Tübitak Ulusal Gözlemevi
Toplam 65 Tübitak Ulusal Gözlemevi haberi bulunmuştur.
Tübitak Ulusal Gözlemevi Haberleri
2017 yılında uzayda neler oldu?
Dünya Güneş çevresindeki yaklaşık 1 milyar km’lik bir turunu daha tamamlamak üzere. Elbette hareket eden sadece Dünya değildi. Güneş de galaksi merkezi etrafında 1 yılda yaklaşık 6 milyar km yol aldı. Ay Dünya etrafında nerdeyse 12 tur tamamladı. Birkaç gün sonra 2017 yılına elveda deyip yeni yılı karşılayacağız. 2018 yılında Dünya taze bir tura daha başlayacak. Peki 2017 yılında Dünya’da uzay bilimlerinde ne tür gelişmeler oldu? Bu yazıda 2017 yılında gerçekleşen önemli olduğunu düşündüğüm birkaç uzay olayının listesini bulacaksınız.
'Cüce gezegen'in halkası keşfedildi
Türk bilim insanları, güneş sistemi dışında bulunan ve "cüce gezegen" olarak nitelendirilen Haumea'yı çevreleyen donmuş gaz ve tozlardan oluşan halkayı keşfeden uluslararası ekipte yer aldı.
Babalar Günü'nde pedal çevirdiler
Türkiye'de Astronomi III - Genç astronomlar konuşuyor
Türkiye’de astronomi biliminin halini tartıştığımız yazı dizisinin ilk 2 bölümünde ülkemizdeki astronomi bölüm başkanlarının, Tübitak Ulusal Gözlemevi müdürü ve Türk Astronomi Derneği başkanının görüşlerine yer verdik. Ülkemizde astronomi biliminin yaşadığı sorunları ve kazanımları ortaya koymaya çalıştık. Yazı serisinin 3. ve son bölümünde ise astronomi öğrencisi veya henüz mezun olmuş genç astronomların hazırlanan 10 soruluk ankete verdikleri yanıtları değerlendireceğiz.
Türkiye'de astronomi II - Akademisyenler konuşuyor
Türkiye’de astronomi biliminin durumunu gözler önüne seren yazı dizisinin 2. kısmı Akademisyenler Konuşuyor röportajlarla devam ediyor. Yazı dizimizin bu bölümünün konukları Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölüm başkanı Prof. Dr. Selim Osman Selam (SS), Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölüm başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük (İK) ve Tübitak Ulusal Gözlemevi müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık (HK). İlk bölümdeki sorularımıza onların da yanıt vermesini istedik.
Türkiye'de Astronomi I - Akademisyenler Konuşuyor
Bu yazı dizisi ile Türk Uzay Ajansı kurma çalışmalarının sıklıkla dillendirildiği şu günlerde ülkemizin uzay bilimlerinde nerede olduğunu okuyuculara aktarmayı amaçlıyorum. Bildiğimiz gibi birçok ülke uzay bilim ve teknolojilerine ciddi miktarlarda yatırım yapıyor. Bir süredir daha da artan bir sesle #gelecekuzayda dememin nedeni de budur. Bu yazı ile ülke olarak biz bu geleceğin neresindeyiz öğrenmiş olacağız.
'Süper Ay' tutulması gerçekleşti
TUBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) tarafından yılın en önemli gök olaylarından biri olarak kabul edilen 'Süper Ay' tutulması gece saatlerinde gerçekleşti. Ay'ın Dolunay şeklinde Dünya'ya en yakın konumunda olduğu sırada gerçekleşen bu gök olayı, Dünya'nın Güneş'le Ay arasında kalmasıyla oluştu. Dünya'nın gölgesinde kalan Ay kızılımsı bir renge büründü. Saat 03.10'da başlayan tutulma saat 05.57'de 'Tam Ay tutulması' olarak gerçekleşti.
ISON Kuyruklu Yıldızı geliyor
Bu ay içinde geçiş yapacak olan ISON Kuyruklu Yıldızı belki beklendiği gibi 'yüzyılın olayı' olmayacak ama 15 Kasım'dan sonraki 1 hafta boyunca Türkiye'den sabaha karşı çıplak gözle izlenebilecek.
Bedavaya dev teleskop
İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde şu aralar bir telaş var ki sormayın. Hayır, uzaya falan gitmiyorlar ama hani nerdeyse onun kadar heyecanlılar.
Bedavaya dev teleskop
Yalan yazısı üzerine
Bu haftaki kapak konusu ilgimi çekti ama okudukça üzüldüm ve en sonunda kızdım. Yalanın normal bir şey olduğu ve kendimiz için faydalı (yada gerekli) olduğu öne sürüldü, ama bu gerçek değil. Tabii ki başlığınız gibi ‘Hepimiz yalancıyız’, ama bu iyi bir şey mi, kötü bir şey mi? Benim katımda sadece kötü bir şey değil, hayatımıza, ailemize hatta ülkemize yalan söylemek zarar verir.
