Nukleer Enerji
Toplam 6.324 Nukleer Enerji haberi bulunmuştur.
Nukleer Enerji Haberleri
Çernobil'in kapısı Türk akademisyen ve öğrencilere açılacak
Ankara Üniversitesi ile Ukrayna'daki Nükleer ve Radyasyon Güvenliği Ulusal Bilim ve Teknik Merkezi arasındaki iş birliği kapsamında Türk ve Ukraynalı akademisyenler, nükleer bilimler alanında ortak çalışmalar yürütecek.
Petrol bağımlılığını azaltmak isteyen Riyad nükleer enerjiye yöneliyor
Kral Faysal Araştırma ve İslami Çalışmalar Merkezi Kıdemli Araştırmacısı Joseph Kechichian "Nükleer tesislerin inşası, kimya endüstrisinden ulaşıma kadar birçok sektörde Riyad'ın petrol kullanımını dengeleme hedefine hizmet edecek" dedi.
Bakan açıkladı! 2023'de devreye giriyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Elektrik üretimimizde yerli ve yenilenebilir kaynakların oranı 2019 yılının 10 ayında rekor olarak yüzde 64 düzeyinde gerçekleşmiştir" dedi. Ayrıca Bakan Dönmez, Akkuyu Nükleer Santrali'nin 2023'de faaliyete geçeceğini söyledi.
OECD nedir? OECD ne demek ve açılımı nedir?
OECD, açılımı en çok merak edilen kurumlar arasında yer almaktadır. Resmi dili İngilizce ve Fransızca olan OECD, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulmuştur. Ekonomik kalkınma amacı güden organizasyonun görevleri, analiz, sosyal veriler sağlamak ve mali politikaları araştırmaktır. Peki, OECD nedir ve açılımı nedir? İşte, OECD hakkında bazı bilgiler
Bor nedir nerelerde kullanılır? Türkiye'nin nerelerinde bor çıkarılır?
"Bor nedir? Bor madeni neden önemlidir?" soruları internette son zamanlarda en fazla merak edilen konular arasında yer aldı. Türkiye'nin en önemli maden kaynaklarından olan bor madeni, ülkemizde endüstriyel, savunma sanayi ve nükleer santral gibi farklı alanlarda tüketiliyor. Peki, Türkiye'nin en çok nerelerinde bor var? İşte, borun kullanım alanları ve önemi hakkında merak edilen bilgiler.
ATO Başkanı Baran: Ülkemiz şanslı
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran "Artan enerji ihtiyacının karşılanmasında milli kaynaklarımıza öncelik veren Milli Enerji ve Maden Politikası yaklaşımını destekliyoruz" dedi.
Bor Karbür nedir ve nerelerde kullanılır?
Bor Karbür, bor madeninin işlenip belirli bir kullanım aşamasına ulaştırılmış halidir. Endüstriyel kullanımda yer alan Bor Karbür, nükleer santrallerde de önemli malzemelerin temelini oluşturmaktadır. Peki, tam olarak Bor Karbür nedir ve nerelerde kullanılır? İşte, Bor Karbür hakkında detaylı bilgiler
MÜSİAD, Hindistan ile "ticari köprü" kuruyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Özbekistan'ın ardından Hindistan'a yönelik iş gezisi programı düzenliyor.
Son dakika... Bakan Dönmez açıkladı: 16,3 milyar dolar yatırım yapıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Son 5 yılda hayata geçen toplam 16,653 MW'lık yenilenebilir kurulu güç için toplamda 16,3 milyar dolarlık yatırım yapıldı." dedi.
İran'ın nükleer taahhütlerini azaltmasıyla ilgili yeni adımları yolda
İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltmayla ilgili yeni adımların yolda olduğunu söyledi.
Enerji Bakanı Dönmez: Bayrağımızı Doğu Akdeniz'in her bir karışında dalgalandırıyoruz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Bugün 4 gemiyle ay yıldızlı bayrağımızı Doğu Akdeniz'in her bir karışında dalgalandırıyoruz. Milletimize müjdeli haberler vermek için ekiplerimiz gece gündüz büyük bir özveriyle çalışıyor" dedi.
Büyük gizem... Detaylar ortaya çıktı... Nükleer reaktör mü patladı
Rusya'da 8 Ağustos'ta ülkenin kuzeyindeki Arkhangelsk Oblastında Beyaz Deniz kıyısındaki Nyonoksa Askeri Üssü'nde meydana gelen gizemli nükleer patlamayla ilgili ortaya çıkan detaylar, patlamanın resmi açıklamalarda öne sürüldüğü gibi bir "güdümlü füze kazası" değil, nükleer reaktör patlaması olabileceğine işaret ediyor.
