Karadeniz Holding enerji, turizm, mega yat işletmeciliği, uluslararası ticaret ve yatırım alanlarında faaliyet gösteren, kökleri 1948’e kadar uzanan bir grup… Mayo markası Kyo My Friend’i alarak perakende alanına üç yıl önce girdi. Yönetim Kurulu Üyesi Fatoş Karadeniz ilk kez röportaj vermeyi kabul etti
Türkiye’de en çok istihdam yaratan 13’üncü, İSO’nun en büyük 500 sıralamasında ise 157’nci sırada yer alan toplu yemek şirketi Sofra Grubu’nun Genel Müdürü Yaşar Büyükçetin “Kriz istisnasız tüm sektörleri etkiledi. Krizin nabzını tutuyoruz. Aralıkta ekonomi burnunu kaldırdı. Son 3-4 aydır yüzde 5 artış var” dedi.
Bir mutfak yarışması için ‘milli mesele’ demem abartı gelmesin sakın. Takımlarını destekleyen yüzlerce coşkulu taraftar, devletlerinin bu yarışma için yaptığı milyon euro’luk yatırımlar, yarışma alanındaki malzeme dolu kocaman TIR’lar… Geçen hafta finallerine katıldığım Bocuse d’Or izlenimlerimi yazdım.
#Ebru ErkeRamazan ayında iftar rezervasyonları, Ramazan ayı dışında da kahvaltı ya da akşam yemeği rezervasyonları işletmeler için bir risk taşıyor. Çünkü rezervasyon yaptıran ve bilgi vermeden mekâna gelmeyen müşterilerin sayısı oldukça fazla. Bazı işletmeler bu durumun önüne geçmek için ön ödeme alsa da bu uygulama henüz yaygınlaşmamış durumda. İşletmelerde rezervasyon ücreti konusunu konuştuğum Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, “Konu hakkında çalışıyoruz, yüzde 50 ön ödeme planlıyoruz” dedi. İşte tüm detaylar...
#Rezervasyon ÜcretiDünya da birçok farklı yerin kendine ait değişik özellikleri bulunmaktadır. Ülkemiz de kendi içerisinde çok farklı kültürel özellikleri ve çeşitliliği bulunan bir ülke konumundadır. Her bölgesinin, hatta her ilinin ve bazen ilçelerinin de kendine ait farklı tür de bazı özellikleri bulunur. Yemek kültürü de bölgeden bölgeye farklılaşan bir kültür çeşididir. Ülkemizin doğu bölgesinde yer alan Hakkari ilinin de kendisine ait farklı bir yemek kültürü vardır. Ülkemizde yemekleri çok sevilen bir ildir. Hakkari yemekleri isimleri nelerdir? En lezzetli Hakkari yemekleri nelerdir? Hakkari'ye giden insanlar orada neler yiyebilir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
#Hakkari YemekleriTürk mutfağı; gerek lezzeti gerekse besleyiciliği açısından Anadolu’nun yanı sıra diğer coğrafyalarda da beğeni kazanmış, dünyanın önde gelen mutfak kültürlerinden biri haline gelmiştir. Dolayısıyla bu topraklardan çıkan ve ünü dünyaya yayılan onlarca lezzetten söz edilebilir. Bunların içinde en dikkat çekenleri ise en meşhur Türk yemekleri listemizde bulabilirsiniz.
#Türk YemekleriSevgili okurlar... Bu hafta karşınıza dolu dolu bir Sri Lanka Turu ile geldim. Gördüklerimi, deneyimlediklerimi sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.Evet, geçtiğimiz haftalarda rotamı; filleri, tapınakları, çay ve baharat bahçeleri,tropik plajları ve bol baharatlı yemekleriyle beni etkisi altına alan Sri Lanka’ya çevirdim. Bu doğa harikası ülkeye seyahat etme şansım doğunca, size de kısa bir Sri Lanka rotası çıkardım.
#Hindistan Cevizi EkmeğiGeçtiğimiz günlerde serpme kahvaltıya giden bir kadının kalan yiyecekleri saklama kaplarına koyup yanında götürmesi sosyal medyada gündem olmuştu. Kısa bir süre sonra benzer bir olay daha yaşandı. Eşi ile yemeğe çıkan kadın, kalan yemeği yanında getirdiği saklama kabına koydu. Eşinin dahi kendisini anlamadığını söyleyen kadın, “Garsonlar bana garip garip bakıyor, eşim bile. Asıl ayıp olan kalan yemeği yanımda getirdiğim kutuya koymak değil, ayıp olan yemeği çöpe atmaktır" dedi. Peki artan yemeği yanına almak ayıp mı değil mi? Bakın insanlar bu konuda neler söylüyor…
#Yemeği Yanına AlmakBazıları bir arkadaşıyla yola çıkıyor, bazıları daha kalabalık... Kimileri de sosyal medyada oluşturulan seyahat gruplarında kendine yol arkadaşı buluyor. Geziyor, başka kültürleri keşfetmek istiyorlar. Seyahatsever kadınlarla ‘kız kıza seyahat’in güzelliklerini konuştuk.
#Necla BAYRAKTARGeleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaGastronomide sürdürülebilirlik denince akla hemen atıksız ilkesi gelebilir ama bu aslında aynı kalitede ürün devamlılığının sağlanması anlamına da geliyor. Yani üreticinin ürününe sahip çıkması gerekiyor. Peki, üretici ürününe ne zaman sahip çıkar? Yaptığı işin kıymeti bilindiği, ürününü satıp para kazanabildiği zaman. Tıpkı İtalya örneğinde olduğu gibi...
#Ebru ErkeTHY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat 2033 hedeflerini anlattı. 813 uçaklık bir filo ve yılda 171 milyon yolcu heyecanını paylaştı. Hedeflerinin 3.9 milyon ton kargo kapasitesine ulaşmak ve 144 milyar dolarlık ekonomik katkı yaratmak olduğunu belirten Bolat, “150 binden fazla çalışanımızla gelirimizi 52.2 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
#THY