Roma Dönemi
Toplam 1.949 Roma Dönemi haberi bulunmuştur.
Roma Dönemi Haberleri
Sagalassos Beyoğlu’na taşındı
Sagalassos antik kentinden çıkarılan ve daha önce bir kısmı Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen 368 orijinal eser, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Beyoğlu’ndaki binasına taşındı. Son yılların en kapsamlı arkeoloji projelerinden biri olan ve Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan ‘Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos’ sergisi, en iyi korunan antik kentlerden biri olan Sagalassos’un tanıtımı için iyi bir fırsat.
"Bir Zamanlar Toroslar'da: Sagalassos" sergisi açılıyor
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından hazırlanan "Bir Zamanlar Toroslar'da: Sagalassos" sergisi kapılarını sanatseverlere açıyor.
Hasankeyf’te Roma dönemine ait han, hamam ve konaklar bulundu
Ilısu Barajı sularının altında kalacak olan antik kent Hasankeyf’te tarihi eserlerin sular altında kalmaması için çalışmalar devam ediyor. Er-Rızk Camii'nin gövde kısmının yeni Hasankeyf’te bulunan Arkeo Kültürel Park'a taşınması kapsamında yıkılan 150 yıllık çarşının altından Roma dönemine ait eserler çıktı.
İzmir'deki kazı tarihe ışık tutuyor
İZMİR’in Torbalı ilçesinde 1990 yılından beri süren Metropolis Antik Kenti kazı çalışmaları kapsamında, bu yıl yeni yapılar ortaya çıkarıldı. Antik kentte yaşamış olan varlıklı birine ait olduğu tahmin edilen 'Balneum' adı verilen kişiye özel hamam yapısı ve Metropolis Tiyatrosu'nun sahne binası kısmındaki 5 kulis odası, Roma’nın ileri mühendislik uygulamalarına da ışık tutuyor.
Atatürk’ün izinde Anadolu
Bundan 81 yıl önce bugün saat 09.05’te, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk hayata gözlerini yumdu. 10-16 Kasım tarihleri arası Atatürk Haftası olarak kabul ediliyor. Biz de ulu önderimizin aramızdan ayrıldığı bugünde yaşamı boyunca iz bıraktığı yerlerden bazılarını gazeteci, tarihçi ve yazarlara sorduk. Anadolu’nun dört köşesinden, farklı boyutlarıyla Atatürk’ü hissedebileceğiniz yerleri anlattılar.
‘Tarihi Yarımada’ya dönüş
1600 yıl Roma ve Bizans, 480 yıl da Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış İstanbul, 2019’un ilk sekiz ayında 9 milyon 982 ziyaretçi ağırladı. Bu hareketliliği, İstanbul’un kalbi Sultanahmet’te hemen hissediyorsunuz. Meydanda yeniden Batılı ve Uzakdoğulu turistler ve genç gezginlerle karşılaşabiliyorsunuz; kâh Ayasofya Müzesi’nin önünde uzun kuyruklarda bekliyorlar, kâh civardaki parklara serilip soluklanıyorlar. Bu vesileyle “Sultanahmet, yeniden!” diyoruz! Önce, İstanbul tarihçisi ve yazar Haldun Hürel’in rehberliğinde sizi Tarihi Yarımada’da bir gezintiye çıkarıyoruz...
Sonbaharın başkenti Kastamonu
Anadolu’nun tarihi yerleşim birimlerinden Kastamonu, Osmanlı Dönemi’nde önemli bir eyalet, Milli Mücadele yıllarında stratejik bir lojistik üssü ve Cumhuriyet Dönemi’nde devrimlerin öncüsü olan bir kentti. Bugünse hem bu dönemlerin izlerini taşıyan bir anıt şehir olarak hem de olağanüstü doğası ve lezzetli yemekleriyle insanı büyülüyor. Üstelik Batı Karadeniz’deki komşularına kıyasla daha bakir. Halkı, durumdan memnun. Bu kadar güzelliğe şaşıran, benim gibi çok ziyaretçi olduğunu söyleyip bıyıkaltından gülüyorlar. Sırlarını paylaşıyor gibi olmamayım ama en güzel zamanı da sonbaharmış! İşte adım adım Kastamonu’da görmeniz, yapmanız ve tatmanız gerekenler...
Yolların ve yolcuların kadim dostları hanlar, köprüler
Anadolu'da yüzyıllardır ayakta duran köprü, kervansaray ve hanlar bugün işlevlerini yitirseler de mimarileriyle tarihi önemlerini koruyor.
Kaçak kazıda 1500 yıllık mozaik bulundu
Farklı medeniyetlerin izlerini bünyesine bandıran Mardin'in Derik ilçesinin Göktaş Mahallesi'ndeki kaçak kazıda MS 6'ncı yüzyıla ait olduğu belirtilen mozaik bulundu.
