MENÜ

Mikla

Mikla ile ilgili tüm haberleri ve son dakika Mikla haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Toplam 256 Mikla haberi bulunmuştur.

Mikla Haberleri

Şu anda bir biletim olsa Paris’e gideceğime İstanbul’a gelirim

Şu anda bir biletim olsa Paris’e gideceğime İstanbul’a gelirim

Daha 21 yaşındaydı. Halasından ödünç aldığı 60 sterlin’le bir şehir ve yaşam dergisi kurmaya karar verdi. Ama o gün, o mutfak masasında çalışırken yaptığı şeyin, 50 yıl sonra dünyanın 40 şehrinde yayımlanan dev bir yayına dönüşeceğinden habersizdi. Time Out’un, 72 yaşındaki kurucusu Tony Elliott’la, âşığı olduğu İstanbul’u, şehrimizi neden sevdiğini, yayıncılığın yarım asırlık geçmişini, geleceğini ve Londra’da esen Türk rüzgârını konuştuk.

10.02.2019Hürriyet Pazar
Turizme Peru modeli

Turizme Peru modeli

Turizm Geliştirme Fonu taslağını değerlendiren Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer, “Yurtdışına da daha çok nitelikli ve lüks restoranların çıkmasını sağlayabiliriz. Türkiye, Tayland, Peru ve İspanya’nın yaptığını yapabilir” dedi.

1.01.2019Ekonomi
2018’in en iyileri Onlarla zenginleştik, güzelleştik, eğlendik

2018’in en iyileri! Onlarla zenginleştik, güzelleştik, eğlendik

Koskoca bir yılı daha geride bırakıyoruz. Yaşam koşturmacası içinde bazen zor ve yorucu zamanların üstesinden dizilerle, filmlerle, kitaplarla, sergilerle, şarkılarla ve yeni açılan mekânlarla geldik. Yıl boyu, bu alanlardaki yenilikleri sizlerle paylaşmıştık. 2018’i uğurlamaya hazırlanırken sıra geldi, en iyileri seçmeye...

23.12.2018Hürriyet Pazar
Lezzete hücum

Lezzete hücum!

Kutlama için, keyif için, şöyle bir-iki lokma atıştırmak için... Ne için olursa olsun, hepimiz verdiğimiz paraya, ayırdığımız zamana değecek mekânlarda yemenin peşindeyiz. Karaca ve Hürriyet gazetesi işbirliğiyle hazırlanan İncili Gastronomi Rehberi, işte tam da bu amaca hizmet ediyor. İlki geçen yıl yayımlanan rehberin ikincisi de hazır.

22.12.2018Hürriyet Cumartesi
Türkiye’nin en başarılı şefi neden 30 metrekarelik bir dükkânda dürüm satıyor

Türkiye’nin en başarılı şefi neden 30 metrekarelik bir dükkânda dürüm satıyor?

Konuyu aklımıza gastronomi yazarımız Vedat Milor düşürdü. Birkaç hafta önceki yazısında “Günümüz İstanbul’unda uydurma ‘modern meyhane’ ya da ‘masa örtülü ocakbaşı’ndan başka lokanta modellerinin tutması olanaksıza yakın. Bunun dışında; pizza, döner, ciğer, burger, dürüm... Yani sokak lezzetleri... Cihan (Kıpçak), ortağı Üryan’la (Doğmuş) burger ve sosisli sandviç yaparken Kaan (Sakarya) ve Derin (Arıbaş) gibi çok üst düzey şeflerin dürüm işine soyunmaları gayet mantıklı. Bu; onların değil, benim, sizin, bizlerin ayıbı.” Milor’un bu tespitinden hareketle, sokak lezzetlerine yönelen bu şeflerin kapılarını çaldık. Anlattıklarına bakınca gördük ki; her biri birbirinden yetenekli bu şeflerin ‘fine dining’i bırakmalarının biri psikolojik, biri toplumsal iki temel sebebi var. Psikolojik olanı tahmin etmek zor değil. Kusur kabul etmeyen standartlar, mutfağın o sert koşullarına alışkın şefleri bile bir zaman sonra yıldırıyor. Tuzluğun deliklerinin kenarında kalmış tuz tanelerini dert etmek zorunda olmamak ve farklı kesimlerden, daha fazla sayıda insana yemek pişirmek istiyorlar. Toplumsal sebebin kökleriyse olabildiğince derinlere uzanıyor...

