Antep fıstıklısı, cevizlisi, şerbetine süt katılanı ya da kaymakla servis edileni... Okurlarımız kıyasıya geçen bir anket oylamasında ekmek kadayıfına karşı tel kadayıfı tercih etmişti. Jürimiz de çok sevilen bu geleneksel tatlımızın en iyisini bulabileceğimiz adresleri seçti...
#TatlıKuzunun göğüs kafesinden elde edilen kaburga, kemikli ve yağlı yapısıyla leziz bir et için ideal. Kimi ızgarada kemiği üzerinde pişirirken kimi küçük küçük doğrayıp şişlere geçiriyor... Adanalılar onu kebaba da katıyor. İçi pilavlı dolmasıysa hemen her bölgede çok seviliyor. Jürimize kuzu kaburganın en iyi adreslerini sorduk.
#KebapJürimiz bu hafta bayram denince aklımıza ilk düşen tatlımız baklavanın en iyilerini seçti. Aralarında glütensiz ve veganını yapan da var, keçi ve koyun sütlerinin karışımıyla yapılan tereyağını kullanan da... Jürimiz cevizli, coğrafi işaretli Tavas baklavası için de bir adres önerdi.
#BaklavaMangalın başına kuruluyor, gözümüzün önünde pişen etlerin tabağımıza düşmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu sabırsızlığa ustayla yapılan sohbetler de eşlik ediyor... Kebaptan ciğer şişe, yağlı karadan pirzola ve kaburgaya hepimizin çok sevdiği ocakbaşı restoranlarda her damak tadına uygun bir seçenek bulmak mümkün... İstanbul’un en iyileri hangileri, jürimize sorduk.
#MangalZar ve sinirlerinden güzelce ayıklanıp temizlenmiş, yaprak yaprak kesilmiş ciğer, mutfağımızın değerli lezzetlerinden. Anavatanı sayılan Edirne’nin tava usulü çok seviliyor ama tereyağında pişen halini de menülerde daha sık görmeye başladık. Jürimize en iyisini yapan adresleri sorduk.
#CiğerBu bayramda 1 milyondan fazla kişiyi ağırlayan Bodrum’dan yine her tatilde olduğu gibi bir adisyon düştü önümüze. ‘Önümüze’ diyorum zira yazı işleri toplantısında adisyonun şişkinliği kadar menüye yeni eklenen bir tat karşısında da şaştık kaldık. ‘Seafood (Deniz mahsullü) Lahmacun.’ Yani mutfağımızı modernleştireceğiz diye lahmacuna ahtapot, kalamar, midye koyma fikri beni dehşete düşürse de ‘Belki de fazla gelenekselim’ kaygısı ile bu işin bilenlerini aradım. Soru şu: ‘Deniz mahsullü lahmacun olur mu?
#Lahmacun‘Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri’, bizi İstanbul’u tarih boyunca var eden, bu şehrin insanlarını kocaman bir ortak sofrada buluşturan tatların kökenine, kültürüne götürüyor. İstanbul’da doğan ya da kente göç yoluyla yerleşen lezzetlerin tarihle, siyasetle, sosyolojiyle ve hatta mimariyle ilişkisine değiniyor. Merin Sever’in hazırladığı kapsamlı derleme her İstanbullunun hayretle, merakla, ince bir hüzünle okuyacağı derin bilgilerle dolu...
#Geçmişten Günümüze İstanbul LezzetleriBir süredir kapalı olan kafeler ve restoranlar için 1 Mart beklentisi sürüyor. Kabine Toplantısı açıklamalarına kilitlenen binlerce vatandaş, kafeler ve restoranlar için gelebilecek yeni bir açıklamayı bekliyor. Pandemi koşulları dolayısıyla sadece paket servis ve gel al hizmetine imkan tanıyabilen kafeler ve restoranlar, 1 Mart itibariye 5 maddede açılma talebinde bulunuyor. İşte, Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın haberine göre kafeler ve restoranlar ne zaman açılacak sorusunun cevabı
#KafelerCumhurbaşkanı Erdoğan vaka sayısının durumuna göre kısıtlamaların kademeli olarak kalkabileceğini söyledi; kafe, restoran ve lokanta sahiplerinin de gözü kulağı gelecek iyi habere çevrildi. Öyle ki bir kısım esnaf sosyal medyada #1MarttaAcıyoruz hashtag’i ile hem tarih veriyor, hem de yaşadıkları zorluklara dikkat çekmeye çalışıyorlar. Neredeyse 1 yıldır kapalı olan işletme sahipleri gösterilecek yol haritasına harfiyen uyacaklarını belirterek “En kısa zamanda, en sert tedbirlerle açılsın” çağrısı yapıyor.
#YazarHürriyet’ten Savaş Özbey, dünkü yazısında “Bodrum’da yüksek fiyatlı yiyeceklerde bu yaz yeni bir merhaledeyiz” demiş, Türkbükü’nde bir porsiyon dönerin 370 TL’ye satıldığını duyurmuştu. Bodrum esnafı ‘fırsatçılık’ suçlamasıyla karşı karşıya kalırken ikiye de bölündü. “Alan razı satan razı” diyenler, “Ama turisti kaçırıyorsunuz” diyenlere karşı!
#YazarRestoranlar, kafeler, barlar 2 aydır kapalı. Özellikle küçük-orta boy işletmeler, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun göstereceği yol haritasına uyarak ‘yeni normal’ düzende kademeli bir açılış beklerken, zincir restoran sahipleri normalleşmenin borç ödeme ve durgunluk dönemi olacağına işaret ederek ‘Kapalı kalalım’ ya da ‘Yardım edin’ diyor.
#YazarTürk gastronomisinin en önemli yemekleri arasında sayılan kebap artık üniversitede ders olarak okutulacak. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümünde ilk kez ders olarak okutulmaya başlanan kebap Gaziantep ve bölgenin de en önemi yemekleri arasında yer alıyor.
#GaziantepTürk mutfağında önemli bir yere sahip kebaplarımız İstanbul Okan Gastronomi Bölümü’nde ders olarak okutulmaya başlandı. Kebap Dersi’nin içeriği Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlkay Gök ve Sahan restoranlarının sahibi Tahir Tekin Öztan’ın uzun süren araştırma ve çalışmalarıyla hazırlandı.
#Üniversite