Aralık boyunca pasta dükkânları rengârenk, ışıl ışıldı... Rahatlıkla bu ayın temasına uygun kurabiyeler, pastalar, süslemeler bulabiliriz ancak yine de el emeğiyle hazırlanmışı gibisi yok. İster pişirip hediyelik götürmek, ister sofraya koymak için olsun, Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan bol çikolatalı özel bir yılbaşı pastası ve vazgeçilmeyen klasik zencefilli kurabiye tariflerini aldık.
#Yeni Yılİster doğum günü ister yıldönümü, özel günlerimizin vazgeçilmezi... Misafirliğe giderken ‘eli boş gitmek olmaz’ kaygısının da bir numaralı kurtarıcısı... Şimdilerde trendi sürekli değişen özel tasarım pastalar biraz daha moda olsa da pandispanyası yumuşacık, kreması bol klasiklerin yerini hiçbiri tutmuyor. Hakiki yaş pastanın en iyisi nereden alınır, jürimize sorduk.
#PastaYaşadıkları bölgede fark yaratan işler yapan iki genç kadından bahsetmek istiyorum bu hafta. İlki dekorasyonu ve restoranıyla otelcilik anlayışını değiştirecek nitelikteki Saklı Yaz’dan Ece Kantarcı... Diğeriyse Türkiye’nin pastacılık konusunda en iyi isimlerinden Feray Aydoğdu ve çok sevdiğim dükkânı Tonka.
#DatçaHer yaz yeni mekanların açıldığı Bodrum’un değişmeyen lezzet duraklarından biri de Bitez’deki Maride Patisserie & Cafe... Bodrum’un yaz-kış açık olan keyifli adreslerinden Maride, 2016’da az şekerli, katkısız cheesecake çeşitleriyle başladığı gastronomi yolculuğunu her yıl menüsüne kattığı nefis seçeneklerle sürdürürken, mekanın müdavimlerinin sayısı da giderek artıyor.
#1Yorucu bir kışın ardından sanırız ki hepimizin ihtiyacı güzel bir tatil... Tatil denince ilk akla gelen, Akdeniz sahillerimiz. Kimine göre fazla sıcak, kimine göre vazgeçilmez… Bizim içinse doğanın içinde olmaktır Akdeniz. Arkanda Toroslar, önünde sonsuz uzanan deniz, yemyeşil tabiat, büyüleyici tarih… Bu sebeple sizin için Antalya merkezden Datça’ya kadar güzel bir görülecek ve kalınacak yerler listesi hazırladık.
#AkdenizBir yandan emeklilik protestoları, bir yandan temizlik işçilerinin grevi derken Paris son günlerde tatsız haberlerle anılıyor olabilir. Ama köşe kafelerinden vintage kıyafet satan dükkânlarına, ağız sulandıran şarküterilerinden çağdaş-klasik tüm sanat alanlarına bu şehir seyahat tutkunlarını her daim büyüleyecek bir güce sahip. Modası asla geçmeyen kentte bu kez Michelin’li şeflerin peşinden gittim ve şehirde yaşayan tatbilir bir arkadaşımın tavsiyelerini aldım.
#SeyahatUSLA gibi mutfak akademileri rekabetin arttığı gastronomi sektörüne girmenin en hızlı ve etkili yolu. Dışarıdan da herkesin gidebildiği Gusto by USLA ise akademinin kendine ait restoranı. Menüsü sık aralıklarla USLA’nın kurumsal şefi Cenk Akkaya öncülüğünde yenileniyor.
#USLAHappy Moon’s ve Help Steps’ten afet bölgesindeki kadınlara destek... Şef Somer Sivrioğlu’nun ramazan için hazırladığı tarif videoları yayında... Nar ekşisi yönetmeliği değişti... Oligark’ta baharı karşılayan yemekler... Beta Tea’den iftar menüsü... Jumbo Patisserie’den yeni tatlılar... Yeme-içme dünyasından haberler...
#Somer SivrioğluTereyağlı hamuru iki kat yağlı kâğıt arasına alıp merdaneyle açıyoruz. Biraz yamuk mu oldu? Hiç dert değil... Tuzlu veya tatlı; o an canımız ne çekiyorsa hamurun ortasına sebze-meyve dilimleri, belki biraz peynir, kuruyemiş veya baharat... Hazırlaması kolay, üstelik bir o kadar lezzetli... Kahvaltıdan ana yemeğe her öğüne uyum sağlayabilen galette’lerin dünyasına dalalım.
#TereyağBalkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıBir yılı daha geride bırakırken geçen yılın en heyecan verici gurme rotalarını ve başarılı gastronomi etkinliklerini sizlerle paylaşmak isterim. Aromatik otlarla 4 günde hazırlanan sos, ayvalı lahmacun, vişneli küflü peynir, lüfer tuzlama ve ardından yola çıkılacak daha nice yemek var.
#GASTRONOMİ