Artık vanalar kapanmayacak
Türkiye’nin kış ayları yaklaştığında sorduğu “Acaba vanalar kapanacak mı?” sorusunu artık tarihin tozlu sayfalarına gömdüğünü belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ”Yaptığımız stratejik yatırımlarla enerjide kesintisiz arzı garanti altına aldık. Doğalgazda depolama kapasitemiz yükseldi” dedi. Dönmez, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki davasından da asla geri dönmeyeceğini söyledi.
Dev projede bir alan daha tamamlandı
Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) inşaat sahasında büyük boyutlu ekipmanların kurulumu için kullanılacak özel vincin montajı tamamlandı.
Trump ve Johnson bir araya geldi
ABD Başkanı Donald Trump, Fransa’da düzenlenen G7 Zirvesi’nin ikinci gününde İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir araya geldi.
G7 Fransa’nın Biarritz şehrinde başlıyor
Dünyanın en büyük 7 ekonomisinin liderleri bir araya geldiği G7 zirvesinde ticaret savaşları, Amazon Ormanlarındaki yangınlar, küresel ısınma, İran’ın nükleer enerji programı ve uluslararası güvenlik gibi konular masaya yatırılacak.
Akkuyu NGS'nin Rusya'daki benzeri kesintisiz enerjinin güvencesi
Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali'yle benzer teknolojiye sahip Rusya'nın işletme halindeki en büyük santrallerinden Leningrad Nükleer Güç Santrali, bulunduğu bölgeye kesintisiz enerji sağlıyor.
Cumhurbaşkanlığı'ndan nükleer enerji genelgesi
Nükleer güç santrali projelerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelgeye göre, nükleer santral inşaatı için gecikmeye mahal vermeksizin işlemler hızlandırılacak.
Enerjide iş garantili yurtdışı eğitimi
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak, yerlileştirme ve know-how teknolojisini geliştirmek üzere 328 öğrenci yurtdışında eğitime gönderilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının kalifiye insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için Milli Eğitim Bakanlığınca verilen YLSY Bursu ile toplam 328 öğrenci yurtdışında enerji alanında lisansüstü eğitim almaya hak kazanacak.
Türk balıkçılar Rusya'daki nükleer santralde turnuvaya katıldı
Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) inşa edildiği Mersin'in Gülnar ilçesindeki balıkçılar, Rusya'nın işletme halindeki en büyük santrallerinden Leningrad NGS'de düzenlenen Rosatom Uluslararası Balıkçılık Turnuvası'na katıldı.
4 yıllık bölümler taban puanları ve başarı sıraları - Sayısal, sözel eşit ağırlık bölümleri neler?
YKS sınav sonuçları ve tercih klazvunun yayımlanmasının ardından, üniversite adayları 4 yıllık lisans bölümlerinin taban puanları ve başarı sıralarını araştırmaya başladı. 4 yıllık programlara yerleşecek olan adaylar, AYT ve YDT puanları ile sayısal, sözel eşit ağırlık bölümlerine tercih yapacaklar. Peki, sayısal, sözel eşit ağırlık bölümleri neler? İşte, 4 yıllık bölümler taban puanları ve başarı sıraları hakkında bilgiler.
2019 Sözel, sayısal, eşit ağırlık bölümleri ve taban puanları! 2 yıllık ve 4 yıllık taban puanları
Taban puanlar hakkında bilgi edinmek isteyen binlerce üniversite adayı, 2 yıllık ve 4 yıllık bölümler hakkında bilgi edinebilecek. Sözel, sayısal ve eşit ağırlık alanlarında 2 yıllık ve 4 yıllık bölümleri tercih edebilecek olan vatandaşlar, bu bölümleri internet üzerinden sorgulamak istiyor. İşte, sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanlarına ait üniversite puanları hakkında detaylı bilgiler
Bakan Dönmez: Yenilenebilirde kurulu güç yüzde 200 arttı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Nükleer enerjiyi sadece elektrik üretimi olarak görmüyoruz. Sağlık, endüstri, ulaştırma, haberleşme, uzay teknolojileri gibi ileri teknoloji alanlarda söz sahibi olmak, teknolojide üretim üssü olmak istiyorsak, nükleer enerjiyi Türkiye'ye getirmek zorundayız" dedi.