13.10.2018Hürriyet Pazar
Gurmeler, akademisyenler, yemek yazarları, şefler ve işletmecilerden oluşan 100 kişilik dev gastronomi heyeti seçti: Türkiyenin en lezzetli 100 yemeği

Gurmeler, akademisyenler, yemek yazarları, şefler ve işletmecilerden oluşan 100 kişilik dev gastronomi heyeti seçti: Türkiye'nin en lezzetli 100 yemeği

Yüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.

20.01.2018Hürriyet Pazar
İncili Gastronomi Rehberini sosyal medyada da takip edebilirsiniz

İncili Gastronomi Rehberi'ni sosyal medyada da takip edebilirsiniz

4,3,2 ve 1 incili restoranlar, lezzet noktaları, yeni açılan restoranlar ve birbirinden değerli şeflerin seçimlerinden oluşan İncili Gastronomi Rehberi’nin sosyal medya hesaplarını takip ediyor musunuz?

28.12.2017Yemek Kültürü
İncili Gastronomi Rehberi Onur Kurulundan notlar...

İncili Gastronomi Rehberi Onur Kurulu'ndan notlar...

Türkiye’nin önde gelen damağı kuvvetli uzmanlarından oluşan danışma kurulu İncili Gastronomi Rehberi'nin hazırlanma sürecinde önemli rol oynadı. İşte o isimlerden rehbere dair ufak notlar...

27.12.2017Yemek Kültürü
Dünya Gastronomi Kenti

Dünya Gastronomi Kenti

Müge Akgün

23.11.2017Gaziantep'i Keşfet
Terazi burçlarını bile memnun edecek 4 mekân

Terazi burçlarını bile memnun edecek 4 mekân

Terazi, burçlar arasında üstün zevklerden, iyi yemekten, iyi gezmekten ve iyi giyinmekten anlayan ve bunlardan en çok zevk alan burçtur. Hayattaki tek amacı her şeyin en güzelini elde etmek olan bu burcun damak zevki de aşırı gelişmiştir. Neredeyse bir gurme edasında her tadın ayırdına varan bu burcu mutlu etmek zordur. Ancak bizim birkaç iyi önerimiz olacak.

13.11.2017Lezizz Nerede Ne Yenir
Boğaziçi’nden ‘Yarından sonra yemek’ paneli

Boğaziçi’nden ‘Yarından sonra yemek’ paneli

Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan etkinlikte konuşan gıda sektörü temsilcileri, Türk halkının gelişen teknoloji ve tüketim uyarıcılarına rağmen lezzet konusunda tutucu kaldığını ve en fazla lahmacun siparişi verdiğini söyledi.

11.11.2017Eğitim
İncili Gastronomi Rehberi’nde ilk 30’a giren restoranlar açıklandı

İncili Gastronomi Rehberi’nde ilk 30’a giren restoranlar açıklandı

Uluslararası örnekleri yerel gerçeklikler ile sentezleyerek oluşturulan Türkiye’nin ilk ve tek özgün ‘İncili Gastronomi Rehberi’ sonuçlandı. Bir yılı aşkın bir süredir titizlik ve şeffaflıkla değerlendirilen inci kazanan restoranlar Sofa Otel’de yapılan ödül töreniyle sahiplerine takdim edildi.

31.10.2017Ekonomi
Yeni slogan, yaşasın vegan

Yeni slogan, yaşasın vegan!

