Vitamin haberleri sayfasında Vitamin hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 12923 Vitamin haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Vitamin sözcüğü Polonyalı biyokimyacı Casimir Funk tarafından 1912'de kullanılmıştır. Vita Latince, hayat demektir, -amin son eki ise amin sözcüğünü kastetmektedir. Zira o dönemde tüm vitaminlerin amin oldukları sanılmaktaydı. Bugün bunun yanlış olduğu bilinmektedir.
Vücudumuz için mutlaka gerekli olan ve vücudumuzdaki katalizör görevli en basit organik maddelerdir .Vitaminler besinlerimizde bulunmadığı zaman, metabolizmada bozukluklara yol açabilirler. Vitaminler vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından oldukça gereklidir.
Daha sağlıklı bir yaşam söz konusu olduğunda hepimiz doğru beslenmenin, ideal oranda egzersiz yapmanın, önerilen sürelerde uyumanın ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın önemli olduğunu biliyoruz. Peki kaçımız bu önerilerin detaylarını biliyor ve/veya bu önerileri tam anlamıyla hayatımıza geçiriyoruz? Sağlıklı beslenme hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımız, en azından sağlıklı beslenme ile ilgili detayları derinlemesine bilmediğimiz, yüzleşmemiş gereken gerçeklerden biri. Bu yazımda erkeklerin beslenmelerine eklemeleri ya da hekim önerileri ile takviye formunda kullanmaları tavsiye edilen vitaminler hakkında bilgi aktaracağım.
#VitaminVİTAMİN sözcüğü “Hayat veren amin” anlamına geliyor. İster B, C, A, ister E, K, ister bir başka vitamin olması fark etmiyor, bu mucize doğal moleküllerin her biri hücre, doku ve organ fonksiyonlarımızın düzgün çalışmasına, bizi hastalıklardan koruyup kollamasına, beden ve ruhumuzun formda, fit ve keyifli kalmasına yardımcı oluyor.
#VİTAMİNHastalıklar mevsim geçişleriyle birlikte, özellikle öksürükle okullarda baş göstermeye başladı. Bağışıklığı güçlendiren besinler hastalıkların başlamasıyla milyonlarca kişi tarafından araştırılıyor. Her kış etkisini farklı şekillerde gösteren gribal enfeksiyonlara karşı vücudumuzun dirençli durması çok önemli. Bağışıklığı güçlendiren besinler, vitaminler ve gıdalar tüketmemiz kış boyunca hastalıklara kalkan oluşturmakta kilit nokta! Peki, bağışıklığı güçlendiren besinler neler? Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? İşte sizler için hazırladığımız kış boyunca ayakta tutacak o mucizevi tarif!
#BağışıklıkUzmanlar özellikle yaz aylarında dışarı çıkmadan önce güneşin zararlı ışınlarından ve cilt kanserinden korunmak için güneş kremi sürülmesini tavsiye ediyor. Ancak güneş, insan sağlığı için pek çok yararı olan D vitamini üretimini de tetikliyor. Peki güneş kremi sürerek zararlı ışınlardan korunurken güneşin faydalarından mahrum mu kalıyoruz? Uzmanlara sorduk...
#Sağlıkİçerdiği su oranının oldukça yüksek, kalorisininse düşük olması kabağı benim için önemli kılan sebeplerden... Tokluk hissinin uzamasına yardımcı; kan basıncını dengeliyor, yüksek tansiyonu düşürmeye katkısı oluyor. Ama biliyorum, vitamin ve mineral açısından da çok zengin bu sebzeyi aranızda sevmeyenler var. Sizi kabakla barıştıracak tariflerimi mutlaka deneyin, fikriniz değişecektir...
#KabakSağlığımıza iyi gelsin diye veya hastalanmamak için pek çoğumuz sık sık vitamin ve gıda takviyesi alıyoruz. Oysa ihtiyacımıza uygun değilse ve uzman danışmanlığında kullanmıyorsak aslında hayatımızı büyük riske atıyoruz. Belki ilk birkaç seferde bir etki göstermeyebilir ama hiç beklemediğimiz bir anda bedelini bize ödetebilir.
#Vitamin'Haftada bir isteyen bile oluyor...' Bu sözler eve serum servisi yapan bir sağlıkçıya ait. Uygulama her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Bağışıklık serumları, vitaminler, ozon iğneleri... Bu çok tartışmalı uygulamayı yapanlarla, yaptıranlarla ve konunun uzmanlarıyla konuştuk...
#Glutatyon SerumPiyasadaki vitaminlerin çoğu ‘Gıda takviyesi’ ya da ‘Tıbbi cihaz’ kategorisinde, Tarım Bakanlığı onayıyla, reçete gerektirmediğinden, marketler ve internette satılıyor. İlaç kategorisinde olmadığı için reklamı da serbest. Belki de bu sebeple özellikle de COVID-19 dönemi ve kışın kapıda olduğu şu günlerde tam bir ‘takviye’, ‘vitamin’ çılgınlığı yaşanıyor. Ama kötü haber! Bu destekler sandığınız kadar masum değil. Fazlası hasta ediyor. Bazılarının düzenli kullanımı bağımlılık bile yapabiliyor. Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile konuştuk.