Yalan yazısı üzerine
Dolunayda gözlem
Avrupa’ya doğru
2000’e umutsuz giriyoruz
Son dakika: Marmara Denizi’nde büyük deprem araştırması!
TÜBİTAK ile Fransız ANR ve EMSO kuruluşlarının desteği ile 2,5 yıldır yürütülen MAREGAMI Projesi, Marmara Denizi'ndeki fay hattının özellikleri hakkında önemli bilgilerin elde edilmesini sağladı. Proje kapsamında deniz tabanı sismolojisi, haritacılığı ve gözlem istasyonu dizaynı ve tsunamiler üzerine araştırmalar gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ziyadin Çakır "Bu çalışma öncesinde Marmara Denizi'nin Silivri açıklarından başlayıp, boğazın girişi açıklarına kadar gelen fayın kilitli olup olmadığı belirsizdi. Ancak deniz tabanına yerleştirdiğimiz cihazlar sayesinde fayın bu bölümünün kilitli olduğu ve üzerinde enerji biriktirdiği ortaya çıkarıldı. Dolayısıyla üzerinde enerji biriktiren ve en son 1766 tarihindeki depremle kırılan bu fay önümüzdeki yıllarda yeniden kırılarak büyük bir deprem üretecektir" dedi. Prof. Dr. Sinan Özeren ise "Bu son veriler, 5,8 büyüklüğündeki 26 Eylül depreminin etraftaki çevre değişkenleriyle olan etkileşimi hakkında bilgi verecek" ifadelerini kullandı.
Merkür, Güneş ile Dünya arasından geçti
Merkür’ün Güneş ile Dünya arasından geçişi gerçekleşti. Gözlem, Antalya’daki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde tek teleskoptan takip edildi.
TÜBİTAK, TEKNOFEST'e hazır
TÜBİTAK, geliştirdiği çözüm ve teknolojilerle TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde yerini alacak.
TÜBİTAK'a 13 personel alınacak! Başvuru şartları neler?
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) 13 teknisyen, usta ve memur alımı yapılacak. Söz konusu ilanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, başvuru şartları merak konusu oldu. İşte, TÜBİTAK personel alımına ilişkin ayrıntılar...
AYGÖZ ilk ‘hilal’i gördü... TÜBİTAK’tan İslam dünyasındaki ihtilafı bitirecek gözlem
TÜRKİYE’nin, kameri ay başlarının yanı sıra imsak ve yatsı vakitlerinin tespiti konusunda İslam dünyasında yaşanan ihtilafı sonlandırmak amacıyla kurduğu sistem, ilk ‘hilal’ tespitini başarıyla yaptı. İlk kez kullanılmaya başlanan sistemi Hürriyet’e anlatan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bu tespit, Diyanet İşleri Başkanlığımızın bugüne kadar sahip olduğu verilerin haklılığını ortaya koydu” dedi.
22. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği başladı
Türkiye'nin en kapsamlı ve tüm gökbilim meraklılarına açık etkinliği Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği Antalya'da başladı.
22. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği başvuruları başlıyor
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) düzenlenen 22. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği'ne başvurular 14 Ocak'ta başlayacak.
Bilim aşkına
Deney yaparken ellerini kaybetti, bilimden vazgeçmedi... Altuğ Özışık 17 yaşında... Evlerinin balkonunda hazırladığı deney roketinin kartuşunu taktığı sırada patlama meydana geldi, ellerini kaybetti. Ama o ümidini kaybetmedi... Şimdi robotik protez üzerine çalışmalar yapıyor, “Sorun yaşayan insanlara yardımcı olmak istiyorum” diyor.
TÜBİTAK’tan üniversitelere destek
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, "Bilim ve Teknoloji Haftası'nda üniversiteler, teknoparklar, teknoloji transfer ofisleri, bilim merkezlerinin TÜBİTAK'a yapacakları faaliyet odaklı etkinlik başvuruları değerlendirmeye tabi tutulacak ve uygun bulunan etkinlikler için destek verilecek" dedi.
TÜBİTAK, EXPO 2016’da çocuklara bilimi sevdirecek
TÜBİTAK EXPO 2016 Antalya’da açacağı TÜBİTAK Bilgi Evi’nde çocuklara bilimi sevdirmeyi hedefliyor. Bilgi evinde her yaştan çocuk için güneş teleskopu, atölye çalışmaları, interaktif sergilerin yanı sıra gökyüzü olayları ve uzayla ilgili bilgilendirmeler de yapılacak.
NASA’nın gitmek için 500 milyon dolar harcadığı göktaşının parçaları Bingöl’e düştü
Bingöl’ün Sarıçiçek Köyü’ne Eylül ayı başında düşen meteor parçalarının, NASA’nın araştırmak için 500 milyon dolar bütçe ayırdığı Vesta asteroidinden kopup geldiği ortaya çıktı.
Büyük gün 8 Ekim
BU yıl Nisan ayında ilki gerçekleşen ve Kuzey Amerika'dan tamamı izlenebilen tam ay tutulması, ikinci kez 8 Ekim günü tekrarlanacak.