Hiçbir hayvansal ürünü yemiyor, kullanmıyor, sürmüyorlar. Kimi küçük yaşlarından itibaren bir aydınlanma yaşayarak, kimi yakınlarının etkisinde kalarak; bazıları sağlığını, bazıları da dünyanın geleceğini düşünerek karar alıyor. Sebepleri farklı olmakla birlikte her geçen gün daha çok kişi bu beslenme tarzına yöneliyor. Trend mi, yaşam tarzı mı, inanç şekli mi? ‘1 Kasım Dünya Vegan Günü’ arifesinde anlamaya çalıştık.

28.10.2017Hürriyet Pazar
İncili Gastronomi Rehberi : Müge Akgün

İncili Gastronomi Rehberi : Müge Akgün

Hürriyet yazarlarından Müge Akgün liderliğinde yaklaşık 6 aydır hummalı bir çalışma yürütülüyor. Altı kişilik çekirdek koordinasyon ekibi, 18 kişilik onur kurulu ve ismi açıklanmayan 130 müfettiş kapsamlı bir rehber hazırlıyor. İstanbul, Bodrum ve Çeşme’nin restoranlarını gizlice denetleniyor, önceden belirlenen kriterlere göre verilen puanlar hesaplanıyor. Hürriyet ve Karaca işbirliğiyle hayata geçirilen ‘İncili Gastronomi Rehberi’ için çalışmalar tam gaz devam ediyor. Yeme-içme tutkunlarına rehber olacak ve sektöre ivme kazandıracak projenin ayrıntılarını konuşmak üzere Mikla’da bir davet düzenlendi. İşte Hürriyet yazarlarının ve proje üyelerinin katıldığı davetten yansıyanlar...

6.09.2017Life Style
İncili Gastronomi Rehberi : Zeynep Tandoğan

İncili Gastronomi Rehberi : Zeynep Tandoğan

Hürriyet yazarlarından Müge Akgün liderliğinde yaklaşık 6 aydır hummalı bir çalışma yürütülüyor. Altı kişilik çekirdek koordinasyon ekibi, 18 kişilik onur kurulu ve ismi açıklanmayan 130 müfettiş kapsamlı bir rehber hazırlıyor. İstanbul, Bodrum ve Çeşme’nin restoranlarını gizlice denetleniyor, önceden belirlenen kriterlere göre verilen puanlar hesaplanıyor. Hürriyet ve Karaca işbirliğiyle hayata geçirilen ‘İncili Gastronomi Rehberi’ için çalışmalar tam gaz devam ediyor. Yeme-içme tutkunlarına rehber olacak ve sektöre ivme kazandıracak projenin ayrıntılarını konuşmak üzere Mikla’da bir davet düzenlendi. İşte Hürriyet yazarlarının ve proje üyelerinin katıldığı davetten yansıyanlar...

6.09.2017Life Style
İncili Gastronomi Rehberi : Fatih Karaca

İncili Gastronomi Rehberi : Fatih Karaca

Hürriyet yazarlarından Müge Akgün liderliğinde yaklaşık 6 aydır hummalı bir çalışma yürütülüyor. Altı kişilik çekirdek koordinasyon ekibi, 18 kişilik onur kurulu ve ismi açıklanmayan 130 müfettiş kapsamlı bir rehber hazırlıyor. İstanbul, Bodrum ve Çeşme’nin restoranlarını gizlice denetleniyor, önceden belirlenen kriterlere göre verilen puanlar hesaplanıyor. Hürriyet ve Karaca işbirliğiyle hayata geçirilen ‘İncili Gastronomi Rehberi’ için çalışmalar tam gaz devam ediyor. Yeme-içme tutkunlarına rehber olacak ve sektöre ivme kazandıracak projenin ayrıntılarını konuşmak üzere Mikla’da bir davet düzenlendi. İşte Hürriyet yazarlarının ve proje üyelerinin katıldığı davetten yansıyanlar...

6.09.2017Life Style

Yazar Sonuçları

Mekanlarımın yemekleriyle anılmasını istiyorum

Bir süre önce, adını daha çok eğlencenin ön planda olduğu mekanlarıyla duyduğum Umut Evirgen’le La Boom’da buluştuk. Yeme-içme ve eğlence dünyasına dahil oluşunu, yeni planlarını, hedeflerini anlattı.