Tesadüfen fark ettiler! Bahçe duvarında tarihi keşif
Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki tarihi Yesemek Heykel Atölyesi'nde devam eden kazı çalışmaları için yüzey araştırması yapan ekip, bir evin çevresine 50 yıl önce yapılan bahçe duvarında kullanılmış 'Geç Roma Dönemi'ne ait mezar taşı buldu.
Antik kentteki Sütunlu Cadde gün yüzüne çıkıyor
Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde Nysa Antik Kenti'nde, 2013 yılında keşfedilen Sütunlu Cadde'nin ortaya çıkarılması için bu yıl da kazı çalışmalarına devam ediliyor.
Tarihe yolculuk yaptıran şehir: Erzurum
Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden olan ve geçmişten bugüne bölgeler arası ulaşım imkanlarını sağladığı için doğu ile batının kilit noktası olarak adlandırılan Erzurum, sahip olduğu tarihi eserleriyle ziyaretçilerine zamanda yolculuk yaptırıyor.
Kaçakçı dolgusu
Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen mezar steli, ‘Roma dönemi heykeline protez göz’ başlığıyla sosyal medyada gündem oldu. Heykelin yüzünün parçalanan sol tarafı alçı ya da beyaz çimento benzeri bir maddeyle doldurulmuş. Eserin kaçakçılar tarafından daha yüksek fiyata satılması için kırık yere dolgu yapılarak müzeye teslim edildiği, müze restoratörlerinin de eserin zarar görme ihtimali nedeniyle dolgu malzemeyi almadıkları belirtildi.
Tüm dünya burayı merak ediyor
İstanbul'un en çok yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan tarihi mekanlarından Yerebatan Sarnıcı, 9 metre yüksekliğinde 336 sütunu ve 2 Medusa heykeliyle, görenleri kendine hayran bırakıyor.
Demre'de tarım alanlarının altında tarih yatıyor
Antalya'da, Roma döneminden kalma 11 bin kişilik tiyatronun ve klasik çağ özelliklerini taşıyan kaya mezarlarının bulunduğu Demre ilçesinde, üstü alüvyonla kaplı büyük bir kent olduğu belirlendi.
Assos'ta bulundu! Tam 7 bin yıllık...
ÇANAKKALE’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behram köyündeki 7 bin yıllık Assos Antik Kenti’nde, bu yıl kazılar ilk kez 12 ay devam edecek. Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında yürütülen kazılarda, Erken Bizans Çağı’ndaki gündelik yaşam koşulları aydınlatılıyor. Bu yılki kazılarda, bir atöyle içerisinde günümüzden bin 600 yıl öncesine ait kemikten yapılmış ilginç buluntular ortaya çıkarıldı. En eski yerleşim kanıtı olan ve M.Ö. 5000 yılına tarihlenen Kalkolitik Döneme ait 7 bin yıllık bir granit taş baltanın da bulunduğu Assos’ta, farklı çağlara ait bronz sikkeler de buluntular arasında yer alıyor.
Tarihi lahitin içinde yemek pişirdiler
Bartın'ın Amasra ilçesinde Roma Dönemi'ne ait lahitin içinde tencere ile yemek pişirildi. Durumu görüp fotoğrafını çekenler sosyal medyada paylaşarak tepki gösterdi.Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ev sahipliği yapan Amasra Kalesi, 15 Nisan 2013'te Dünya Miras Merkezi'nce 'Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri' adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alındı.3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip ilçede Amasra Müze Müdürlüğü'nün bahçesinde yer olmadığı için 15 yıl önce Kum Mahallesi'ndeki yürüyüş yoluna konulan Roma dönemine ait lahitlerde tencere ile yemek pişirildi.
Tarihi lahitin içinde yemek pişirdiler
Bartın'ın Amasra ilçesinde Roma Dönemi'ne ait lahitin içinde tencere ile yemek pişirildi. Durumu görüp fotoğrafını çekenler sosyal medyada paylaşarak tepki gösterdi.
İki din aynı avluda buluşuyor
Mardin'in Nusabin ilçesinde yer alan ve aynı avluda Müslümanlık ve Hristiyanlık için büyük önem taşıyan iki kutsal mekanın bulunduğu Ortodoks Mor Yakup Kilisesi ile bitişiğindeki Hz. Muhammed'in 13'üncü kuşaktan torunu Zeynel Abidin'in adını taşıyan türbe ve caminin bulunduğu alanın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması çalışmalarında sona gelindi.
