Dünya Sağlık Örgütü, bir kişinin günlük tuz tüketiminin 5 gram ve altında olmasını önermesine karşın Türkiye’de günlük tuz tüketimi ortalama 18 gram civarındadır. İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#Tuz Ne Kadar TüketilmeliEvde veya sinemada film izlerken keyifle tükettiğimiz patlamış mısırın sağlıklı atıştırmalıklardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Tabii yağsız ve tuzsuz yöntemlerle hazırlandığı takdirde! Peki, filmlerin vazgeçilmezi olan patlamış mısır kilo aldırır mı? Diyette serbest mi? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda, hazırsanız başlayalım...
#MısırYeterli miktarda su tüketmenin insan vücuduna pek çok faydası olduğunu bilmeyen yok. Peki gereğinden fazla su içmenin zararlı olabileceğini biliyor musunuz? 58 yaşındaki ABD’li yıldız oyuncu Brooke Shields, geçtiğimiz günlerde, çok fazla su içtiği için nöbet geçirdiğini açıkladı. “Bir anda ağzım köpürmeye başladı, gözlerim karardı” diyen ünlü oyuncu artık sıvı tüketmekten korktuğunu söyledi. Peki nasıl oluyor da fazla su tüketmek nöbet geçirmeye neden oluyor? Günde kaç litreden fazla su zararlı? İdeal su tüketimi kaç litre olmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYarın 18 Haziran, Dünya Suşi Günü... Asya ülkelerinin mutfaklarına ve özellikle de suşiye gösterilen ilgi ülkemizde her gün katlanarak artıyor. İşin inceliklerini ve evde suşi yapmak isteyenlerin kullanabileceği yöntemleri İnari’nin koordinatör şefi Korhan Gülsoy’dan dinledik...
#Dünya Suşi GünüBeyaz dişler temizliğin simgesidir, öz güvenimizi artırır, estetik bir görünüm sağlar. İşte bu nedenle zamanla sararan dişlerimizi beyazlatmak isteriz. Peki, bu amaçla yapılan beyazlatma işlemleri ne kadar etkili ve sağlıklı? Bilmeden dişlerimize zarar veriyor olabilir miyiz? Uzmanlar yanıtlıyor
#Diş SağlığıSodyum Klorür, günlük hayatta çok sık olarak duyduğumuz terimlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna rağmen pek çok kişi sodyum klorür hakkında net bir bilgi sahibi değildir. Bu sebeple konu hakkında bilgi edinmek isteyenler için Sodyum Klorür nedir, nerelerde kullanılır? Sodyum klorür nasıl elde edilir, sağlığa zararlı mıdır detayları ile derledik.
Öksürük, üst solunum yolu rahatsızlığı veya farklı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Grip ve nezle gibi rahatsızlıklar öksürüğe neden olabileceği gibi farklı nedenlerden dolayı kuru veya balgamlı öksürük de oluşabilir. Öksürüğe iyi gelen bitkisel yiyecek, içecek ve çaylar yardımıyla doğal yollarla çözüm bulunabilir. Peki öksürük neden olur? Kuru öksürük nasıl geçer? Evde öksürüğe ne iyi gelir ? İşte evde kuru öksürüğü hemen kesen bitkisel çözümler
#Öksürüğü Ne GeçirirPerşembe Ramazan Bayramı’nın ilk günü. Bayram, bu yıl da kısıtlamaların gölgesinde geçecek. Ama sofranın tadını ailemizle çıkarabilir, uzaktaki sevdiklerimize çevrimiçi bağlanabiliriz. Tanınmış şefler masalarımıza lezzet katacak menüler ve tarifler verdi. Beslenme uzmanı Elif Nida Zafer’e ramazanda değişen alışkanlıklarımızdan sonra dikkat etmemiz gerekenleri sorduk.
