Brunch kelimesi, son zamanlarda çok sık kullanılan ve çok merak edilen kelimeler arasında yer alıyor. Öğle kahvaltısı şeklinde de özetleyebileceğimiz bir kavram olan brunch, hafta sonlarının vazgeçilmez etkinliğidir. Özellikle de çalışan ve sabahları erken saatlerde kalkan kişilerin, en çok sevdiği hafta sonu etkinliğidir. Brunch nedir, ne anlama gelir sizler için derledik.
Şehrin kalabalığını da yanınızda götürdünüz, otuz liralık yemeğe yüz otuz lira ödediniz, beach’lerde ikişer metre kare yer edindiniz, bin iki yüz kişi birlikte denize girdiniz, trafikte giderken ayrı, dönerken ayrı cinnet geçirdiniz, havaalanlarında bitmeyen kuyruklarda ömür tükettiniz ve nihayet harika geçen bir tatilden eve döndünüz!
#Tatilİyi bir iftar sofrası sadece ana yemekten oluşmaz. Bir kere oruç açmak için masada mutlaka iyi cins bir zeytin bulunmalı. Sonra ağız tatlandıracak bir hurma, beyaz peynir, pidenin arasına konulacak pastırma ve diğerleri... İftariyelik çeşitleri o kadar zengin ki sadece oruç tutanların değil herkesin iştahını kabartıyor; çarşı pazar gezmeyi zevkli bir hale getiriyor. Bu haftanın jürisi Ramazan sevincine ve bereketine ortak oldu iftariyeliğin en iyi 10 adresini belirledi
Türk mutfağının temel malzemelerinden biri peynir. Onlarca çeşit arasında, Kars gravyeri, Van otlu peyniri gibi üretildiği kentin adıyla anılanları da var. Dünyada binden fazla peynir çeşidi olduğu biliniyor. Buna karşılık Çin gibi, mutfak kültüründe peynirin yeri bulunmayan topluluklar da bulunuyor.
Türk tarihinin bilinen ilk kadın diplomatı Sara Hatun’un günümüze kadar gelen menüsünden tutun da 4 bin yıllık geçmişinde ağırladığı her medeniyetin izlerini taşıyan Elazığ mutfağı, zenginliğiyle ziyaretçilerine bir şölen sunuyor. Eğer siz de rotanızı türküler eşliğinde bu şehre düşürürseniz yöresel lezzetlerini tatmayı ihmal etmeyin.
#Hürriyet4000 yaşındalar ama yüzleri, saçları, giysileri neredeyse ilk günkü gibi... 90'lardan beri bilim insanlarını şaşırtan Tarım Havzası mumyalarıyla ilgili oldukça çarpıcı bir araştırma yayımlandı. Araştırmada elde edilen bulgular, bu insanların benzersizliğinin altını bir kez daha çizerken akıllardaki soru işaretlerine de yenileri eklendi...
#Tarım HavzasıBugün 20 Mart, Dünya Mutluluk Günü... 2012’de Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği bu özel günün amacı mutluluk hissini hatırlatıp farkına varmamızı sağlamak. Mutluluğa her zamankinden fazla ihtiyacımız olduğu bu dönemde alanında uzman isimlere mutlu olmanın ipuçlarını sorduk.
#Gazetehaberleri‘Peynirin Hikâyesi’ isimli belgesel için bir yıl boyunca Anadolu’yu dolaştım. Ülkemiz peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Gezdiğim gördüğüm yerlerden edindiğim bilgiler ve ‘Peynir Aşkına’ kitabının yazarları Berrin Bal Onur ve Neşe Biber’in katkılarıyla bir peynir haritası hazırladık. Elbette hepsini buraya sığdırmak mümkün değil ama bölge bölge öne çıkanlara birlikte göz atalım.
#SeyahatEski Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, çok güzel ifade etmiş: “Yahu, siz 360 farklı türde peyniri bulunan bir ulusu yönetmek kolay mı sanıyorsunuz?” Bu, peynir zevki ve çeşnisi gelişmiş toplumların aslında ne kadar sofistike, zor beğenen insanlardan oluştuğunu anlatan sevdiğim veciz bir söz. Bana sorarsanız bizim de Fransa’dan geri kalan yanımız yok. Bölge bölge, şehir şehir peynir çeşitlerimizin tam sayısını çıkartmak kolay değil, ama güvendiğim bazı araştırmalarda Anadolu’da tam 193 çeşit peynirimizin olduğu, bunlardan sadece dokuzunun resmi tescil altında olduğu belirtiliyor.
#Anadolu Olan PeynirlerHemen hepimiz kışın az da olsa kilo alıyoruz. Özellikle pandemi ile geçen kış aylarında evden hiç çıkmıyoruz. Öte yandan kışın daha fazla hamur işi, karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye meyilli oluyoruz, az hareket ediyoruz ve belki de ısınmak için daha fazla sıcak çikolata, salep, latte içiyoruz... Sebep ne olursa olsun bu kış kilo alımının önüne geçebilirsiniz. İşte size özel bir kılavuz...
#Kışın Kilo Almama Yolları