Çorbadan tatlıya, hamur işinden salataya neredeyse her yemeğin malzemesi yağlar, doğru tüketildiğinde vazgeçilmez birer sağlık deposu.Pişirme tekniğine göre doğru yağ türünü seçmek ise en önemli nokta. Peki en sağlıklı yağ hangisi? Hangi yağı ne için kullanmalıyız? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkDoymuş yağ, doymamış tekli ve çoklu yağ gibi birçok ifadeyi eminin sizler de sık sık duyuyorsunuzdur. Tabii yediğimiz hemen hemen her yemekte bu yağlardan birinin kullanılıyor olması da konunun her zaman merak edilmesinin ana nedeni... Eğer siz de “Hangi yağları tüketmeliyiz?”, “Katı yağları hayatımızdan çıkarmamız mı gerekiyor?”, “Sağlıklı yağlar, hangi besinlerde bulunur?” ve “En tehlikeli yağ hangisi?” gibi soruların cevabını merak edenlerdenseniz, doğru yerde olduğunuzu söyleyebilirim. Şimdi gelin hep birlikte vücudumuzun en önemli enerji kaynağı olan yağların sağlığımıza olan etkilerini birlikte inceleyelim.
#SağlıkGÜNÜMÜZÜN en önemli sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkan hastalıkların başında karaciğer yağlanması geliyor. Pandemi sürecinde hareketsizlik, stres ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerle kilo alan kişilerde karaciğer yağlanması da arttı. Vücut için önemli görevleri olan karaciğer, zararlı maddelerin kandan süzülmesi gibi faaliyetleri yerine getiriyor. Fakat, karaciğer dikkat edilmediğinde alkol, stres, obezite gibi çeşitli nedenlerle yağlanarak eski etkisini sürdüremeyebiliyor.
#1Bitkisel olarak pek çok faydalı yağ vardır. Paçuli yağı da en fazla tercih edilen yağlar arasında yer almaktadır. Paçuli yağı faydaları ile ön plana çıkan bir yağdır. Hastalıkları bitkisel yollardan tedavi etmek isteyen kişiler Paçuli yağı aracılığı ile bitkisel tedavi metotlarından yararlanmaktadırlar. Son yıllarda ise Paçuli yağı internette araştırılan bir bitkisel yağ olmuştur. Peki Paçuli yağı nedir? Paçuli yağı neye iyi gelmektedir? Paçuli yağı sahip olduğu besin değerleri nelerdir? Paçuli yağı hangi hastalıkları iyileştirir? İşte Paçuli yağı ile ilgili her şey.
#Paçuli Yağı NedirMeme kanseri kadınlarda görülen en yaygın kanser türüdür. Birçok faktör meme kanserinde risk oluşturabilir. Genetik faktörler kadar çevresel faktörler de meme kanserinde önemli rol oynamaktadır. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Çitgez, meme kanserinde dikkat edilmesi gereken konulardan birinin beslenme olduğunu söylüyor. Çitgez, “Yapılan araştırmalarda beslenme düzeninin ve obezitenin meme kanseri riskini ve sağkalımı önemli ölçüde etkiliyor” diyor.
#Meme KanseriHer bireyin sağlıklı ve dengeli beslenmesi, sağlıklı bir yaşam için gerekliliktir. Beslenmenin ve yaşam tarzının gebelik üzerine etkileri günümüzde net olarak bilinmektedir. Bu nedenle özellikle gebe olan kadınlar ve gebelik planlayan çiftler için beslenme daha da önemlidir. Tüp bebek tedavisi gören hastalarda tedavi başarısını etkileyen faktörlerden biri de beslenme şeklidir. Aşağıda kısırlık problemi olan ya da tüp bebek tedavisi gören hastalarının bilmesi gereken beslenmeyle ilgili ipuçlarından bahsedeceğim.
#Tüp BebekKabızlık bağırsak hareketlerinin zor olması, normalden daha az dışkılama olarak tanımlanır. Diğer adı konstipasyondur. Bireyler kabızlık (konstipasyon) ile beraber kendilerini çok huzursuz hissetmekte ve bunun için çeşitli yöntemlere başvurmak zorunda kalabiliyor.
#KabızlıkHalk arasında “sarı nokta hastalığı” diye bilinen yaşa bağlı makula dejenerasyonu gözün retina tabakasıyla ilgili bir sorun. Sarı nokta hastalığının ileri yaş körlüğüne kadar gidebildiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, sarı nokta hastalığına karşı uyarılarda bulundu.
#Sarı NoktaKurban Bayramı’nda et ve yağ tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, “Kısa sürede yoğun miktarda et ve yağ tüketimi, çarpıntı yaparak tansiyon ve kan şekerinde yükselmelere yol açabilir” dedi.
#Kurbanbayrami2020Kurban Bayramı’nda et ve yağ tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Tutal, “Kısa sürede yoğun miktarda et ve yağ tüketimi, çarpıntı yaparak tansiyon ve kan şekerinde yükselmelere yol açabilir” dedi.
#Kurbanbayrami2020Kanser, en önemli sağlık sorunlarından biri... Obezite ile kanser arasında yakın bir ilişki var. Bazı kanser türlerinin nedeni obezite olabilir. Dünya çapında kanserlerin %50’sinin obezite kaynaklı olabileceği düşünülüyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Türker Karabuğa, konuyla ilgili çok önemli bilgiler aktardı.
#KanserYağlar bize kilo aldıran düşmanlarımız olarak bilinir fakat sağlığımız için gerekli besin öğeleridir. Vücut fonksiyonlarımızın yerine getirilmesini sağlar, üstelik Dünya Sağlık Örgütü de günlük enerjinin %25’inin yağlardan gelmesini öneriyor. Fakat bu alacağımız yağların sağlıklı yağ olması gerekiyor. Peki evde yağ tüketimini azaltıp sağlıklı yağları nasıl beslenmemize dahil edebiliriz?
#Yağ YakımıKronik gaz ve şişkinlik şikayeti olan kişilerde çölyak hastalığının akla gelmesi gerektiğini anlatan Gastroenteroloji Uzmanı ve Fitoterapist Doç. Dr. Bülent Yaşar, "Şişkinlik ve gaz şikayetlerine gece uykudan uyandıran karın ağrısı, kilo kaybı, kanama, uzun süren ishal, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik ve kusma eşlik ediyor ise ciddi bir hastalık habercisi olabilir" dedi.
#ŞişkinlikKış mevsiminde azalan aktivite, uzayan geceler ile birlikte geç yenen yemekler, daha çok karbonhidrat ve yağ tüketimi ve azalan su içme ihtiyacına bağlı olarak metabolizmamız yavaşlar. Metabolizmayı canlandırmak için baharatların gücünden yararlanın.
#Baharatların FaydalarıKardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, araştırmalar sonucu uzun yıllar düşük karbonhidrat tüketiminin kalp hastalığı riskini yüzde 20 oranında artırdığını belirtti, "25 bin kişi 10 yıl boyunca takip edildi. Çalışmaya göre kalp hastalıklarından korunmak için günlük karbonhidrat tüketiminin 200 gramın altına düşmemesi gerekiyor” dedi.
#Karbonhidrat Alımı Ne Kadar Olmalı