Bakan Dönmez: Nükleer enerjiyi Türkiye'ye getirmek zorundayız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Nükleer enerjiyi sadece elektrik üretimi olarak görmüyoruz. Sağlık, endüstri, ulaştırma, haberleşme, uzay teknolojileri gibi ileri teknoloji alanlarda söz sahibi olmak, teknolojide üretim üssü olmak istiyorsak, nükleer enerjiyi Türkiye'ye getirmek zorundayız. Gelişmiş ekonomilerde, nükleer enerji, elektrik üretiminin yüzde 18'ini oluştururken en düşük karbonlu elektrik kaynağı olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin 2030 yılına kadar elektrik talebi bugünkünün yaklaşık 2 katı artacak ve 500 teravatsaat seviyesine yaklaşacak. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ülkeleri arasında en düşük karbon salımı yapan ülkelerin başında geliyoruz" açıklamasında bulundu.
Rustay : İran'ın nükleer anlaşmayı ihlal etmesi korkunç bir kumardır
İranlı uluslararası ilişkiler uzmanı Ferzane Rustay, "İran'ın nükleer anlaşmayı ihlal etmesi, bir denemenin ötesinde ölümcül, korkunç bir kumardır. Eğer bu böyle devam ederse savaş ihtimali söz konusudur." dedi.
"Rusya ve Türkiye’nin çabaları uluslararası istikrar unsuru"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Türkiye’nin Suriye’deki çabalarının uluslararası istikrarın önemli unsuru olduğunu belirtti.
Yüzen Çernobil yola çıkıyor
‘Yüzen Çernobil’ lakaplı Rus nükleer enerji gemisi ‘Akademik Lomonosov’ önümüzdeki ay Kuzey Kutbu’na doğru yola çıkıyor.
'S-400 meselesini çözeceğimize inanıyorum'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Washington yönetimine “Önümüzdeki ay S-400 sistemini almaya başlayacağız. Süreci rayından çıkarmak ve tehdit dili kullanmak kimseye fayda getirmez. Trump endişelerimizi biliyor. S-400 meselesini ittifakımız ve stratejik ortaklık çizgisi içinde çözeceğimize inanıyorum” mesajı verdi. G-20 Liderler Zirvesi için Japonya’da bulunan Erdoğan, Nikkei gazetesine verdiği röportajda F-35 projesi için de “Türkiye 1.25 milyar dolar ödedi. Eğer yanlış bir hamlede bulunurlarsa meseleyi uluslararası tahkim mahkemesine götürürüz. Yaptığımız ödemeleri geri isteriz” dedi. Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Japonya'da F-35 mesajı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "G-20 zirvesi kapsamında ABD Başkanı Trump ile yapacağım görüşmenin, ikili ilişkilerimizdeki çıkmazı açacağına ve iş birliğimizi güçlendireceğine inanıyorum." dedi.
Türk kara yolu taşımacılarının Macaristan'da önü açılacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Kara yolu taşımacılık sektörü bizden bir açılım bekliyor. Bu konuyu detaylı olarak muhatabımızla görüştük. İki tarafın da kara taşımacılarını memnun edecek bir çözüm bulmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Muhatabımızın bir takım teklifleri oldu geri döndüğümüzde bunları değerlendireceğiz ve böylece bu konuda bir çözüme varmaya çalışacağız” dedi.
Nükleerden elektrik tüketimi en çok Japonya'da arttı
Japonya'da nükleer enerji kaynaklı elektrik tüketimi geçen yıl bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 69 artışla 11,1 milyon ton petrol eşdeğerine ulaştı.
Çin’den ABD’ye uyarı: Dünya, Orta Doğu’da Pandoranın kutusunu açmasın
Çin Dışişleri Bakanı, Wang Yi ABD’nin İran’a yaptığı baskıyı kınayarak “Dünya Orta Doğu’da Pandora’nın kutusunu açmasın” uyarısında bulunarak ABD’nin tarihi nükleer anlaşmadan çıkmaması tavsiyesinde bulundu.
Bakan Dönmez'den G20'de "yenilenebilir" vurgusu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "2023’e kadar elektrik üretimimizde yerli ve yenilenebilir kaynakların payını üçte ikiye yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi.
Çernobil yüzünden ölenlerin sayısı hesaplanamıyor
1986’da yaşanan ve insanlık tarihinin en kötü nükleer felaketi olarak kabul edilen Çernobil faciasını konu alan “Chernobyl” dizisi, tüm dünyada olay yarattı. Kazanın gizlenme çabasını, radyasyonun etkilerini ve kurbanların ne şekilde etkilendiğini sürükleyici bir şekilde anlatan HBO imzalı yapım, dizi ve sinema veri tabanı IMDb’de de gelmiş geçmiş en iyi puanı alarak bir rekora imza attı. Barbaros Tapan, dizinin yaratıcısı Craig Mazin, başrol oyuncuları Stellan Skarsgard ve Emily Watson ile New York’ta buluştu, dev yapıma dair merak edilenleri konuştu.
