Vejetaryen haberleri sayfasında Vejetaryen hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1637 Vejetaryen haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Fransa’da hükümet daha önce askıya alınan bitki bazlı ürünlere etli gıdaya ait isimlerin kullanılmasını yasaklayan kanunu güncelledi. Buna göre biftek, sosis, jambon gibi 21 protein bazlı ürünü tanımlayan ismin bitki bazlı gıdalarda kullanılması yasak olacak.
#AVRUPADAN HABERÖğünlerinize çeşitli sebzelerin dahil edilmesinin sağlığa birçok faydası olduğunu söylememize gerek bile yoktur sanırım. Annelerin yıllardır çocuklarına her gün sebze tüketmeleri gerektiklerini söylemelerinin de budur aslında. Sebzeler; vitaminler, potasyum, folik asit ve diyet lifi dahil olmak üzere vücut için gerekli olan besinler açısından oldukça zengindir. Elbette doğru şekillerde kullanılabilirse… Sizler için aşağıda, sebze yemeği hazırlamanın inceliklerinden ve en çok yapılan hatalardan bahsedeceğiz. İşte sebzeleri pişirirken en çok yapılan hatalar…
#Sebze TüketimiGlasgow Üniversitesi’nden uzmanların geçen hafta düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi’nde sundukları araştırma, vejetaryenlerin et yiyenlere oranla daha sağlıklı biyogöstergelere sahip olduğunu ortaya koydu. Peki, sağlık için et tüketmemek şart mı? Vejetaryen, vegan yaşam tarzını benimserken nelere dikkat etmeli?
#VejetaryenSon yıllarda vegan-vejetaryen diyetlere olan ilgi artmıştır. Vejetaryen beslenme hiçbir et, kümes hayvanı, balık, kabuklu deniz ürünü gibi hayvansal besinleri tüketmemeyi ifade ederken veganlık ise hayvan kaynaklı tüm besinlerden arındırılmış bir diyeti, hayvanlardan elde edilmiş giyecekleri veya başka herhangi bir amaç için her türlü hayvan sömürüsünü dışlamaya çalışan bir yaşam biçimi olarak tanımlanır.
#Vegan BeslenmeVejetaryen ve vegan beslenme, başta obezite olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına karşı olumlu etkiler göstermekle birlikte, metabolizmamız için elzem olan bazı mikro besin ögelerinin yeterli düzeyde alınmasını zorlaştırıyor. Diyetisyen M. Berrin Ak, vejetaryen ve veganlara özel sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
#VejetaryenSoya sütü, genellikle et tüketimi yapmayan vejeteryanların sıkça tükettiği ürünler arasında yer alıyor. Tofu adı verilen bir ürünü ortaya çıkaran soya sütü, vejeteryanlar tarafından et ürünlerine ikame olarak kullanılıyor. Bir çeşit peynir olarak nitelendirmenin mümkün olduğu Tofu, besin değeri dolayısıyla soya sütünden yapılan vejeteryanların tercih ettiği gıda ürünüdür. İşte, Tofu hakkında bazı detaylar
#TofuVejetaryenlik ve vegan diyetler sağlık, hayvanları koruma ve ekolojik nedenlerden dolayı ülkemizde de giderek daha popüler hale gelmeye başladı. Kısa dönemlik uygulanabilecek bir diyetten çok bir yaşam tarzını ve kültürünü ifade eder Vejetaryenlik. Peki, Vejetaryenliğin sağlığımız üzerindeki etkileri neler? Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Gizem Gök, konuyla ilgili merak edilenlere açıklık getiriyor.
#Beslenmeİzmir’de aradığınız tüm lezzetleri bulmak mümkün. Çarşıyı şöyle bir gezip lezzet turu atabilir, İzmir’in o geleneksel lezzetlerini tadabilirsiniz. Ancak bir vegan ya da vejetaryenseniz hayat o kadar da kolay değildir. “Bunda et suyu var mı? Şunda tereyağı var mı?” diye sormaktan ne yediğinizi ne de gezdiğinizi anlarsınız. İşte size bu sorunları ortadan kaldıracak İzmir’e gider gitmez gönül rahatlığıyla uğrayabileceğiniz vegan ve vejetaryen mekânlar…
#Vegan BeslenmeVejetaryen olmak birçok lezzetli yiyecekten mahrum kalmak gibi algılanıyor. Oysa gerçek öyle değil. Vejetaryenler de etsiz birçok seçenek sayesinde damak tadını arşa çıkaracak lezzetlere sahip. Birbirinden güzel etsiz dürüm seçenekleri bunlardan sadece birkaçı...
#VejetaryenGıdaların besin değerlerini arttırıyor, kompleks lezzetler yaratırken sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Fermantasyonu turşuyla sınırlamayın. Peynir ve et yerine geçen alternatif ürünlerin yapımında oynadığı kilit rollerle vegan ve vejetaryen mutfakların da yıldızı.
