Uzun bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra aldığı ani bir kararla dünyayı gezmeye başlayan İbrahim Hayta, ‘Hayta Yollarda’ ismindeki Instagram hesabından ve YouTube kanalından, gittiği ülkelerle ilgili içerikler paylaşıyor. 2020 yılından bu yana dünyayı dolaşan Hayta, şu an 34’üncü ülkesi Tayland’da. “Yakın bir arkadaşımın ısrarı sonucu ilk önce Ukrayna’ya gittim ve iyi ki o yolculuğa çıkmışım” diyen gezginle seyahat maceralarını konuştuk.
#İbrahim Hayta‘Martabak’ içine pırasa, ıspanak gibi sebzeler ve kıyma konulduktan sonra bol yağda kızartılıyor. ‘Sate’nin, her türlü et ve sebzenin küçük bambu şişlerde servis edildiği pek çok çeşidi var ama en bilineni tavuklu ‘sate ayam’. ‘Serabi’ Hindistan cevizi ve palmiye şekeri şurubuyla hazırlanan harika bir tatlı... Endonezya mutfağının en büyük lezzetleri hep sokaktan gelme. Aynı bizim gibi...
#EndonezyaHindistan cevizli pilav, yerfıstığı soslu sebze salatası, tavuk köri yemeği, muz tostu... Java’da inek etli yemekler daha çok yapılıyor, doğuya gittikçe yemekler acılaşıyor. 12 günlük turumda gördüm ki sadece Bali’ye giderek Endonezya mutfağını öğrenmek, Bodrum’a giderek Anadolu lezzetlerini keşfetmeye benziyormuş. Yani dünya mutfağı, Asya mutfağı, Akdeniz mutfağı gibi ticari ve içi boş tanımlamalara rağbet etmemek gerek. Tek bir ülkenin mutfağını sayfalarca inceleyebiliriz...
#Endonezya MutfağıMasterChef’te kazanan yarışmacı çarşamba akşamı belli oldu. Final turu heyecanının devam ettiği MasterChef Türkiye’nin 11 Ağustos tarihli ekranlara gelen 35. bölümünde, Endonezya mutfağından Nasi Goreng yemeği ve yaratıcılık oyununda başarılı olan isimler Araz, Pınar, Samet, Görkem ve Hüseyin oldu. Gecenin sonunda Danilo, Somer ve Mehmet Şef oy çokluğu ile MasterChef'in 9. yarışmacısı seçilen ismi açıkladı. Peki, MasterChef’te kim kazandı, kadroya kim girdi? İşte, MasterChef'in ana kadrosuna giren 9. yarışmacı.
#Masterchef’Te Kim KazandıNasi goreng uzun zamandır Endonezya'nın ulusal bir yemeği olarak kabul ediliyor. ] 2018'de Endonezya hükümeti tarafından ülkenin altı ulusal yemeğinden biri olan nasi goreng, sunumunda yumurta ve sate sos kullanılıyor. Peki, nasi goreng nasıl yapılır?
#Nasi Goreng NedirLokantanın sahipleri, Şeyhmus Bey ile Endonezyalı eşi Meily Hanım. Son derece mütevazı mekânlarında, bulabildikleri malzemeler ile Endonezya mutfağını tanıtmaya çalışıyorlar. Baharatı bol, yemekleri çok boyutlu bir mutfak. Burada yemek yedikten sonra bizim mutfağın yavan olduğunu düşünebilirsiniz.
#Vedat Milor