#VitaminCOVID-19 vakalarının yeniden arttığı bugünlerde çocuklarımızın sağlığını korumaya dikkat etmeliyiz. Vitamin ve mineralleri mümkün olduğunca doğal kaynaklarından temin etmeye çalışmak, takviye gereken durumlardaysa doktor ya da eczacı önerisine başvurmak çok önemli.
#COVID-19Bu hafta mezoterapi uygulamalarından bahsedeceğim. Yaşlanmayla birlikte cildinizde minik kırışıklılar, lekeler oluşabilir. Bu nedenle cildinizi canlandırmak ve daha canlı bir görünüm isteyebilirsiniz. Tüm bunlar için cilt içine ‘mikroenjeksiyon uygulanmasına’ mezoterapi diyoruz. Yaz öncesi mezoterapilere başlamanın tam zamanı...
#Op. Dr. Hasan ÇelikNöroloji Uzmanı Dr. Sevil Tunabayoğlu, kendi kliniğinde hasta kabulüne başladı. 26 yıllık hekimlik deneyimlerini şimdi de kendi kliniğinde hastalarına aktaracak olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Dr. Sevil Tunabayoğlu, “Geniş, ferah ve konforlu bir alanda hastalarımıza daha uzun zaman ayırarak, daha kaliteli sağlık hizmeti verebilmek için klinik açmaya karar verdim” diye konuştu.
#1Küresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkMevsin geçişlerinde soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda artış yaşanıyor. Bu dönemlerde bağışıklık sistemimizi çok daha güçlü tutmamız ve hastalıklara açık kapı bırakmamamız gerekiyor. Peki gripten korunmak için ne yiyip içelim? Nelere dikkat edelim? Diyetisyen Gülçin Işık, gripten korunmak için 9 öneri sıraladı.
#GripsavarVitamin takviyeleri gelişigüzel kullanıldığında faydadan çok zarar verebiliyor. Kulaktan dolma bilgilerle bilinçsizce kullanıldığında karaciğerden böbreğe kadar organlara ciddi hasar verebiliyor! İşte vitamin kullanımı hakkında doğru bildiğimiz o yanlışlar ve uzmanından tavsiyeler...
#Vitamin TakviyeleriSağlıklı görünmenin ilk kuralı sağlıklı bir cilde sahip olmaktan geçiyor. Cilt bakımı ise bunun en önemli ayaklarından biri… Ancak tek unsur bu değil. Doğru zamanda, doğru miktarda besinler tüketerek de cilt güzelliğinize katkıda bulunabilirsiniz. Yayımlanan yeni bir rapora göre, karotenoidlerin cildi daha güzel ve genç gösterdiği ortaya çıktı. Peki cilt bakımına katkıda bulunan ve cildi yenilemeye yardımcı olan besinler hangileri? Bu gıdaları ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Hangi tarifler etkili? Uzman Diyetisyen Büşra Şen ile mercek altına aldık.
#SağlıkYoğurt pek çok insanın günlük beslenme listesinde yer alır, sofralarımızın vaz geçilmezidir, içeriğindeki zengin vitamin ve mineral sayesinde sağlığımız için sayısız faydası vardır. Sağlığa faydalı olduğu bir gerçek ama yoğurtla ilgili öyle şeyler duyuyoruz ki ‘gerçekten doğru mu acaba’ diye sorgulamadan edemiyoruz. Biz de İç Hastalıkları uzmanı Aytaç Karadağ’la yoğurtla ilgili duyduğumuz efsaneleri ve gerçekleri konuştuk
#YoğurtPepino, kavuna benzeyen görümüyle dikkat çeken meyvelerden biri. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle de sağlığa faydalı. Türkiye'de de yetiştirilen pepino meyvesinin nasıl yendiği de merak ediliyor. Peki pepino nedir, nerede yetişir? Pepino nasıl yenir? İşte pepino meyvesinin faydaları
#Pepino NedirBilinen birçok farklı balık türü bulunmaktadır. Her balık ise kendine özgü bir takım özelliklere sahip olarak bilinmektedir. Sevilerek tüketilen balıklar arasında lagos balığı da yer almaktadır. Lagos balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Lagos balığı faydaları ve özellikleri nelerdir? Lagos balığı ile ilgili merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
Deniz ürünlerinin besin değeri bakımından yaşamımızdaki yeri büyüktür. Özellikle de balık tüketimi bazı vitamin, mineral ve besinlerin insan vücuduna alınmasında katkısı eşsizdir. Bu sebepten dolayı balık besini tüketimine önem verilmektedir. Sular o kadar geniş alanlardan oluşmakta ki içerisinde birbirinden farklı canlıyı barındırmaktadır. Bu canlılardan bazılarını süs balığı olarak akvaryumlarda beslesek de bazılarını yiyecek olarak tüketmekteyiz. Melanur balığı nedir, nasıl pişirilir, faydaları nelerdir, zararı var mıdır, özellikleri nelerdir, eti yenir mi, besin değerleri nedir, türleri var mıdır detayları ile derledik.