#Fermantasyon26 Mart’ta Unilever Food Solutions’ın (UFS) Hollanda’daki Gıda İnovasyon Merkezi Hive’de yapılan ‘Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun sonuçlarının açıklandığı lansmana OD Urla’nın şefi Osman Sezener’le birlikte UFS Türkiye Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Pazarlama Lideri Didem Molay Sevin’in davetiyle katıldık.
#Müge AkgünKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkHardal aslen bir bitkidir. Turpgiller familyasından olan bu bitki acı ve aynı zamanda keskin bir tada sahiptir. Hardal ek malzeme olarak iki farklı şekilde kullanılır. Birincisi tohumların sos yapılmasıdır, ikincisi ise baharat karışımlarına eklenmesidir. Birden fazla çeşidi bulunan hardalın, çeşitlerine göre tatları değişmektedir. Peki, yemek yaparken hardalı nasıl kullanmalıyız? İşte bu konu hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda anlatacağız...
#HardalSüpergıdalara meraklı olanlar natto'nun adını mutlaka duymuştur. Öte yandan geçtiğimiz yıl İsveç'in Malmö şehrinde açılan İğrenç Yiyecekler Müzesi'ni ziyaret eden ya da en azından medyada haberlerini görenler de natto'yu duymuştur. Peki nedir bu "iğrenç" süpergıda?
#NattoVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#BitkiTabii ki Türkiye’deyiz ve yarın ne olacağını bilemediğimiz bir dönem yaşıyoruz. Ancak genel olarak sürdürülebilirlik, teknoloji, deneyim odaklı yaklaşımlar ve sağlık bilinci gibi temel faktörlerin ön planda olması benim bu seneki trend tahminlerim. Bakalım kaçı tutacak...
#SOMER SİVRİOĞLUSevgili okurlar... Bu hafta karşınıza dolu dolu bir Sri Lanka Turu ile geldim. Gördüklerimi, deneyimlediklerimi sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.Evet, geçtiğimiz haftalarda rotamı; filleri, tapınakları, çay ve baharat bahçeleri,tropik plajları ve bol baharatlı yemekleriyle beni etkisi altına alan Sri Lanka’ya çevirdim. Bu doğa harikası ülkeye seyahat etme şansım doğunca, size de kısa bir Sri Lanka rotası çıkardım.
#Hindistan Cevizi EkmeğiSevdiğiniz canlıyla aynı evi paylaşmak mutluluğun yanında kurallar da getiriyor. Birlikte yaşamanın belli sorumlulukları var. 14 Şubat öncesi ‘tüylü aşklarımız’la huzurlu ve sağlıklı bir hayat sürmek için yapmamız ve yapmamamız gerekenleri bir hatırlayalım istedik...
#Itır IlgazHalsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, saç dökülmesi ve tırnaklarda kolay kırılma gibi belirtiler yaşıyorsanız o zaman dikkat! Çünkü vücudunuz demir rezervlerinin azaldığının alarmını veriyor olabilir. Demir eksikliği, toplumumuzda basit bir sorun gibi görülüyor olabilir. Ama işin gerçeği başka. Çünkü demir minerali, vücudumuzda hayati bir role sahip...
#Buğra BuyrukçuMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ TezerYurtdışı seyahatleri farklı yaşam tarzı, dil bariyeri, altyapı sistemleri ve kültürel farklılıklar nedeniyle sürprizlerle doludur... Özellikle ilk kez gidilen ülkelerde her şeyi iki kez kontrol etmekte fayda var. Neyse ki seyahatleri kolaylaştıran ve daha iyi organize olmamızı sağlayan birçok uygulama bulabilirsiniz. İşte her rotada faydalı olabilecek, herkese gerekli seyahat uygulamaları...
#Umut Fırat EroğluYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiYükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gastronomi Enstitüsü’nün nasıl bir yapıda olması gerektiğini tartışmak, ortak bir vizyon belirleyebilmek üzere 26 Aralık Salı günü Millet Kütüphanesi Sergi Salonu’nda düzenlenen çalıştaya katıldım.
#Gastronomi EnstitüsüVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Karamelize soğana pekmez katabilir, dilediğimiz eti çektirerek iyi bir tuz ve karabiberle enfes köfteler hazırlayabiliriz. Peynirli sosa renk vermek için zerdeçal kullanabilir, Bergama tulumuyla tadını derinleştirebiliriz. Banko Burger’in kurucu şefi Bora Bozankaya’dan evde burger yapımında ustalaşmak isteyenler için öneriler topladık. Şef Sinan Büdeyri’den de hem klasik hem vegan burgerin tariflerini aldık.
#Burger