Güneş patlamarı bilim adamlarını şaşırttı
Güneşin her 11 yılda tekrarlanan ve ’güneş patlamaları’ olarak adlandırılan aktivitesine denk gelen 2013’ün ilk üç ayında patlamalar beklenilenin altında yaşanırken, patlamalar sonrası oluşan ikiz tepecik bilim adamlarını şaşırttı.
VENÜS'ÜN GÜNEŞLE DANSI BÖYLE İZLENDİ
Ankara Üniversitesi Rasathanesi, Venüs'ün güneşin önünden geçişi nedeniyle etkinlik düzenledi. Ankaralılar, güneşe bakılabilen özel gözlük ve dürbünlerle tarihi olaya tanıklık etti. Venüs'ün bir sonraki geçişinin 105 yıl sonra olacağı açıklandı. Burdur'da da Venüs'ün Güneş'in önünden geçişini izlemek isteyenler, Gölhisar İlçesi'ndeki Kibyra Antik Kenti'nde bir araya geldi. TÜBİTAK'ın 2117 yılına kadar bir daha gerçekleşmeyeceğini açıkladığı tarihi gök olayına, vatandaşlar ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi yetkilileri tanıklık etti. DHA
Hartley Kuyruklu Yıldızı Antalya'dan görüntülendi
DÜNYA'ya 16 milyon kilometre yaklaşan Hartley Kuyruklu Yıldızı, Antalya'da bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 1 metre ayna çaplı T100 teleskobu ile görüntülendi.
Uzay gözlemine mermer tozu engeli
Antalya’da 2 bin 550 metre yükseklikteki Bakırlıtepe’de bulunan TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde, gezegen ve yıldızlara yönelik yürütülen bilimsel gözlemler, Toroslar’daki mermer ocakları ve taş ocaklarının hızla artması ve bu ocaklardan yayılan tozların havayı kaplamasından etkileniyor.
Uçak değil, göktaşı
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde bir görgü tanığının denize uçak düştüğünü iddia etmesi üzerine, Sahil Güvenlik tarafından başlatılan arama çalışmaları, 6 saat sonra sona erdirildi. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi uzmanları, düşen cismin göktaşı olma ihtimalinin yüksek olduğunu bildirdi.
BSO Başkanı Kula Bilim Kurulu’nda
Yıldızları kendi izleyecek
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'ne (TUG) alınan 60 santimetre çapındaki teleskop monte edildi.
Yavuz'un yıldızı nerede
<1>Foto <1>galeri Sevgilisi Burcu Kara'nın kendisine yıldız aldığını ve yıldıza adını verdiğini söyleyen Yavuz Bingöl, bilimadamlarının tepkisini çekti.
Kayıtlara geçen en eski 'göktaşı' Türkiye'de
Dünyanın kayıtlara geçmiş en eski göktaşının izini süren bilimadamları, ünlü gezgin İbni Batuta'nın seyahatnamesinde söz edilen göktaşını bulmak üzere İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı tarihi Birgi beldesinde incelemeler yapıyor.
54 sene tam güneş tutulması izlenemeyecek
Bu yüzyılda Türkiye'den görülebilecek ilk tam güneş tutulması için geri sayım sürerken, bunu kaçıranlar 54 sene beklemek zorunda kalacak.
Antalya'da yıldız şöleni
TÜBİTAK Bilim ve Teknik ile Bilim Çocuk dergilerince düzenlenen 8. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin, bu yıl 12-14 Ağustos tarihleri arasında Antalya Saklıkent’te, Perseid göktaşı yağmurları eşliğinde yapılacağı bildirildi.
Antalya'da yıldız şöleni
Antalya'da yıldız şöleni
Bu da astronomi turizmi
NASA, 29 Mart 2006’da gerçekleşecek tam güneş tutulmasının en iyi izleneceği ülkeler listesinde Türkiye’yi bir numaraya yerleştirdi. Haber turizmcileri harekete geçirdi.
Bu da astronomi turizmi
NASA, 29 Mart 2006’da gerçekleşecek tam güneş tutulmasının en iyi izleneceği ülkeler listesinde Türkiye’yi bir numaraya yerleştirdi. Tutulma hattının büyük bölümü okyanus üzerinde yer alıyor ve Avrupa’dan izlenemiyor. Bu haber turizmcileri harekete geçirdi.
Bu da astronomi turizmi
Bu da astronomi turizmi
Venüs’ü çıplak gözle izlemeyin
Çoban yıldızı, Zühre veya Kervankıran olarak da anılan Venüs gezegeni, Güneş'le Dünya'nın arasına girdi. Gök olayı, çıplak gözle izlenebilecek. Uzman internet siteleri, 1882'den bu yana ilk kez vuku bulan bu ilginç gök olayının, 6 saat 12 dakika süreceğini, gözlem süresinin ise 5 saat 33 dakika olacağını belirttiler.
Venüs’ü çıplak gözle izlemeyin
Çoban yıldızı, Zühre veya Kervankıran olarak da anılan Venüs gezegeni, Güneş'le Dünya'nın arasına girdi. Gök olayı, çıplak gözle izlenebilecek.