KARADENİZ’de, 1 Eylül’de sona eren av yasağıyla balıkçılar, ağlarını denize bırakmayı sürdürüyor. Teknelerle denize açılan balıkçılar, kasalar dolusu palamutlarla kıyıya dönüyor. Balıkçılara göre, Karadeniz’de son 10 yılın en bereketli palamut sezonu yaşanıyor. Palamudun tanesi, 2,5- 5 liradan satılıyor.
#PalamutSezona genelde palamut avıyla başlayan ancak palamutta umduğunu bulamayan balıkçılar hamsi ile teselli bulurken bugünlerde hamsinin kaybolmasıyla umutlarını istavrite bağladı. Trabzon balık halinde bugünlerde tezgahları ağırlıklı olarak istavrit süslerken, hamsiden sonra en ucuz balık arasında yerini aldı.
#İstavritLokum kıvamındaki dokusu, balığın tazeliğini tabağa yansıtan tadı ve gösteriş istemeyen sunumuyla meze sofralarının en zarif üyesi. İri toriklerden yapılanı makbul, hazırlaması da epey zahmetli. İstanbul yeme-içme kültüründe önemli yere sahip lakerdanın en iyisini hangi adreslerde yiyebiliriz, jürimize sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞTrabzon Balık Hali’nde sezonun ilk günü tezgâhlarda görünmeyen hamsi yerini alırken, kilosu 75 TL’den satılıyor. Her sene genellikle palamut avı ile sezona merhaba diyen balıkçıların ağlarına şu ana kadar palamut pek takılmazken, erken gelen hamsi balıkçıları umutlandırdı.
#HamsiSu ürünleri av sezonunun açılmasıyla birlikte Türkiye’nin dört bir yanında ağlar denize atıldı. Pek çok kişinin severek tükettiği hamsinin bu yıl bolca avlanması bekleniyor. Tezgahlarda yerini alan hamsi, kilosu 100 liradan satılıyor.
#HamsiKaradeniz’de avlanabilir boy uzunluğu 9 santimetrenin altında kalan hamsinin popülasyonunu kurtarmak için av yasağı çağrısı geldi. Prof. Dr. Mehmet Aydın, “Avlanan 100 kilo balığın 10 kilosu tezgâha geliyor, 90 kilosu denize dökülüyor. Avcılık en az 1 ay yasaklanmalı” dedi.
#Hamsi