Michelin Rehberi yıldız alan ve listelerine giren restoranları geçen hafta açıkladı. İster yıldız verilsin, ister listeye konsun ama iyi bir meyhanemiz, balıkçımız ve kebapçımız yemek kültürümüzün temel yapıtaşlarını oluşturduğu için çok önemli. Yani anlaşılan o ki, Michelin’in artık ‘Ben yaptıysam doğrudur’ kafasından çıkması gerek...
#Ebru ErkeAkdeniz'de av yasağının 15 Eylül'de tamamen kalkmasıyla birlikte Mersin'de her çeşit balık tezgahlarda yer almaya başladı. Geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları da ciddi oranda düşerken, balıkçılar balık bolluğundan memnun. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, "Balıklarımız çok, verimlilik var. Ekim ve Kasım ayları balık bolluğunun çok olduğu aylardır" dedi.
#Akdeniz1 Eylül itibarıyla av yasağı bitti, balıkçılar mavi sulara ağ attı. Hallere kasalarla gelen balıklar mezat usulü satıldı, sonrasında tezgâhlarda yerini aldı. Sezonun ilk gününde balık çarşısında palamutun tanesi, hamsi ve istavritin kilosu 70 lira oldu. Bereketli bir sezon bekleyen esnaf “Balık bollaştıkça fiyatlar düşecek” dedi.
#BalıkçıYeni av sezonu öncesi önemli bir çağrı yapıldı. “Küçük balıklar avlanılmamalı” diyen Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak, “Hamsi 9, sardalya 11, istavrit 13, palamut ise 25 santim ve üstündeyse satın alın” uyarısında bulundu.
#BalıkYeni balık av sezonu Akdeniz’de 15 Eylül, diğer tüm denizlerde ise 1 Eylül’de başlayacak. Denizlerdeki av yasağının bitmesine sayılı günler kala açıklamalarda bulunan Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Saadet Karakulak hem balıkçıların hem de tüketicilerin bilinçli olması gerektiği uyarısında bulunarak balık boyutlarına dikkat edilmesi yönünde çağrıda bulundu. Karakulak, “Hamsi 9, sardalya 1, istavrit 13, palamut ise 25 santim ve üstündeyse satın alınmalıdır. Bu sayede yasa dışı avcılık önlenebilir” dedi.
#Av YasağıBalık sezonunun başlamasıyla birlikte vatandaş balığa yoğun ilgi göstermeye başladı. Özellikle tezgahlarda bol miktarda palamut bulunurken, diğer çeşitlerde de kısa dönemde artış yaşanacağı ifade ediliyor. Biz de Kadıköy’deki balık pazarına giderek durumu yerinde gördük. Palamutun fiyatı 8 TL’den başlarken, balıkçı esnafı havaların soğumasıyla tezgahlarda hem balık miktarının hem de çeşidin artacağını söylüyor.
#GazetehaberleriÇanakkale Merkez 1 No'lu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz "Tüm gırgırlar ve diğer balıkçı arkadaşlarımızın değişik türde yakaladıkları balıklarla tezgahlar şenlenmiş oldu. Bu nedenle ilerleyen günlerde sardalya fiyatının 10 liraya düşmesi bekleniyor" dedi.
#Çanakkale1 Eylül'de balık avı sezonunun açılmasıyla birlikte sağlık deposu balık, sofralardaki yerini almaya başladı. Eylül ayında en lezzetli balıkların hangisi olduğunu ve bu ay hangi balıkların yenmesi gerektiğini merak eden vatandaşlar da konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapıyor. Peki, eylül'de hangi balıklar yenir?
#Eylül'de Hangi Balıklar Yenir?Avlanma yasağının kalkmasıyla birlikte her çeşit balık tezgahlarda yer almaya başladı. Geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları da 8 liraya kadar düşerken, balıkçılar balık bolluğundan memnun. Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, "Vatandaşlarımız bu ayları iyi değerlendirsin hem taze balık var hem de fiyatlarda yüzde 50, bazı balıklarda yüzde 100'e varan indirimler var" dedi.
#Balık