Bir süredir kapalı olan kafeler ve restoranlar için 1 Mart beklentisi sürüyor. Kabine Toplantısı açıklamalarına kilitlenen binlerce vatandaş, kafeler ve restoranlar için gelebilecek yeni bir açıklamayı bekliyor. Pandemi koşulları dolayısıyla sadece paket servis ve gel al hizmetine imkan tanıyabilen kafeler ve restoranlar, 1 Mart itibariye 5 maddede açılma talebinde bulunuyor. İşte, Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın haberine göre kafeler ve restoranlar ne zaman açılacak sorusunun cevabı
#KafelerCumhurbaşkanı Erdoğan vaka sayısının durumuna göre kısıtlamaların kademeli olarak kalkabileceğini söyledi; kafe, restoran ve lokanta sahiplerinin de gözü kulağı gelecek iyi habere çevrildi. Öyle ki bir kısım esnaf sosyal medyada #1MarttaAcıyoruz hashtag’i ile hem tarih veriyor, hem de yaşadıkları zorluklara dikkat çekmeye çalışıyorlar. Neredeyse 1 yıldır kapalı olan işletme sahipleri gösterilecek yol haritasına harfiyen uyacaklarını belirterek “En kısa zamanda, en sert tedbirlerle açılsın” çağrısı yapıyor.
#YazarTüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, Ziraat Bankası'nın turistik restoran ve işletmelere sağladığı kredinin sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli değil, sektörde faaliyet gösteren tüm restoran ve kafelere verilmesi gerektiğini bildirdi.
#Tüm Restoranlar Ve Turizmciler DerneğiRamazan ayında iftar rezervasyonları, Ramazan ayı dışında da kahvaltı ya da akşam yemeği rezervasyonları işletmeler için bir risk taşıyor. Çünkü rezervasyon yaptıran ve bilgi vermeden mekâna gelmeyen müşterilerin sayısı oldukça fazla. Bazı işletmeler bu durumun önüne geçmek için ön ödeme alsa da bu uygulama henüz yaygınlaşmamış durumda. İşletmelerde rezervasyon ücreti konusunu konuştuğum Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, “Konu hakkında çalışıyoruz, yüzde 50 ön ödeme planlıyoruz” dedi. İşte tüm detaylar...
#Rezervasyon ÜcretiSon dönemde bazı restoranların vatandaşın yiyip içmediğini de adisyon fişine ekleyerek hesabı şişirme yoluna gittiğine yönelik şikâyetler artınca Ticaret Bakanlığı yeni bir düzenlemeye gitti. 1 Ocak’tan itibaren ülke genelinde yeme içme hizmeti veren tüm işletmeler hem kapıda hem de masada fiyatların yazdığı bir menü bulundurmak zorunda. Böylece vatandaş ne ödeyeceğini bilerek o işletmeyi tercih edecek.
#Ticaret BakanlığıBu yılbaşını restoranda kutlamak isteyenleri kişi başı 1500 TL’den başlayan fiyatlar karşılayınca rezervasyonlar azaldı. Restoranların kişi başı 600 TL’den başlayan evde yılbaşı menülerine ise ciddi bir talep var. Dört kişilik bir aile dışarıda yemeğe 6 bin TL vermek yerine, 2 bin 400 TL’ye 8 kişilik ana yemek içeren evde yılbaşı menüsü almayı tercih ediyor.
#YılbaşıGeçtiğimiz haftalarda İlber Ortaylı, katıldığı bir programda serpme kahvaltının görgüsüzlük olduğunu ve böyle bir gıda kıtlığında bu israfa gerek olmadığını söylemişti. Serpme kahvaltıyı savunan da oldu, Ortaylı’ya katılanlar da... İşin uzmanları kahvaltının kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu ancak böyle mükellef sofraların aslında kurulmadığını söylüyor.
#KahvaltıDışarıda yaptığımız serpme kahvaltılarda yediğimiz önümüzde yemediğimiz arkamızda. Sofralara onlarca tabak geliyor ama çoğu yiyemediğimiz için çöpe gidiyor. Mekanlar ne düşünüyor? Müşteriler buna nasıl bakıyor? Serpme kahvaltıları mercek altına aldık
#Serpme KahvaltıPandeminin tüm dünyada yarattığı ekonomik daralma henüz tam anlamıyla bitmese de toparlanma hız kazanmaya başladı. Türkiye’de yeme-içme sektörü de pandemide ertelediği yatırım planlarını tekrar gün yüzüne çıkardı. Yatırımlarda Avrupa ve Arap ülkeleri başta olmak üzere yurtdışı hedefleri ise ön planda. Son bir yılda yurtdışına açılma kararı alan restoranların sayısının iki katına çıktığı ifade ediliyor.
#RestoranTurizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, 1 Eylül’den itibaren restoran, kafe, gece kulübü, spor salonu, sinema, konser ve düğün salonu gibi yerlerde bulunacaklara 2 doz aşı zorunluluğu getirilmesi çağrısında bulundu. Demirer, “Geçmişte olduğu gibi kapanma tedbirleri gelmesin istiyoruz. Çünkü yeni bir kapanma sürecini sektör kaldıramaz” dedi.