Balıkların birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Özellikleri nedeni ile ön plana çıkan ton balığının besin değeri çok yüksektir. Ton Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Ton balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
İnsanların düzenli olarak tüketmesi gereken ürünlerin başında balık gelmektedir. Balığın türleri arasında ise birçok seçenek bulmak mümkündür. Bu seçeneklerden biriside palamut balığıdır. Palamut balığını farklı yöntemler ile kolayca pişirebilirsiniz. Palamut balığı nasıl pişirilir? Palamut en güzel fırında mı tavada mı yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Palamut BalığıBalık türleri gerek akvaryumlar için gerekse de insanlar için en önemli besin kaynaklarından biridir. Çünkü balık türleri içeriğinde önemli derecede protein, vitamin, mineral, yağ asidi gibi öğeleri barındırmaktadır. Elbette ki bu besin öğeleri bazı balık türlerinde daha yüksek değerde bazı balık türlerinde ise ona oranla daha düşük değerde olabilmektedir. Sokar balığı nasıl pişirilir, temizlenir, avlanır, faydaları nelerdir, özellikleri nelerdir, besin değerleri nasıldır detayları ile derledik.
Balıkların kendine has özellikleri bulunmaktadır. Özellikle balık tüketileceği zaman balık ile ilgili her türlü detayların bilinmesi gerekmektedir. Gelincik balığı da orijinal balıklardan bir tanesidir. Gelincik Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Gelincik balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kestane mantarı son günlerde çok merak edilen mantar çeşitleri arasında yer alıyor. Beyaz kültür mantar ailesinden olan kestane mantarı yemeklere ayrı bir lezzet katıyor. Peki kestane mantarı nedir, nerede yetişir? İşte kestane mantarı tarifleri…
#Kestane Mantarı NedirSağlıklı beslenmeye önem veren kişilerin tercih ettiği besin türlerinden biri de balık çeşitleri olmaktadır. Balıklar içerdikleri zengin omega 3 sayesinde sıklıkla tüketilmesi gereken yiyeceklerden biri olarak belirtilmektedir. Son zamanlarda uzmanların tüketilmesini özellikle tavsiye ettiği balıklar vücudu birçok hastalığa karşı korumaktadır. Tirsi balığı da bir balık türü olarak insanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir. Peki, Tirsi balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Tirsi balığının faydaları ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Vitamin ve mineral bakımından zengin yiyecekler arayan kişiler için dana dili ideal bir yiyecektir. Dana dilinin oldukça yararlı bir yapısı bulunmaktadır. Bu yüzden çok sayıda kişi dana dili alarak çeşitli şekillerde pişirmektedirler. Dana dili nasıl pişirilir? Dana dili düdüklüde kaç dakikada pişer? Dil sote nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Dana Diliİzmirli esnaf, özellikle kış aylarında yoğun ilgi gören ürünlerden kestaneye karşı uyardı. Yerli ürüne rakip Çin kestanesinin kalitesiz olduğunu belirten esnaf, "Bu kestaneleri ancak pişirince anlarsınız. Tadı yok gibidir. Pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur. Yerli kestanemiz 25-30 TL arasında satılıyor. Çin kestaneleri ise 15-18 TL’ye satılıyor. Ucuz diye Çin kestanesini satın alanlar genellikle pişman oluyor" dedi.
#KestaneHerkesin damak zevkine uygun birbirinden lezzetli yemekler yapılabilir. Maş fasulyesi az bilinmesine rağmen oldukça lezzetli bakliyatlar arasında yer almaktadır. Maş fasulyesi nasıl haşlanır? Maş fasulyesi ıslatmadan pişer mi, kaç dakikada haşlanır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#FasulyeBoza Osmanlı’dan günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Özellikle geceleri tüketilmesi bir nevi gelenek haline gelen boza, fermente bir içecek olduğundan oldukça da faydalıdır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bağışıklık dostu fermente içeceklere ilginin de artmasıyla daha da popüler bir hale gelen boza evde de yapılabilir. Sizin için evde boza yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını araştırdık ve bir boza tarifi hazırladık. Afiyet olsun…
#Boza Nasıl YapılırAlzheimer teşhisinde yeni tanı yöntemleri tartışmaya neden oldu. ABD merkezli Alzheimer Derneği'nin planına göre, hastalığın tanımı ‘hiçbir bilişsel veya hafıza sorunu olmayan’ milyonlarca insanı kapsayacak şekilde genişletilebilir. Bu da ‘sağlıklı’ insanlara da tanı konabilir anlamına geliyor. Peki bu nasıl oluyor? Alzheimer'da teşhis riskini Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Özgür Yalın hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık