, temiz ve sıcak havaya ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, vakit geçirmek için yeni aktivite arayışlarına giriyoruz. Yemek pişirmek gibi... Peki yemek pişirmenin iç mekan hava kalitesine etkisinin ne kadar farkındayız?
#DysonYaprakların hafiften kızarmaya başladığı, doğanın dinginleştiği eylül ayı Doğu Karadeniz’in de en az yağış aldığı, havanın açık olduğu dönem. Üstelik çay ve bal gibi ürünlerin de hasat sonu... Bölgenin bu fotojenik dönemini yerel tatlarla taçlandırmak isteyenler için muhlamadan çeşit çeşit pideye peşine düşülmesi gereken lezzetleri sıraladık.
#SeyahatNe alaka, demeyin. Domates, mutfağımıza 19’uncu yüzyılda girmiş. Önceden adını, tadını bilmediğimiz domatesi bir anda baş tacı yapmış, her yemekte kullanmaya başlamışız. Acaba, üretimi ziyadesiyle artan avokadoyu da bundan bir asır sonra geleneksel malzememiz yapar mıyız?
#YazarMalum, kahvaltımızın şanı dünyaca biliniyor. Biz de dillere destan bu ‘öğün’ü asırlardır kültürümüzün bir parçasıymış sanıyoruz! Oysa durum hiç de bildiğimiz gibi değil. Gelin tarihiyle, gelişimiyle ve zengin içeriğiyle bu hafta kahvaltı kültürümüzü ‘masa’ya yatıralım.
#YemeFitoterapi uzmanı ve Milliyet yazarı Dr. Ümit Aktaş, yeni kitabı ‘Yaşam Sevinci’yle huzurlarınızda. Sağlıklı yaşamı bir hayal olmaktan çıkarıp gündelik hayatın bir parçası yapmanın yollarını tarif eden Aktaş, kitabında zararlı olanı şifalı olanla değiştirmek için neler yapabileceğimizi de anlatıyor.
#Fitoterapi6. ay itibariyle başlayan ek gıda döneminde yoğurt, sebze püreleri, yumurta sarısı ve mevsiminde, bebeğe uygun meyveleri 3 gün kuralına göre denedikten sonra herhangi bir sorun yaşanmadıysa peynir, et, balık ve kuru baklagile geçilebilir. Bu gıdaları 7- 8 ay aralığında vermek en doğrusu. Daha önceki yazımda detaylıca belirttiğim gibi her yeni gıda, 3 gün kuralına göre verilmeli. Bu dönemde başlangıçta yine en fazla 1-2 yemek kaşığı ile başlayıp, 125 ml olana kadar yavaş yavaş artırarak verilmelidir.
#Ek GıdaDünyaca ünlü doktor Mehmet Öz, Şanlıurfa'nın geleneksel yemeği boraniyi yere göğe sığdıramadı. Öz, et tüketmek istemeyenlerin de borani yapabileceğini söyledi. İşte Mehmet Öz’ün ‘ömür uzatır’ dediği boraninin tarifi ve püf noktaları...
#Mehmet ÖzRamazan kilo verme açısından çok avantajlı bir dönemken, yanlış beslenmemiz sebebiyle sağlıksız şekilde kilo verimi veya aksine kilo alımı görebiliyoruz. Sağlıksız kilo vermekten kastım da, metabolizmamızın hızlanmasında rol alan, temel yapıtaşımız olan kaslarımızdaki kayıplar. Verilen kilonun kastan, yağdan, sudan gidip gitmediği sağlığımız üzerinde büyük rol oynar.
#İftarda Ne YemeliÜlkemizde de son yıllarda kullanımı yaygınlaşan yulaf ezmesi, dünyadaki en sağlıklı tahıllar arasındadır. Hem tatlı hem de tuzlu tariflerin içerisinde kullanabileceğiniz yulaf ezmesi, önemli bir vitamin, mineral, lif ve antioksidan kaynağıdır. Peki yulaf ezmesi nasıl yenir? İşte ilk defa kullanacaklar için basit yulaf ezmesi tarifleri!
#Yulaf EzmesiYeni yıl için kendinize koyduğunuz bir beslenme hedefi var mı? Daha çok su içmeniz mi lazım, daha fazla uyumanız mı? Beslenme ve diyet uzmanı Dilara Koçak’ın hazırladığı ‘İyi Yaşam Günlüğü’ sayesinde neyi ne kadar yaptığınızı not edip rutininizi yakın takibe alabilirsiniz. Koçak’la bu işe yarar günlüğü, gelecek yılın beslenme trendlerini ve yılbaşı gecesi hem sağlıklı hem de leziz bir sofra kurmanın ipuçlarını konuştuk.
#Dilara Koçak