Apollon Tapınağı'nın yeni bağlantısı bulundu
Aydın'ın Didim ilçesindeki Apollon Tapınağı'nın çevresinde yürütülen kazı çalışmalarında, tapınakla bağlantısı olduğu tahmin edilen Roma Dönemi'nde inşa edilmiş tiyatro ve kült binası temelleri ile adak kalıntılarının yer aldığı bölüm bulundu.
Apollon Tapınağı'nın yeni bağlantısı bulundu
Aydın'ın Didim ilçesindeki Apollon Tapınağı'nın çevresinde yürütülen kazı çalışmalarında, tapınakla bağlantısı olduğu tahmin edilen Roma Dönemi'nde inşa edilmiş tiyatro ve kült binası temelleri ile adak kalıntılarının yer aldığı bölüm bulundu.
Ezber bozan arkeolog Prof. Dr. Fahri Işık: Uygarlığı Helenler değil Anadolu yarattı
Prof. Dr. Fahri Işık ‘Uygarlık Anadolu’dan Doğdu’ kitabında arkeoloji dünyasında kabul gören pek çok konuyu bilimsel tezlerle altüst ediyor. Batının Helenlere mal ettiği evrensel uygarlığı yaratanların aslında Anadolu halkları olduğunu belgeleriyle ortaya koyan Prof. Dr. Işık sorularımızı yanıtladı.
Diyarbakır’da Roma Dönemi'ne ait altın yazmalı tarihi kitap ele geçirildi
Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan istihbarı çalışmalar neticesinde, Roma dönemine ait ceylan derisi üzerine yazılmış, 17 yaprak ve 34 sayfadan oluşan, altın yazmalı tarihi kitap ele geçirildi. Olayla ilgili olarak 4 şüpheli şahıs ise gözaltına alındı.
Sagalassos Antik Kenti'ne turist ilgisi
Burdur'un Ağlasun ilçesinde "aşkların ve imparatorların şehri" olarak bilinen, 1750 rakımdaki 5 bin yıllık antik kenti, senenin ilk 6 ayında 27 bin 740 kişi ziyaret etti.
3 bin yıllık lahit kapağına spreyle yazı yazıldı
BARTIN'ın Amasra ilçesinde, Roma Dönemi'ne ait lahit mezar ve mezar kapağına sprey boyayla yazı yazıldı. İlçe Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Boran, sprey boyanın silinmesi için dernek olarak gerekli mercilere başvuracaklarını söyledi.
‘Müze hastane’ye 150 milyon TL
Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşları çatısı altında faaliyet yürüten Amerikan Hastanesi, 100 yıla yakın deneyimini İstanbul dışına taşıyarak Bodrum Amerikan Hastanesi’ni açtı.
İznik'te bulundu! Büyük heyecan yarattı
Bursa'nın İznik ilçesinde daha önce bulunan 4 lahitin ardından '1'inci derece arkeolojik sit alanı' ilan edilerek koruma altına alınan bölgede bir lahit ve mezar odasına daha rastlandı.
Yolu kapatmak için konulan tarihi kalıntı korumaya alındı
Darıca'da yürüyüş yolunu kapatmak için konulan taşlar arasından çıkan tarihi kalıntı kaldırıldı.
Ege ve Akdeniz'deki 'Antik Deniz Yolu' ortaya çıkarıldı
Dokuz Eylül Üniversitesinden bilim insanları, Güneybatı Akdeniz ve Ege Denizi'nde yaptığı araştırmada 200'den fazla batığa ulaştı.
Burdur’un antik gerdanlıkları
Burdur, günümüze ulaşan antik miras bakımından en zengin illerimizden biri. Sınırları içerisinde birbirine yaklaşık iki saat mesafede üç antik kenti barındırıyor: Sagalassos, Kibyra ve Kremna... Her biri tarihi önemleri kadar konumlarıyla da kentin paha biçilemez antik gerdanlıkları gibi duruyor.
Dionysos Tapınağı ortaya çıkarılacak
ÜLKEMİZİN arkeolojik varlığının gün yüzüne çıkarılması ve kültür mirasının korunması amacıyla yürütülen çalışmalara katkı sağlayan Türkiye İş Bankası, İzmir Seferihisar/Sığacık’ta bulunan Teos’ta sürdürülen kazı çalışmalarına da destek veriyor. İş Bankası’nın desteği ile yapılacak arkeolojik kazılarla, Teos’un en önemli yapılarından biri olan ve Hellenistik dönem kent surunun içerisinde bulunan Dionysos Tapınağı’nın tamamen gün yüzüne çıkarılarak, gelecek kuşaklara aktarılması sağlanmış olacak.
'İkinci Efes'te 2020'de kayıklar yüzdürülecek
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan ve 'İkinci Efes' şeklinde nitelendirilen Aizanoi Antik Kenti'ndeki çayda, 2020'de Antik Çağ'da olduğu gibi kayıklar yüzdürülecek.
