Şef kimliğini kültürümüzün en sevilen gelenekleri ocakbaşı ve meyhaneyle parlatan iki isimden bahsetmek istiyorum size bu hafta. İlki memleketlim Ali Dövenci’nin evine, Mersin’e dönerek açtığı ocakbaşı Arak. İkincisiyse yaratıcı ve özenli işlerini çok başarılı bulduğum Alp Çekici’nin Caddebostan’daki HaNi Bi Meyhane’si. Her ikisinde de tattığım tüm lezzetlerin tadı hâlâ damağımda...
#ArakDalyan, bence Türkiye’nin en özel yerlerinden biri… Arkada berrak sularıyla Köyceğiz Gölü, önünde kanalları, kanal sonucu açıldığı; Bülent Ortaçgil’in de “ayrı düşmüşüz, yan yana” diyerek betimlediği “kafa karışıklığı” bazlı doğal güzellik “Dalyan Deltası”… Tüm bunların ucunda “caretta caretta” yurdu, denizin üzerine bir çizgi halinde tuz dökülmüş gibi duran kumsalıyla “İztuzu Plajı”…
#Dalyanİnsanlar neden dışarıda yemek yeme ihtiyacı duyar? Restoranlar ne zaman, nasıl ve neden ortaya çıktı? Pastanelerin Türk kültür tarihindeki yeri ne? ‘Fast food’ kültürü bize nasıl geldi? Günden güne değişen bir alışkanlığın yüz yıllık öyküsü, Ceylan Özge Kunduz ve Elif Yirmibeşoğlu’nun yazdığı ‘Hesap Lütfen’de toplandı.
#İstanbulKos, en sevdiğim Yunan adalardan biri. Defalarca gitmiş olmama rağmen bu kez araba kiralayarak gezdiğim Kos adasında… Cırcır böceklerinin cıvıltısı eşik etti bana. Burada Yunanlı seyehat ve yemek yazarlarıyla bir araya geldim. Ada’nın ünlü şefleriyle Türk ve Yunan yemeklerinin sırlarının konuşulduğu geleneksel ve modern mutfağın birleştiği değişik tatları tattığımız harika bir deneyim oldu.
#Kos Adasıİstanbul, kendini yenileyen, sürekli değişen ve gelişen yapısıyla kendi içinde koskoca bir dünya. Yeni yerler, yeni tatlar keşfetmek isteyen, batı mutfağını merak edip sağlıklı beslenmeyi arzulayanlar için çiçeği burnunda 10 restoranı derledim. Etiler’den Kâğıthane’ye, Bebek’ten Rumelihisarı’na… İşte yeni açılan mekânlar.
#Şehrin Yeni Lezzet Adresleriİki yıl önce Şişhane’nin, şimdilerde Karaköy’ün mekânlarla dolup taşmaya başlaması akıllara hep aynı soruyu getiriyor: Bundan sonra neresi parlar? Bilirkişiler, uzman figürler eşliğinde kenti karışladıkça üç muhit ön plana çıktı: Bomonti, Balat-Fener ve Yeniköy-Emirgan hatları
Tabii ki Türkiye’deyiz ve yarın ne olacağını bilemediğimiz bir dönem yaşıyoruz. Ancak genel olarak sürdürülebilirlik, teknoloji, deneyim odaklı yaklaşımlar ve sağlık bilinci gibi temel faktörlerin ön planda olması benim bu seneki trend tahminlerim. Bakalım kaçı tutacak...
#SOMER SİVRİOĞLUOkuduğum bir yazıda “Tanrı Himalayalar’da oturur ama tatil için Bali’ye gelir” diyordu. Benim de dünyadaki en gözde adam Bali. Bir seferinde bir ada sakinine “Nasıl her daim gülümseyebiliyorsunuz” diye sormuştum. “Gülümsemek en güzel makyajdır” cevabını vermişti. Mutluluğun doruklarında dolaşmak ve şımartılmanın ne olduğunu anlamak için balayında değilseniz de Bali’yi seyahat rotanıza ekleyin.
#Saffet Emre TonguçBir süredir herkesin dilinde ‘pavyon’ var. Bunun sebebi yeni yayımlanmaya başlayan ‘İnci Taneleri’ dizisi, daha doğrusu dizide Dilber adlı bir konsomatrisi canlandıran Hazar Ergüçlü’nün yaptığı dans... Dans fenomen olurken Ergüçlü’nün giydiği elbise yok sattı. Herkes pavyonları merak ediyor, hatta pavyon dansı dersi alanlar var. Bu yüzden sosyal medyada linç edilenler de oldu çünkü bu mekânların acımasızlığının, o hayatın zorluklarının göz ardı edildiğini düşünen de çok.
#PavyonYükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı Gastronomi Enstitüsü’nün nasıl bir yapıda olması gerektiğini tartışmak, ortak bir vizyon belirleyebilmek üzere 26 Aralık Salı günü Millet Kütüphanesi Sergi Salonu’nda düzenlenen çalıştaya katıldım.
#Gastronomi Enstitüsü2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞYeni yılın ilk gününden itibaren yürürlüğe girecek yönetmelik gereğince yeme içme sektöründeki işletmelerin giriş kapısına ve masalara fiyat listelerini koymaları zorunlu hale geliyor. Yeni düzenleme özellikle sosyal medyada çok konuşuldu. Tüketiciler bu uygulamayı desteklerken tepki gösteren esnaflar da oldu. Öncüsü olduğu bu uygulamayı “Enflasyonu durduracak, devrim niteliğinde bir iş” olarak tanımlayan Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, merak edilen detayları anlattı...
#Menü Zorunluluğu