İran ve Afganistan arasında nükleer işbirliği
İran’ın yarı resmi haber ajansı Mehr, Afganistan nükleer enerji komisyonundan üst düzey bir heyetin İran'ın nükleer faaliyetlerini yakından takip etmek ve bu alanda ikili işbirliğini geliştirmek üzere İran'ı ziyaret ettiğini duyurdu.
Rusya'dan Suudi Arabistan açılımı
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından, Suudi Arabistan’daki nükleer enerji projelerinde yer almak üzere Riyad’da şube açılacağı duyuruldu.
'Bize radyasyondan madrasyondan bir şey olmaz' ÇERNOBİL: Eski kâbusumuz yeni TV fenomenimiz
Başlıktaki cümleyi Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Kenan Evren, o korkunç kazadan sonra söylemişti. Bu sözden bir hafta sonra Almanya, yüksek oranda radyasyon içeren 62 ton Türk çayını geri yolladı. Faciadan 33 yıl sonra yayımlanmaya başlayan mini dizi ‘Çernobil’, şu an tüm dünyada en çok izlenenlerden biri. Türkiye için bir televizyon yapımı olmanın çok ötesinde; yanı başımızda yaşanmış ve bugün bizim de hâlâ sonuçlarına katlandığımız bir tarih. Yaşı 40’ın üzerinde olanlar, unutuluştan geri dönen bir kâbus gibi izliyor diziyi. Belki de ilk kez birileri en anlaşılır haliyle 26 Nisan 1986 gecesi ve sonrasında ne yaşandığını anlatıyor. Milyonlarca başkaları ölmesin diye kendi hayatlarını bir görev gibi feda edenleri seyrederken gözlerimiz doluyor. Peki, Türkiye faciadan nasıl etkilendi? Bugüne kadar uzanan sonuçları ne oldu? Çernobil hakkında hatırlamak isteyeceğiniz her şey burada...
Türkiye enerji arz güvenliğinde "çok iyi ilerleme" gösterdi
AB Komisyonunun Türkiye 2019 Raporu'na göre Türkiye, enerji arz güvenliğinde "çok iyi ilerleme" kaydetti. Türkiye, zorunlu petrol stoklarına ilişkin AB müktesebatının uygulanması bakımından da ileri bir seviyede bulunuyor.
Varank: TSE, Akkuyu’ya test ve lisanslama konularında hizmet verecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Akkuyu'da inşa edilen nükleer santrale ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. TSE'nin nükleer santrale ilişkin Atom Enerjisi Kurumu'yla protokol imzaladığını açıkladı.
Bakan Dönmez hayalini açıkladı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Şu anki hayalim ülkeyi enerjide dışa bağımlılıktan kurtarmak. Onun için çalışıyoruz. Yüzde 100 bağımsızlık bugünkü şartlarda biraz erken olabilir ama kendi kaynaklarımızı ne kadar kullanabilirsek o kadar dışa bağımlılığımızı azaltmış oluruz" dedi.
Uranyum nedir? Zenginleştirilmiş uranyum ne demek?
Uranyum, santrallerde kullanılan nükleer güç yakıtıdır. Günümüzde nükleer güç santrallerinde yakıt olarak kullanılmaktadır. Doğal uranyumlu yakıt ağır su ile soğutulan reaktörlerde kullanılmaktadır. Hafif su ile soğutulan reaktörlerde ise zenginleştirilmiş uranyum yakıtı kullanılmaktadır. İşte, Uranyum hakkında bazı bilgiler
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapısında değişiklik
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının teşkilat yapısına ilişkin değişiklikleri içeren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı.
Akkuyu Nükleer AŞ: Güvenlik birinci öncelik
Akkuyu Nükleer AŞ'den yapılan açıklamada, santral inşaatındaki tüm yapıların standartlara uygun olduğu ve çalışmaların Türkiye Atom Enerjisi Kurumu temsilcileri tarafından denetlendiği bildirildi.
Yenilenebilir enerjide Türk-Alman iş birliği artacak
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakan Yardımcısı Thomas Bareiss "(Enerjide) İş birliğinin geliştirilmesi için dört çalışma grubu oluşturuldu. İki ülkenin birbirinin tecrübelerinden faydalanabilmesi için özel sektör ve diğer paydaşları da bu gruplara dahil ettik" dedi.
Vakıf Katılım Siirt'te şube açtı
Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş "Halkımızın Vakıf Katılım markasına gösterdiği teveccüh ve güvenin bir sonucu olarak topladığımız fonları yüzde 50,5 artırarak 15,1 milyar liraya çıkardık" dedi.