8 tonluk ayrılık figürüne yoğun ilgi
Adıyaman’da üzerinde ayrılık figürünün yer aldığı Roma Dönemi'ne ait kaya, ziyaretçi akınına uğruyor. Adıyaman Müze Müdürlüğü bahçesine getirilen, üzerinde ayrılık figürünün yer aldığı 8 tonluk kayayı 13 günde bin 200 ziyaretçi gördü.
Hızlı tren inşaatı sırasında lahit bulundu
MANİSA'nın Salihli ilçesinde, yüksek hızlı tren projesi çalışmaları sırasında Roma Dönemi’ne ait olduğu sanılan lahit bulundu.
Haydarpaşa'da ortaya çıktı... 1700 yıllık...
Tarihi Haydarpaşa Garı’na giden tren raylarının yapımı sırasında ortaya çıkan ve 1700 yıl kadar öncesine ait olduğu öne sürülen arkeolojik kalıntılar, İHA tarafından havadan görüntülendi. Görüntülerde geniş bir alana yayılan kent gözler önüne serilirken, kalıntıların 500 metre uzaklıktaki Ayrılık Çeşme durağına uzandığı öğrenildi.
Topkapı Sarayı'nı kazıklar ayakta tutacak
- Topkapı Sarayı’nın sahile doğru kayması fore kazıklarla önlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın KDV hariç 32 milyon 400 bin liraya ihale ettiği projeyi üstlenen Zetaş firması kazıkları çakmaya başladı. Kazık çakılacak alanın altında Roma dönemine ait tapınak ve saray kalıntılarının olması, projenin bir süre yavaşlamasına neden oldu. Sonunda alttaki arkeolojik eserlere en az zarar verecek model seçildi ve kazık çakma çalışmalarına başlandı. Sarayburnu tarafındaki yamaca 578 adet 2 sıra minik kazık, 35 adet fore kazık, 129 adet zemin çivisi çakılacak.
Geçmişe yolculuğun mekânı: Zaman Müzesi
Konya'nın tarihi Sille Mahallesi'nde bulunan 'Zaman Müzesi', Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait 'zaman' ile ilgili sergilediği araçları ve coğrafi konumunun özelliğiyle ziyaretçilerini tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.
19 yıl önce bulundu, 2 bin yıllık fiyat listesi olduğu ortaya çıktı
Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan 2 bin yıllık meclis duvarlarında, Roma Dönemi'nde satılan ürünlere ait fiyat listesi ortaya çıkarıldı.
Otomobilin bagajında Roma Dönemi'ne ait heykel bulundu
Denizli'nin Sarayköy ilçesinde jandarma ekiplerince kontrol edilen otomobilin bagajında tunçtan yapılmış, Roma Dönemi'ne ait gladyatör figürlü at arabası heykeli ele geçirildi.
Yer Muğla... 2 bin yıllık fiyat listesi olduğu anlaşıldı
MUĞLA'nın Yatağan ilçesindeki bulunan 2 bin yıllık meclis duvarlarında, Roma Dönemi'nde satılan tüm ürünler ile verilen hizmetlerinin karşılığının yazdığı ortaya çıktı. 19 yıl önce bulunan duvardaki yazılar arkeologlar tarafından yeni çözülünce üstünde 2 bin yıllık fiyat listesi olduğu anlaşıldı.
Hazine ele geçti
İSTANBUL’da düzenlenen operasyonda, benzeri ABD’de 12.5 milyon dolara satılan 4 bin yıllık ana tanrıça heykeli ile birlikte çok sayıda tarihi eser ele geçirildi. Aralarında antikacıların da bulunduğu 7 kişinin yakalandığı operasyonda, İbranice el yazmaları da bulundu.
Benzeri ABD’de 12.5 milyon dolara satıldı! 4 bin yıllık ana tanrıça heykeli ele geçirildi
İstanbul’da düzenlenen operasyonda benzeri ABD’de 12.5 milyon dolara satılan 4 bin yıllık ana tanrıça heykeli ile birlikte çok sayıda tarihi eser ele geçirildi. Aralarında antikacıların da bulunduğu 7 kişinin yakalandığı operasyonda, İbranice el yazmaları da bulundu.
Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin: 'Haydi Kızlar Yönetime' diyoruz
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı’nın yeniden aday gösterdiği Fatma Şahin, CNN TÜRK'te 40 programında Buket Aydın'ın sorularını yanıtladı.
Myra antik kent hangi ildedir?
Antik bir bölge olan Myra, Demre ovasına kurulmuş bu antik kenttir. M.Ö. V. yüzyılda varolan Bu kent ‘Yüce Ana Tanrıçasının yeri’ anlamına gelmektedir. Peki, Myra antik kent hangi ildedir?