26.01.2019

Ekmek, kahve ve zeytinyağının zaferi Türkiye’nin 2018 değerlendirmesi

Balık lokantaları hâlâ buzul çağında; pizza, hamburger, steak üçlüsü ülkeyi işgale devam ediyor. Buna mukabil sevindirici gelişmeler de var: Kaliteli kahve, kaliteli ekmek ve kaliteli zeytinyağı...

23.12.2018

3 plak 659 lira olur mu Teoman?

Teoman, 659 lira satış fiyatıyla piyasaya sürdüğü “Koyu Antoloji” adlı LP setini piyasadan toplattı...

20.12.2018

GERÇEK 1 - Biliyor musun dün kaç kere yakalandın

Sizi fazla yormadan, yazıyı sonuna kadar okuma zahmetine sokmadan hemen söyleyeyim.

16.12.2018

Bas parayı al sırayı

Bir restoranı nasıl dünya çapında tanınır hale getirebilir, hatta en iyiler listesine sokarsınız? Cevabın iyi yemek ve kaliteli hizmet olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İşte bol yıldızlı, ünlü lokantaların yaptığı PR hamleleri ve dönen dolaplar...

18.11.2018

Şeflerin işbirliği ve dayanışma ruhu

Uluslararası gastronomi sahnesinin ünlü şeflerinin işbirliği ve dayanışma ruhu her geçen yıl artıyor. Dünyanın farklı köşelerinde de olsalar birbirlerinin restoranlarını ziyaret ediyor, yeni mutfaklar keşfetmeye çalışıyorlar.

12.11.2018

Yeni bir şef restoranı

Her geçen gün, daha yönetilebilir, sürdürülebilir bir dünya kurmanın yolunun hayallerimizden başlayarak küçülmek, yalınlaşmak ve görünmez sınırlar çizmek gerektiğine olan inancım artıyor.

19.10.2018

Tasarım Bienali’nin İstanbul turizmine katkısı

CONDE Nast Traveller dünyanın önde gelen seyahat ve yaşam dergilerinden biri.

6.10.2018

İzmir’de bir ilk...

Sık sık dillendirdiğim gibi gastronomi son yıllarda turizmin önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Ülkelerin ve kentlerin, uluslararası çapta tanınmasında, markalaşmasında kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, ekonomisi kadar gastronomisi de itici güç olmaya başladı.

5.10.2018

Babadan kızına armağan gerçek ekmek

Son yıllarda ‘ekmek yensin’, ‘yenmesin’ tartışmaları kafaları karıştırdı. İletişimci Mehmet Kıvanç Önder de kızı iki yaşına geldiği günlerde tam bu tartışmanın içine düşer.

7.09.2018

Tosun 500 milyonu hangi kurdan dolara çevirdi

Önce şu ibretlik fotoğrafa bakın, sonra günün sorusu...

4.09.2018

Bayram önerileri: İstanbul, Bodrum, Çeşme-Alaçatı ve Urla

Kurban Bayramı hafta ortasına denk gelince 9 günlük uzun bir tatile dönüştü. Ben de size hep yaptığım gibi gittiğim, beğendiğim, sevdiğim mekanlardan bir liste hazırladım. İstanbul’da kalanlar için de Bodrum, Çeşme- Alaçatı ya da Urla’ya gidenler için de... Mutlulukla, sevgiyle ve huzurla geçireceğimiz bir bayram dileğimle...

19.08.2018

Yolun açık olsun Ebru Baybara Demir

DÜNYADA gastronominin önlenemez yükselişi devam ederken, genç şeflerimiz yüzümüzü güldürüyor.