#GazetehaberleriRamazanı hasretle beklememizin nedenlerinden biri de mis gibi kokusu sokakları saran pidedir... İftar sofralarının baş tacı bu lezzeti evde kendiniz de yapabilirsiniz. Glütensiz, tahinli veya yumurtalı... Şefler tariflerini, beslenme ve diyet uzmanı Elif Nida Zafer de tüketirken dikkat etmemiz gerekenleri paylaştı.
#GazetehaberleriYaşlanma sürecinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Dyt. Ramle Düzcan, "Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte beslenme morbidite ve mortaliteyi etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde etkin bir rol oynamaktadır" dedi.
#BeslenmeMenopoz, ergenlik dönemi ile başlayan adet kanamalarının son bulduğu doğal bir süreçtir. Bu dönem kadınlar için oldukça önemlidir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir? Kaç yaşında başlar? Bu süreçte beslenmede nelere dikkat edilmeli? İşte menopoz ile ilgili merak edilenler...
#MenopozKoronavirüs enfeksiyonu nedeniyle evde kaldığımız ve hareketsiz yaşam sürdüğümüz bu dönemde değişen beslenme alışkanlıkları ve yetersiz sıvı pek çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de dayanılmaz ağrı ile belirti veren böbrek taşı… Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Levend Özkan, böbrek taşı oluşumunu engellemek için önerilerde bulundu.
#Böbrek TaşıBesinlerin korunması amacıyla uzun yıllardan beri sevilerek yapılan ve tüketilen turşu, doğru şekilde tüketildiği zaman sağlık içinde oldukça faydalıdır. Peki hangi turşu neye faydalı? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Kimler için sakıncalı olabilir? Diyetisyen Deniz Zünbülcan, turşunun sağlığımıza olan etkilerini detaylı bir şekilde anlattı.
#Turşu2020 yazına koronavirüs salgınının gölgesinde girmeye hazırlanıyoruz. Hava sıcaklıkları her geçen gün artarken bazı araştırmalara göre virüsün deniz ve havuz suyundan bulaşma ihtimali düşük. Ancak virüsün soyunma kabinleri, şezlong gibi ortak kullanım alanlarından bulaşma ihtimali bir hayli yüksek. İşte uzmanların yaz için uyarıları...
#YazarAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkErik, yaz mevsiminin habercisi olan ve sağlık için birçok faydası bulunan meyvelerin başında geliyor. En dikkat çekici özelliği ise kalorisinin yok denecek kadar az olması ve doygunluk sağlaması. Bu özellikleri ile formunu korumak isteyenler ve zayıflamak isteyenler için altın değerinde bir meyve...
#ErikHer insanın bağırsaklarında ortalama olarak 1,5 kilo bakteri bulunuyor. Beslenme uzmanı Elvan Odabaşı bağışıklık sistemini destekleyen bu faydalı dost bakterilerin ilk olarak doğum anında ve normal doğum ile bebeğin, annenin vücudundan yutması ile vücuda alındığını belirtti.
#BebekYaz aylarında sıvı tüketimi çok önemli. Yüksek hayvansal protein, tuz ve rafine şeker içeren gıdalar böbrek taşı oluşumuna davetiye çıkarıyor. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Tanrıverdi “4 mm’den küçük taşlar böbrek ve idrar yollarından daha rahat atılabilirken, 6 mm’nin üzerindeki taşlara genellikle müdahale gerekiyor. Taş oluşan bireylerde sonraki beş yıl içinde bir başka böbrek taşı oluşturma olasılığı yüzde 50’lere ulaşıyor. Böbrek taşlarından korunmak için yapılacak şey aslında çok basit. Günde 2,5-3 litre su tüketmek böbrek sağlı için büyük önem taşıyor” diyor.
#LimonataTuz genel olarak sodyum ve klordan oluşan kimyasal bir bileşiktir. Hayatımızın vazgeçilmezlerindendir. Lezzetli yemeklerimizin olmazsa olmazıdır. Peki, bu kadar hayatımıza işleyen tuzu ne kadar iyi tanıyoruz? Diyetisyen Gülhan Koca, 12-18 Mart Tuza Dikkat Haftası'nda konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Sağlık