#KoronavirüsDün itibarıyla kapanma süreci sona erdi. Birçok sektörde çalışmalar yeniden başladı. Ancak yeme-içme alanında sadece paket ve gel-al servise izin verilmesi bu sektörde hizmet verenleri üzdü. Sektör temsilcileri, “Bu tarih itibarıyla belirli saatlerde açılmayı bekliyorduk, olmadı. En azından ilkt etapta açık alanlara izin verilebilirdi. Sektör olarak çok fazla dayanacak gücümüz kalmadı” dedi.
#GazetehaberleriTÜRES Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜRES Gaziantep Şube Başkanı Hasan Durmaz; sahibi olduğu Özikizler Künefe’nin İzmir şubesini açmaya hazırlanırken, bir yandan da Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde bir “gastronomi merkezi” kurmanın hazırlıklarına başladı. Yaşadığımız pandemi sürecinde yasakların azalması ile hayalinin Birecik’te festival de düzenlemek olduğunu belirten Durmaz, konuyla ilgili resmi makamlarla görüştüğünü ve destek istediğini belirtti.
#İzmirİstanbul Valisi Ali Yerlikaya başkanlığında, İstanbul Büyükşehir ve 39 İlçe Belediye Başkanları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileriyle Dinamik Denetim Modeli Değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Vali Yerlikaya toplantıda yaptığı konuşmada "Şehrimizi mavi kategoriye ulaştırmak için hep birlikte çalışıyoruz." dedi.
#İstanbul Valisi Ali YerlikayaUzun süredir kısıtlamalar nedeniyle ekonomik anlamda zor günler geçiren esnafın gözü bugünkü Kabine’den çıkacak olan kararda. Esnaf temsilcileri tüm restoran ve kafelerin HES kodu şartıyla açılmasını talep ederken AVM’ler de hafta sonu yasağının kaldırılmasını istiyor. Ayrıca düğünlere ilişkin takvimin de paylaşılmasının önemli olduğunun altını çiziyor.
#Gazetehaberleriİkinci normalleşme süreci iddialarının gündeme gelmesiyle lokanta, restoran ve kafelerin açılacağı tarihe gözler çevrildi. Koronavirüs önlemleri kapsamında lokanta, restoran ve kafelerde paket servis ve gel al hizmeti hayat geçirilmişti. Başta işletme sahipleri olmak üzere vatandaşlar vaka sayısının düşmesinin ardından kafelerle ilgili yapılacak açıklamalara odaklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kısıtlamalarla ilgili sorulan soruya, "Kabine toplantısından sonra varsa öyle bir şey açıklarız" dedi. Peki, lokanta restoran ve kafeler ne zaman açılacak? İşte, mekanlarla ilgili son gelişmeler.
#Lokantalar Ne Zaman Açılacak?Kafelerin ve restoranların açılış tarihi ile ilgili araştırmalar hızlandı. Koronavirüs önlemleri kapsamında kafe ve restoranlar paket servis ve gel-al şeklinde hizmet vermeye başladılar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konu ile ilgili yaptığı açıklamada 'Kabine toplantısında değerlendirmesini yeniden ele alacağız.' ifadelerine yer verdi. Kafeler ve restoranlar için durum, toplantının ardından açıklanan kararlara göre yön kazanacak. İşte detaylar...
#Kafeler Ne Zaman AçılacakRestoranlar, lokantalar ve kafelerin ne zaman açılacağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vaka sayısının belli bir sayısının altına inmesiyle kısıtlamaların kaldırılacağını bildirmesinin ardından gündeme geldi. Başta işletme sahipleri olmak üzere vatandaşlar, paket servis ve gel-al şeklinde hizmet veren kafelerin açılacağı tarihle ilgili yapılacak resmi açıklamalara odaklandı. Diğer yandan 5 maddede kafeler ve restoranların açılması gerektiğini vurgulayan işletme sahipleri, bu maddelere uymayanlara ise ciddi yaptırım uygulanması gerektiğini duyurdu. İşte, Kafeler ve restoranlar açılsın talebinde kritik 5 madde ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#KafelerGeçen yıl mart ayında başlayan koronavirüs salgınının etkileri hâlâ devam ediyor. Bir yandan alınan önlemlerle salgının etkileri azaltılmaya çalışılırken, diğer yandan aşılama işlemleriyle eski normale dönülmek için uğraşılıyor. Salgının başladığından bu yana yaklaşık 1 yıllık süreçte devlet de yaptığı ekonomik destek paketleriyle hem halka hem de işletmelere destek oluyor. Ancak virüsün yayılma hızını düşürmek amacıyla alınan kapanma tedbirleri özellikle restoran ve kafeleri bir hayli zor durumda bıraktı.
#GazetehaberleriDünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadele kapsamında kısıtlamalar devam ediyor. Yaşanan durumdan en çok etkilenenler arasında restoran ve kafeler geliyor. Şu an için sadece evlere servis yapabilen restoranlar yeniden açılacakları günleri iple çekiyor. Ancak restoranların açılmasını bekleyenler arasında sadece restoran sahipleri ve çalışanları bulunmuyor. Restoranların ihtiyaçlarını tedarik eden, dışarıdan hizmet veren onlarca sektörde umutlu bir bekleyiş hâkim.
#Gazetehaberleri