14.07.2018

Elle taciz eden kanal yöneticisi kimdi, onu hiç merak etmediniz mi

AYNI cümleleri bir kere daha, hem de bu defa daha açık bir ifadeyle okuyunca merak ettim:

5.07.2018

‘Yeni Anadolu mutfağı’nın hikâyesi

Yabancı ve yıldızlı bir lokantada soğan doğramış ve ‘vakumda tavuk pişirme’yi görmüş genç şeflerin inanılmaz havaya girdiği bir döneme giriyoruz. Sadece bizde değil tüm dünyada... Tavsiyem; geleceğin ‘yeni Anadolu mutfağı’ öncülerinin Anadolu’yu dolaşıp karafırın önünde terlemeleri, kuzine nasıl kullanılır görmeleri, Ege ve Karadeniz otlarını tanımaları ve ince hamur açma, bütün balığı veya eti en iyi şekilde parçalara bölme gibi teknikleri öğrenmeleri.

23.06.2018

Mikla ve Gürs yüzümüzü güldürdü

The World’s 50 Best Restaurants (Dünyanın En İyi 50 Restoranı) listesine Türkiye’den Mikla’nın girmesi hepimizi gururlandırdı.

22.06.2018

Bir Tohum Da Size…

20 dakika arkası karlı dağlar, 20 dakika önü uçsuz bucaksız kumsallar… Akdeniz coğrafyası, sakinlerine farklı coğrafyaları, farklı duyguları, başka zamanları öğretir…

21.06.2018

İstanbul gece hayatı notları

İstanbul’un gece hayatı durgunluğu önceki gece itibariyle az da olsa son buldu gibi. Buyurun neler olup bittiğine...

21.06.2018

Mikla’da yemek sonrası çelişkili duygular...

Mikla’da üç arkadaşımla birlikte yediğim akşam yemeği sonrasında içimde çelişik duygular uyanıyor. Bir yandan ortamın, kokteyllerin, şarapların uyandırdığı haz duygusu... Ama ya mutfak?

15.06.2018

Boşanan boşanana...

Ozan Doğulu - Ece Doğulu...

6.06.2018

Simit ve çay kokan dünyanın en eşsiz şehri: İstanbul

Simit ve çay kokan dünyanın en eşsiz şehri İstanbul hakkında birikmiş kelimelerim var. Onun eşsizliğini anlatacak tamamlanmamış cümlelerim, çizdiğim resimlerim , okuduğum kitaplarım, dinlediğim müziklerim, karış karış gezdiğim sokaklarım var. Nedim’in; Bir taşına acem mülkünün tamamı fedadır dediği üzerine en çok edebi eserin yazıldığı Şehr-i İstanbul içerisinde koca bir tarihi, iyileri, kötüleri, huzuru, devleri, cüceleri , yorgunlukları , koşuşturmaları, sabah 8 akşam 6 durmaksızın akan bir kaosu barındıran hepimizin masalı.

20.03.2018

Michelin Rehberi: Erkek dayanışması mı, cinsiyet eşitliği mi?

Bu yılki Fransa Michelin Rehberi 57 restorana daha yıldız verdi.

2.03.2018

Senede birden fazla kez gitmek ve nasıl geliştiğini görmek istiyorum: Mürver

Karaköy’de, ulaşılabilir bir konumda olması büyük avantaj. Servis çok iyi; Batı lokantalarındaki gibi; alaka var ama yalakalık yok. Tattığım yemeklerden en çok kuzuyu sevdim. Altı saat mermer üstünde, odun ateşinde pişen et çok lezzetli.

5.01.2018

Dünyada ses getirecek Türk lokantaları

Bu yıl yedi Türk restoranı uluslararası listelere girmeyi başardı. Nicole, Beyti, Alancha, Asmalı Cavit, Neolokal, Balat Sahil Lokantası ve Mikla... Ben bu yedi lokantanın da 2018’de aynı başarıyı, hatta daha fazlasını gösterip bu listelerde daha da önlere çıkacağını, hatta bir-iki Türk lokantasının daha bu listelere gireceğini öngörüyorum.

30.12.2017

Bu yıl beni mutlu eden lezzet durakları...

Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bırakıyoruz. Konu yemek olunca ‘acısı tatlısı’ lafın gelişi olmuyor tabii... Ne mutlu bana ki bu yıl da farklı restoranlarda farklı lezzetlerin bol bol tadına baktım. İşte ilk 10’um...

23.12.2017

Şef dediğin diktatör olmaz

Tepebaşı’ndaki Mikla’yla 2015’te Dünyanın En İyi 100 Restoranı listesine 96’ncı sıradan giren Mehmet Gürs, 2017’de Mikla’yı dünyanın en iyi 51’inci restoranı yapmakla kalmadı, Türkiye’de de İncili Gastronomi Rehberi’nin 4 incili tek restoranı oldu. En yakışıklı şef olarak görülen Mehmet Gürs’le sadece mutfağı değil, her şeyi konuştuk...

9.12.2017

Yarın akşam olay var!

Ve büyük gün geldi çattı, yarın akşam Pantene Altın Kelebek Ödülleri töreni var.

8.12.2017

Tayyip Erdoğan seküler bir cumhuriyet çocuğu mudur

SÖZ bana ait değil... Ama sondaki soru ekini ben ekledim...

27.11.2017

Neeeeee? Siz hâlâ almadınız mı? İncili Gastronomi Rehberi çıktı... Koşun!

Gerçekten öyle. Dev bir hizmet. ‘İncili Gastronomi Rehberi’. Yıldık ya nereye gideceğiz, nerede yiyeceğiz, ne yiyeceğiz diye düşünmekten! Hayatın en büyük zevklerinden biri yemek... Ama karar vermek zor. Hatta öldürücü. Sonunda evden çıkamaz hale bile gelebiliyorsun. Ama artık elimizde gerçekten sağlam, güvenilir, torpilsiz bir referans rehber var. Aç ‘İncili Gastronomi Rehberi’ni, seç ne yiyeceğini, gör en iyi lokantaları... Kolay, pratik ve karar verme anında hayat kurtaran bir rehber. Aylardır uğraşılıyor.Kaptan pilot, gastronomi-kültür yazarı Müge Akgün önderliğinde, Karaca ve Hürriyet işbirliğiyle, çok sıkı bir ekip ve deli bir emekle ortaya çıktı. Müge dört kilo verdi, iğne deliğinden geçecek hale geldi, daha ne olsun! Sadece İstanbul mu var? Hayır; Bodrum, Çeşme ve Alaçatı da dahil.600’ün üzerinde restoran değerlendirildi, 280 tanesi rehbere girdi, inci sahibi oldu, 283 tane de lezzet noktası belirlendi, gerisi elendi.Mikla, dört incili bir şampiyon. Dört inciye layık görülen başka bir restoran yok, 29 tane de üç inci alan var. Gerisi kitapta, bir zahmet bakıverin. Ama şunu unutmayın, torpil, kıyak, iltimas kesinlikle yok! Bence her eve lazım, cidden lazım, yılbaşı hediyesi bile olabilecek kalitede.

17.11.2017

Yemek dünyasının yeni incisi

Artık lezzet konusunda yol gösterici ciddi bir rehberimiz var! Hürriyet-Karaca işbirliğiyle hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’ tıpkı Michelin gibi ülkemizin önde gelen damağı kuvvetli uzmanları ve gizli müfettişlerin titiz çalışmasıyla ortaya çıktı. Türkiye’nin yeme-içme konusundaki en kuvvetli rehberini tanıyalım...

4.11.2017

İncili gastronomi rehberi nasıl bir rehber yaptık?

İncili Gastronomi Rehberi projesi başladıktan sonra Hürriyet Cumartesi ekinde Savaş Özbey’le yaptığımız yola koyuluş öykümüzü, yapıyı nasıl kurduğumuzu anlattığım söyleşi dışında bir daha rehber hakkında konuşmadım, yazmadım.

3.11.2017

Çok güncel şeyler dertler ve eğlenceler

Futbolcu Ergin Keleş çok şahane bir 29 Ekim konuşması yaptı ve ardından tüm sosyal medya geçmişi gözümüzün önüne serildi.

31.10.2017